CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

Personalitatea profesorului dr. Victor Papilian evocată de profesor dr. Ștefania Kory Calomfirescury
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Personalitatea profesorului dr. Victor Papilian evocată de profesor dr. Ștefania Kory Calomfirescu 
  
Generozitatea unei mari personalități cum este profesorul dr. Ștefania Kory Calomfirescu,( autoare a mai multor cărți despre neorologie, specialitatea domniei sale ), a făcut să se aplece , de-a lungul anilor, cu acribie și respect asupra vieții și activității unor înaintași ai medicinei românești. 
  
Astfel, până în prezent, a publicat, adevărate monografii despre prof.dr. Crișan Mircioiu, acad.prof.dr. Constantin Bălăceanu-Stolnici, prof. dr. docent Dumitru Dumitrașcu, și lista ar putea continua cu studiile și articolele publicate în diferite reviste de specialitate. 
  
De curând a apărut o altă monografie, semnată de distinsa profesoară dr. Ștefania Kory Calomfirescu, dedicată profesorului dr.Victor Papilian “Întemeietor al anatomiei clujene și al primei societăți de antropologie din România “, carte ieșită de sub teascurile Edituri Ecou Transilvan, 2015, care mi-a fost dăruită cu o dedicație încărcată de generozitate : “D-lui Al.Florin Țene, președintele Ligii Scriitorilor pe plan internațional, cu multă admirație pentru tot ceea ce face, dăruindu-se cu pasiune și cu mult drag, autaore Ștefania Kory Calomfirescu. “ 
  
Cartea se deschide cu o Prefață semnată de prof. Univ. Dr. Adela Maria Moș, în care autoarea „construiește” un evantai policrom unde imaginea profesorului dr. Victor Papilian este evidențiată “ca un mare Om, profesor, didact antropolog, om de știință, scriitor, muzician, compozitor și artist„ . 
  
Toate aceste calități, pasiuni dezvoltate pe postamentul talentului, sunt evidențiate în cartea doamnei prof.dr. Ștefania Kory Calomfirescu, care prin cercetări în arhive, studiu în documentele vremii, inclusiv având mărturii ale contemporanilor prin investigații, a reușit, cu o tușe accentuată și sigură să creioneze personalitatea profesorului dr.Victor Papilian, în această carte ce are ca motto o frază de înțelepciune semnată de Ando Euripides : „Virtutea strălucește și după moarte “. 
  
Cartea începe cu cuvântările somităților din medicină, la sărbătorirea centenarului nașterii Profesorului Victor Papilian, ce a avut loc în anul 1988, la Cluj-Napoca, printre aceștia fiind: profesor dr. George Ionescu, în calitate de rector, profesor dr. Crișan Mircioiu, care spuneau, în cuvântările lor: ” De altfel și sărbătorirea nașterii Profesorului V. Papilian se încadrează în acea formulă mobilizatoare, scumpă nouă; “Cunoaște-ți și cinstește-ți înaintașii “. Păstrarea memoriei acestora este odatorie de onoare, care ne situează pe planul perenității, în care înțelegerea permanenței marilor valori spirituale ne dă răsplata continuității ”. 
  
Autoarea este încredințată că publicând “Tabelul cronologic al vieții profesorului Victor Papilian “, născut în 17 iunie 1880, la Galați, ca fiu al unui medic militar, va reuși să contureze mai bine curba ascendentă a unei personalități în plină ascensiune. Acesta urmează școala primară în câteva orașe ale țării, continuă liceul la Turnu Severin, Craiova și apoi la Sfântu Sava din București, în perioada 1889- 1907, paralel urmează conservatorul, la clasa profesorului Malicher. După care frecventează medicina, la îndemnul tatălui, devenind, în anul 1910 preperator la Catedra de anatomie a prof.Paul Petrini. 
  
Datrorită abnegației, perseverenței și, de ce nu, al talentului, urcă pe scara ierarhică profesională, până la profesor doctor și decan al facultății de Medicină. 
  
Publică numeroase studii și manuale de antropologie și anatomie, cărți de belletristic, de teatru, fiind membru al Societății Scriitorilor, iar la Sibiu înființează o orchestră de cameră a studenților. 
  
După decesul său, survenit la 15 august 1956, îi apar postum încă 9 lucrări de medicină și beletristică, la Editurile Ramuri, Dacia și Scrisul Românesc. 
  
Eugeniu Speranța scria despre profesorul Victor Papilian că are”Un 
  
înalt potențial cerebral, o intensă ;și diversă activitate, o vie emotivitate o inimă aleasă animată numai de sentimente nobile (… )“. 
  
O surpriză plăcută este felul cum analizează doamna profesor dr. Ștefania Kory Calomfirescu, din punct de vedere stilistic, ideatic și linvistic lucrările de beletristică ale lui Victor Papilian Un exemplu elocvent este analiza Nuvelelor Bărbierești, unde autoarea prezentei cărți subliniază că:”Prozatorul întreprinde în asemenea cazuri adevărate fiziologii ale diverselor obsesii maniacale, estrăgând de pildă efecte savuroase din proverbiala mitomanie a frizerilor. “ 
  
În cartea profesoarei Ștefania Kory Calomfirescu dedicată “Profesorului Victor Papilian- Întemeietor al anatomiei clujene și al primei Societăți de Antropologie din România“ descoperim două mari personalități: Profesorul dr. Victor Papilian ca personaj principal aureolat prin cuvântul organic al sensului, exprimat de autoarea cărții, dar și pe Ștefania Kory Calomfirescu, profesoară și scriitoare, membră a Ligi Scriitorilor Români, dotată cu aceleași calități ca personajul său. Parafrazând pe autoare, închei spunând că :pe cerul Școlii noastre medicale, profesorii Victor Papilian și Ștefania Kory Calomfirescu vor fi întotdeauna, cum sunt și acum, stele strălucitoare, care ne vor arăta întotdeauna drumul spre înălțimi“. Al.Florin ȚENE 
  
Referinţă Bibliografică:
Personalitatea profesorului dr. Victor Papilian evocată de profesor dr. Ștefania Kory Calomfirescury / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1766, Anul V, 01 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!