CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  

Al Florin ŢENE - SCRIITORI CLUJENI LA FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE TEATRU ŞI LITERATURĂ „LIVIU REBREANU” EDIŢIA XI-A BISTRIŢA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În perioada 26–29 noiembrie a avut loc la Bistriţa Festivalul Internaţional de Teatru şi Literatură „Liviu Rebreanu” ediţia a XI-a, la care au participat scriitori din Israel, China, Franţa şi România.  
 
În cadrul amplelor manifestări, coordonate de prof. dr. Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc” şi Elena M. Cîmpan s-a vernisat la galeriile „Casa cu lei” expoziţia „Literatură şi caricatură” a pictorului Marian Avramescu din Prahova, iar seara la Sinagogă s-a jucat o adaptare după „Ţiganiada” de Ioan Budai Deleanu de către actorii Teatrului Muzical din Galaţi, având în distribuţie actorii: Isabela Oancea, Luminiţa Vologa, Mihai Păun şi Lucian Anton.  
 
În a doua zi a manifestărilor au avut loc lansări de reviste şi cărţi şi aniversarea a 10 ani de activitate a Asociaţiei „Conexiuni”. În acest context a fost lansată antologia „Un deceniu de conexiuni, realizată de Dorel Cosma şi Elena M. Cîmpan, în care sunt cuprinşi poeţi din toată ţara ce au activat în cadrul acestei asociaţii, printre care şi scriitorii clujeni Al Florin Ţene şi Cornel Udrea, inclusiv revistele „Destine Literare“, din Montreal-Canada, „Lumină Lină” din New York şi „Nosa Nostra“, din Bistriţa, prezentate cu multă acurateţe de ziarista Muguraş Maria Petrescu.  
 
În cadrul acestor manifestări şi-au lansat cărţi şi reviste scriitorii: Dorel Cosma, Cioba Ioan, Maria Muguraş Petrescu, Anca Sîrghie, Mariana Pândaru, Elena M. Cîmpan, Victoria Fătu-Nalaţiu, Nicolae Feier, Yang Zhaoyu (China), Joel Conte(Franţa), Afif Shlewet (Israel), Aurel Pop, Felician Pop, Cornel Udrea, Vasile Muste, Laszlo Robert, Adrana Weimer, Menuţ Maximinian, Alexandru Cristian Miloş, Gheorghe Mizgan, Alexandru Vidican şi Nicolae Vrăşmaş. Au foat prezentate revistele „Citadela”, „Confluenţe”, „Muzeul Sătmărean“ şi „Marmaţia Literară”.  
 
Seara la Sinagogă a avut loc concertul orchestrei de suflători din Voiron-Franţa, după care a urmat piesa de teatru „Amor în farmacie“, adaptare după Eugene Labiche, în iterpretarea artiştilor de la Teatru Naţional Bucureşti: Anca Ţurcaşiu, Andrei Duban, Liliana Pană, Dragoş Ionescu şi Dan Tudor, în regia lui Dan Tudor.  
 
În a treia zi au fost prezentate revistele: „Ardealul Literar” din Deva, director Mariana Pândaru-Bârgău, „Eupholion“ din Sibiu, „Gens Latina“ din Alba Iulia, „Cenaclul de la Păltiniş“, „Lumina slovei scrise” de la Sibiu, „Poarta de sub Feleac“ din Cluj (director fondator al muzeului Gheorghe Căpuşan) şi „Gând Românesc” (director Virgil Şerbu Cisteianu).  
 
Tot la Sinagogă a fost prezentată piesa de teatru „Haimanaua“, după Victor Eftimiu, în interpretarea actorilor de la Teatru Naţional Bucureşti: Dan Tudor, Tudorel Filimon, Alina Chivulescu, Dragoş Ionescu, Adela Popescu şi Andrei Duban.  
 
În ultima zi a amplelor activităţi de la „Casa cu Lei”, subsemnatul, Al Florin Ţene, preşedintele Ligii Scriitorilor Români, am vorbit despre activitatea celor 33 de filiale ale acestei organizaţi profesionale, după care s-a prezentat întreaga colecţie a revistei „Agora Literară”, una din cele 18 reviste pe care le editează Liga Scriitorilor Români după care mi-am prezentat ultimele două romane „Un ocean de deşert” şi „Răzbunarea gemenelor“ din ciclul (de şapte romane) „Insula Viscolului”.  
 
O surpriză plăcută, în cadrul acestui context, a fost când actorul Claudiu Pintican de la teatru Ararat din Baia Mare a susţinut un impresionant recital poetic cu versurile poetei Titina Nica Ţene, răsplătit cu vii aplauze, iar autoarea a vorbit, apoi, despre volumele sale. Şi-au mai lansat cărţi: Ioan Radu Văcărescu, Silviu Guga Virgil, Şerbu Cisteianu, Victor Ştir, Andrei Moldovan Sorin Lucaci, Ştefan Veşcari.  
 
În cadrul acestui moment un grup numeros de colidători din Mureş, în costume naţionale, ne-a oferit o mare surpriză a susţinând un concert de colinde. Scriitorii clujeni Titina Nica Ţene, Al Florin Ţene şi Cornel Udrea au primit DIPLOMA DE EXCELENŢĂ pentru oferta literară prezentată în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru şi Literatură „Liviu Rebreanu”.  
 
În ultima seara (tot la Sinagogă), a avut loc premiera piesei de teatru „Viaţa ca o … paradă”, de Cornel Udrea, în interpretarea actorilor: Claudiu Pintican şi Dana Ilie Barbosu de la Teatrul ARARAT din Baia Mare, în regia lui Claudiu Pintican.  
 
Întreaga manifestare s-a bucurat de o largă apreciere a publicului bistriţean, prezent în număr mare la manifestările desfăşurate în cele patru zile, omagiu adus celui care s-a ridicat ca un arbore secular de pe plaiurile judeţului Bistriţa-Năsăud, Liviu Rebreanu.  
 
Al Florin ŢENE  
Cluj-Napoca  
2 decembrie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Al Florin ŢENE - SCRIITORI CLUJENI LA FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE TEATRU ŞI LITERATURĂ „LIVIU REBREANU” EDIŢIA XI-A BISTRIŢA / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1801, Anul V, 06 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!