CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Ce l-a salvat pe episcopul Marton Aron de prigoana hortystă, de dr.Ionuț ȚENE
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ce l-a salvat pe episcopul Marton Aron de prigoana hortystă! Epopeea salvării evreilor clujeni de către români  
 
Participarea președintelui Ungariei, Ader Janos, duminica trecută la Miercurea Ciuc, pentru dezvelirea grupului statuar care îl reprezintă pe episcopul catolic Marton Aron, eveniment desfășurat în prezența a aproximativ șase mii de persoane, mi-a adus aminte de memoriile fostului rabin al Clujului din perioada horthystă Moshe Carmilly Weinberger. Astăzi, Ungaria și comunitatea maghiară din Transilvania îl omagiază pe celebru episcop catolic, care s-a opus public soluției finale și deportării evreilor clujeni de către autoritățile horthyste din anul 1944. Pe rabinul Moshe Carmilly Weinberger l-am cunoscut personal, ca student al facultății de istorie de la Cluj-Napoca, când a venit să susțină o conferință despre rolul românilor în salvarea evreilor din Transilvania de nord, aflată sub ocupația maghiară în urma Diktatului de la Viena. Vorbea cu lacrimi în ochi și cu recunoștință de sacrificiile românilor care au salvat evrei din ghearele fascismului horthyst.  
 
Am recitit recent memoriile lui Moshe Carmilly Weinberger intitulate ”Drumul vieții”, în care am redescoperit o pagină glorioasă a implicării românilor în salvarea evreilor din Ardealul ocupat. Sunt pagini memorabile despre Raoul Șorban, ziarist la ”Tribuna Ardealului”, care împreună cu Aurel Socol au trecut peste 1200 de evrei fugari din Ungaria hortyistă prin localitățile Aiton, Feleac, cartierul Mănăștur, pădurea Făget și Gilău, cu sprijinul celebrei familii de călăuze Florea Mureșan. Acțiunea de salvare a evreilor înfăptuită de Raoul Șorban nu s-ar fi putut realiza fără complicitatea autorităților române. Numai la Budapesta, Legația diplomatică română a oferit circa 51 de mii de vize de intrare în România evreilor unguri, care s-au salvat prin portul Constanța în Palestina. Reprezentanțele diplomatice din Ungaria au luat sub protecția lor mii de evrei unguri care au trăit în România Mare înainte de 1940 și le-au oferit pașapoarte românești ca să nu fie trimiși la Auschwitz. Iuliu Maniu i-a dăruit circa 1200 de pașapoarte în alb artistului Raoul Șorban, cu complicitatea vicepreședintelui Ică Antonescu, care au fost date evreilor ardeleni, dar și altor evrei refugiați din Polonia, Slovaci și Cehia, care au trecut în România prin Turda și au luat calea emigrației în Palestina. Pentru meritele sale, Raoul Șorban a primit titlu de ”drept între popoare” și a plantat un pom la Yad Vashem. Mulți evrei din Ungaria au ajuns în Elveția cu pașapoarte românești prin complicitatea legației noastre din Berna.  
 
Însăși rabinul Clujului Moshe Carmilly Weinberger a făcut parte din ultima echipă de refugiați salvată de Raul Șorban, care a trecut granița clandestin prin cartierul Gheorgheni, pe la Aiton, în mai 1944, ceilalți 18 mii de evrei clujeni rămași au fost ghetoizați la fabrica de cărămidă din Cluj și duși apoi de către jandarmii cu pene de cocoș cu trenurile coordonate de Eichamnn la Auschwitz. Fostul meu profesor de haltere Jakab Istvan îmi povestea cum toți evreii de pe actuala str. Paris au fost luați într-o noapte cu camioanele de jandarmi cu pene de cocoș și nu s-au mai întors niciodată acasă. În anii 70, Moshe Carmilly Weinberger revine la Cluj-Napoca și face cunoscut lumii întregi rolul episcopilor greco-catolic Iuliu Hossu și romano-catolic Marton Aron, precum și a lui Raoul Șorban în salvarea evreilor clujeni. Ceea ce este interesant că episcopul catolic Marton Aron are ridicată o frumoasă statuie în fața catedralei Sf. Mihail din Cluj-Napoca, iar Iuliu Hossu nu, fapt ce spune multe despre indiferența comunității române față de rolul istoric al unui personaj care a militat pentru salvarea semenilor evrei în război, dar și împotriva instaurării comunismului. Totuși, un fapt biografic este mai puțin cunoscut despre episcopul Maron Aron, lucru dezvăluit de rabinul Moshe Carmilly Weinberger în memoriile sale. În mai 1944 când au început deportările evreilor din Cluj cu ”trenurile morții”, episcopul romano-catolic a ținut o cuvântare celebră în care a afirmat că ideologiile sunt trecătoare și că cine susține lupta dintre rase este ”păgân și nu se poate numi creștin”. Pentru aceste cuvinte autoritățile horthyste au pus la cale arestarea și suprimarea episcopului Marton Aron la presiunile biroului german antievreiesc de la Budapesta, controlat de Eichmann. Șeful poliției ungare din Cluj a pregătit arestarea episcopului catolic. Ce credeți că l-a salvat pe Marton Aron de la arestare și chiar asasinare? Faptul că episcopul romano-catolic era cetățean român. Sediul episcopiei romano-catolice se afla la Alba-Iulia, teritoriu rămas la România în urma Diktatului de la Viena, iar guvernul român nu a permis ca un cetățean al României să fie arestat de către poliția horthystă. Cetățenia română și protecția guvernului de la București l-a salvat de la arestare și moarte pe episcopul Marton Aron. Azi memoria lui Marton Aron poate fi cinstită și ca o recunoaștere a importanței acestui episcop în salvarea evreilor din gheara antisemitismului horthyst, dar și a faptului că cetățenia română din timpul războiului mondial a fost pentru el o pavăză sigură în fața abuzurilor autorităților și poliției ungare radicalizate odată cu venirea la putere a Crucilor cu săgeți de la Budapesta. Poate odată se va scrie această epopee a salvării prin România, de către curajoși și inimoși români sprijiniți de autoritățile de stat de la București, a sutelor de mii de evrei care au ajuns acasă în Palestina și au pus bazele statului Israel. Recunoștința nu trebuie să fie floare rară.  
 
Ionuț Țene  
 
Referinţă Bibliografică:
Ce l-a salvat pe episcopul Marton Aron de prigoana hortystă, de dr.Ionuț ȚENE / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1966, Anul VI, 19 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!