CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  

A apărut Agora Literară nr.30/august 2016, editată de Liga Scriitorilor Români
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
AGORA LITERARÂ sub semnul Poeziei  
 
Publicaţia editată de Liga Scriitorilor din România – Agora Literară apare cu un număr de excepţie. Semnificativ în acest sens „medalionul Virginia Brănescu” (coperta II): „poetă, prozatoare, eseistă, artist plastic” din Bistriţa. Autoarea a avut 10 expoziţii personale, numeroase participări la expoziţii colective şi a publicat 16 volume, printre care poezie, memorialistică şi traduceri. A obţinut numeroase premii în ţară şi străinătate. Un artist modern prin viziune şi tradiţional prin creaţie. „Eu n-am să zbor spre zarea cea albastră,/ Mi-am frânt o aripă de la născare,/ Dar am o floare pentru fiecare/ Şi v-o aşez cu bucurie-n glastră” – glăsuieşte viersul ce pare motto pentru întreaga producţie a revistei. „Paşaport pentru eternitate/ Passeport pour l’eternite” – ediţie bilingvă).  
 
De altfel, şi la „Restituiri” (pag.1) Iulian Patca vorbeşte (şi citează pe Eugen Barbu) despre necesitatea publicării doar a poeziilor de calitate şi căutarea acelor creaţii literare care să depăşească statutul îndoielnic al unor grafomani. Poeţi de pe tot cuprinsul ţării, ca Mircea Micu, Al. Florin Ţene, Iulia Toma, Mariana Popa, sau Gheorghe I. Gheorghe (haikuuri) aduc acea necesară prospeţime, care dă savoare estetică şi, în egală măsură, instrucţie benefică sufletului cititor. Auziţi! „În fiecare din noi/ există o Marie care aşteaptă/ un Sfânt Duh să o facă femeie/ cu pântec rotund cât luna de pe cer./ În fiecare bărbat/ există un mic Iisus dornic să se nască/ fără să simtă durerea lumii/ adunată în piept./ Dacă fiecare am înţelege asta/ ne-am dărui cum fac fântânile/ fără teama de a seca./ Viaţa ar fi un trandafir fără spini/ petalele s-ar stoarce în ulcele/ din care am sorbi cu nesaţ dimineţile” (Mihaela Aionesei: Revelaţie – pag.5)  
 
Cronici consistente de poezie scriu Cornel Udrea, Maria-Ana Tupan, Viorica Cazan, Ligia Gabriela, Georgeta Lola Tatomirescu sau Constantin Stroe, cel care semnalează recent apăruta, în Editura Societăţii Scriitorilor Români, „prima antologie româno-americană de Haibun, bilingvă…”.  
 
Evident că întreaga revistă respiră echilibrul dintre poezie şi proză, dar m-am oprit la poezie pentru că şi fragmentul de teatru ales: „Ana Cristina Popescu – De vânzare”, (pag. 14) este un poem închipuit pentru orice scenă cu pretenţii. Lecturaţi cu drag, apoi închideţi ochii! Veţi vedea, cu sufletul, cum sărmanele noastre obiecte cresc în ochii altora, se reduc la esenţe şi declanşează psalmi cu frunze cântătoare, ca un act de revoltă împotriva mercantilismului de orice fel.  
 
Ca un ecou parcă, răspunde finalul poemul lui Virgil Ciucă din depărtatul New York: „Sentimente de uitare/ revin doar când e senin/ te-am căutat prin Ursa Mare/ să-mi dai cupa cu venin” (Muza pierdută pag. 31)  
 
Ca de fiecare dată, coperţile I şi IV, precum şi grafica interioară sunt destinate poeziei ochiului, ca o netulburată şi majestoasă dominantă a cotidianului, Iar Lazăr Morcan ştie să dea culorii serenitatea plaiului nostru în amurg fermecător sau să unduiască linii şi umbre ce se condiţionează una pe ala, într-o arie de trăiri captivante.  
 
Radu VIDA  
 
Referinţă Bibliografică:
A apărut Agora Literară nr.30/august 2016, editată de Liga Scriitorilor Români / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2063, Anul VI, 24 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!