CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

Excursie tematică:bisericile și mănăstirile tezaure de istorie și vetre de cultură, reportaj de Al.Florin Țene
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Excursie tematică: bisericile și mănăstirile tezaure de istorie și vetre de cultură  
 
Din inițiativa coordonatorului Centrului multifuncțional de servicii sociale integrate pentru vârstnici nr. 2 Cluj-Napoca, doamna Maria Bobină, în colaborare cu cenaclul “Radu Stanca “, patronat de Liga Scriitorilor, în data de 1 și 2 și 2 iunie, a.c. un grup de 50 de persoane au plecat într-o excursie, având ca temă: bisericile și mănăstirile din Ardeal tezaure de istorie și vetre de cultură.  
 
În timpul parcursului, la microfonul autocarului profesorul Vasile Sfârlea a vorbit despre Catedrala armeano-catolică din Gherla cu hramul Sfânta Treime, construită pe un alt lăcaș de cult din anul 1691, renumită și pentru existența în acest edificiu a unui tablou de Rubens.  
 
Popasul făcut la Bistrița a prilejuit excursioniștilor să viziteze Biserica Evanghelică, construită în stil renascentrist, care la explicațiile ghidului de la primăria locală ne-a informat că acest lăcaș de cult figurează în registrele de evidență ale dijmelor în anii 1332-1333. Turnul bisericii având înâlțimea de 75 metri, care are în interior un lift ce duce până în foișor de unde se vede întreaga panoramă a municipiului.  
 
Mănăstirea Piatra Fântânele ne-a întâmpinat în Pasul Tihuța pe un vârf de culme la altitudinea de 1200 m, unde o cruce imensă străjuiește înălțimile. Aici o maică ne-a relatat istoria acestui lăcaș, aflat la poalele Munților Bârgâului, spunându-ne că idea ridicării unui lăcaș în această zonă este de la începutul secolului XX, la apelul Regimentului Doi de Graniță Năsăudean adresat populației de pe Valea Someșului.Practic, acțiunea de construire a Mânâstirii Piatra Fântânele a început în prima jumătate a lunii septembrie 1928, când Episcopul Nicolae Ivan al Clujului semnează actul prin care se hotărăște aducerea aici a monahului Vasile Luncan la 8 noiembrie 1928. La inițiativa Arhiepiscopului Bartolomeu al Clujului, în anul 1995 mănăstirea este reorganizată, aici venind un grup de maici de la Mănăstirea Văratec., în frunte cu maica stareță Stavroforă Pamfila Soican și părintele duhovnic protosinghelul Gavril Horț. Cele 22 de viețitoare ale mănăstirii se îngrijesc și de cele 93 de familii din sat.  
 
Înserarea primei zile ne-a prins la Mănăstirea”Acoperământul Maicii Domnului- Dorna Arini “, după ce grupul a vizitat frumoasa Stațiune balneo-climaterică Vatra Dornei, unde am fost cazați în confortabile chili.  
 
La mănăstire ne-a întâmpinat maica stareță Siluana, care ne-a informat că pe teritorul actualei comune Dorna Arini a existat o vatră monahală, întemeiată de Cuviosul Chiriac, ucenic al Sihastrului Daniil Sihastru de Voroneț.  
 
Actuala mănăstire a fost ridicată, în anul 1999, de Înaltpreasfințitul Teodosie, păstor ai credincioșilor al străvechiului Scaun de la Tomis, fiu al meleagurilor Dorna Arini, care a ridicat pe pământul părinților săi acest sfânt lăcaș, de o monumentală arhitectură din lemn. În această mânăstire există și o Bază de Odihnă și Tratament Recuperator.  
 
Membrii cenaclului „Radu Stanca “ au participat la toate slujbele unei zile ținute de un sobor de preoți și tinere măicuțe, în biserica mânăstirii unde catapeteasma și mobilierul sunt din lemn de stejar sculptate cu motive florale, iar ușile împărătești sunt raforate în motive ornamentale specific, vița și strugurele.  
 
A doua zi după micul dejun oferit cu ospitalitate de mănăstirea condusă cu dragoste de Dumnezeu de Maica Stareță Siluana, autocarul, înfășurând distanțele pe roți cu cu cei 50 de turiști au oprit la Hotelu Castelului Dracula, unde s-a vizitat și au trăit emoțiile unei farse de butaforie, precum în romanul lui Bram Stoker. În călătoria de întoarcere ne-am oprit la Muzeul memorial “Liviu Rebreanu “, din localitatea Prislop-Năsăud. Aici într-un mic anfiteatru muzeograful prof.Ilovan Valer ne-a expus viața și opera autorului romanului “Răscoala “.În această clădire am vizitat încăperile cu vitrine cuprizând cărți editate în diferite perioade și manuscrise ale lui Liviu Rebreanu. S-a vizitat sala unde se află obiecte și costume tradiționale românești ce ilustrează geneza celor trei capodopere: “Ion “, “Pădurea spânzuraților “și “Răscoala“.După aceea am vizitat casa părintească unde se află biroul scriitorului și alte obiecte ale acestuia. Cele două clădiri adăpostesc expoziția ce ni-l prezintă pe Liviu Rebreanu și creația sa în uiniversalitate, circulând în 37 de limbi ale mapamondului.  
 
În timpul călătorie prof.Antonia Bodea, prof. Vasile Sfârlea, Titina Nica Țene, Sandu Groza și Al.Florin Țene au ținut șezători literare și expuneri despre localitățile și oamenii de cultură trăitori în aceste zone.  
 
Ce-a de a doua zi de documentare s-a încheiat când autocarul a intrat în Cluj-Napoca, și ploaia spăla praful cu amintiri de pe parbriz.  
 
Al.Florin Țene  
 
Referinţă Bibliografică:
Excursie tematică:bisericile și mănăstirile tezaure de istorie și vetre de cultură, reportaj de Al.Florin Țene / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1982, Anul VI, 04 iunie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!