CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  

La Cenaclul ARTUR SILVESTRI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La cenaclul “Artur Silvestri “ 
  
Medalionul literar “Trăim în Patria Limbii Române “ 
  
Ședința Cenaclului literar “Artur Silvestri “, din data de joi, 28 ianuarie, în prezența unui numeros public, a fost deschisă de profesoara Antonia Bodea,președinta cenaclului, care a anunțat ordinea de zi. Nu înainte de a spune un bun venit invitațiilor de onoare sosiți de la Baia Mare: dr. Mihai Ganea, prozator, directorul postului de televiziune prin internet “Porțile Maramureșului “ ce-și desfășoară activitatea sub egida Ligii Scriitorilor, Virginia Paraschiv, critic de artă și Persida Rugu, poetă. 
  
Apoi a dat cuvântul scriitorului Al.Florin Țene, președintele național al Ligii Scriitorilor, care, în cuvântarea sa, a subliniat faptul că dacă nu ar fi existat Apostolii, nu ar fi ajuns până la noi minunile lui Iisus .Așa că, conform tradiției, a numit apostolii Ligii, din ultima lună, care au contribuit la promovarea acestei organizații profesionale: Iulian Patca, Gavril Moisa, C. Toni Dârțu, din Iași, Florentin Smarandache, din SUA, Voichița Pălăcean Vereș, Antonia Bodea, Mândruțu Teofil, Doina Drăgan, din Timișoara și Vasilica Mitrea, din Constanța, Alensis De Nobilis, din București, Ion Nălbitoru, din Rm. Vâlcea, Ion Velica, Petroșani, Vasile Cocarcea, din Orhei, Republica Moldova, Elena Buică, Canada, Mariana Zavati Garner, din Anglia, Ligya Diaconescu, Rm.Vâlcea, Mircea Istrate, și Mariana Cristescu, din Tg.Mureș 
  
În continuare, s-a prezentat revista “Freamăt “, editată de Filiala Baia Mare a a Ligi Scriitorilor (președintă Carmena Băințan),publicația fiind a 18 revistă editată de Liga Scriitorilor, și a vorbit despre cărțile “Gustul pâinii “ de Ana-Cristina Popescu,”Legenda legendelor “ de P.Lorelai și “ Pictorii cuvintelor“ de Roșiianu Ioan Romeo. In cuvântarea ținută de Al.Florin Țene despre rolul acestei organizații profesionale s-a subliniat faptul că În secolul XXI, Liga Scriitorilor are un rol deosebit alături de Biserica Ortodoxă, cea Greco Catolică și a altor confesiuni, pentru menținerea credinței, tradițiilor și culturii românești, atât în țară, cât și pe meridianele lumii, în condițiile fenomenului globalizării. Liga Scriitorilor nu vine să strice legea celorlalte organizații scriitoricești, ci, să o împlinească. 
  
Asociația noastră este apolitică, ea face “politica” culturală a neamului nostru, în folosul scriitorilor români, și în promovarea valorilor culturale naționale și internaționale, fără parti-pris-uri de niciun fel. Ea activează în spiritul spuselor lui Andre` Malraux:”O cultură nu se moștenește, se cucerește.“ 
  
Liga Scriitorilor își propune să sprijine autorii din diasporă, prin filialele sale, să colaboreze cu Biserica Ortodoxă în organizarea spațiului deținut de aceasta, manifestări cu cartea, simpozioane pe teme literare, recitaluri, dezbateri pe diferite teme cultural-științifice și religioase, cenacluri literare în care să se discute creațiile membrilor comunității etc. În aceste acțiuni sunt atrași și autori străini care doresc să cunoască cultura română și care au disponibilități pentru traducerea operelor scriitorilor români. 
  
În cuvântul lor, dr .Mihai Ganea și Virginia Paraschiv, au vorbit despre cărțile pe care le-au publicat și activitatea desfășurată de Centrul de Excelență pe care îl conduc în Baia mare. 
  
În continuare profesoara Antonia Bodea a ținut conferința, bine documentată, „Eminescu părintele limbii române moderne“, după care profesorul Vasile Sfârlea a vorbit despre”Rolul Lui Cuza în Mica Unire de la 1859 “, exemplificând cu imagini din epocă. Cele două conferințe au fost subliniate cu vii aplauze. 
  
În ultima parte a ședinței a fost lansată cartea de poezie “Arhipelagul iubirii “ de Gavril Moisa, secretarul general al Ligi Scriitorilor. Despre carte a vorbit editoarea Nadia Fărcaș, Persida Rugu, Al.Florin Țene, Iulian Patca, Antonia Bodea, Mândruțu Teofil, Eugen Coța, Vasile B. Gădălin A utorul a susținut un mic recital poetic. Din discuțiile acestora s-a desprins că poetul Gavril Moisa este un bun mânuitor al științei versificației, care nu afirmă un versificator, dar confirmă echilibrul și maturitatea unui poet. 
  
Viitoarea ședință va avea loc în data de joi, 25 februarie a.c. la Cercul Militar Cluj. 
  
Victor Roșianu 
  
Referinţă Bibliografică:
La Cenaclul ARTUR SILVESTRI / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1855, Anul VI, 29 ianuarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!