CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

Obiceiuri care fac toți banii, recenzie de prof.Dumitru Podgoreanu
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Recenzie 
  
Obiceiuri care fac toți banii 
  
Motto: 
  
„ Anii nu aduc fericire, ci o întrețin” 
  
Anonim 
  
Cartea „Obiceiuri care fac toți banii” al cărei autor este ing. Liviu Păsat, a apărut la Editura Prosperity Exprim SRL, București, în anul 2015. 
  
„Obiceiuri care fac toți banii” este rezultatul lecturării a mii de pagini din autori precum Anthony Robbins, Deepak Chopra, Napoleon Hill, Robert Kiyosaki și alții {vezi bibliografia), a peste 20 de ani de experiență în dezvoltare personală și cinci participări la seminarul UPW al lui Anthony Robbins, la Londra. 
  
Din conținutul cărții deducem și alte motive care au determinat autorul să-și facă publică informația dobândită: atitudinea oamenilor față de bani, însușită prin educația primită, banii considerați „ochiul dracului”, sau că „ banii n-aduc fericirea”, lipsa educației financiare, în școală, în învățământul românesc, care a fost „reformat” de 20 de miniștri, până aproape de colaps, faptul că „banii nu sunt nici buni, nici răi” , în funcție de ce simte, ce gândește sau cum acționează și, nu în ultimul rând, dragostea autorului pentru oameni, pe care vrea să-i vadă fericiți, să-i facă să se racordeze la legile universului, să-i facă să gândească pozitiv, să găsească soluții pentru problemele vieții, să se bucure de viață. 
  
Titlul cărții- „Obiceiuri care fac toți banii”, este o sintagmă care sintetizează și anticipează conținutul de idei al lucrării. Acest titlu este divizat în capitole, 24 la număr, fiecare, la rândul lor, purtând câte un titlu, la fel de concis și anticipativ. De exemplu: „Trezirea” (cap. 1), „Atunci când jocul banilor e inventat de alții” (cap. 4) „Frica - obstacol sau susținere?” (cap 8); „A face bani și a avea bani sunt două lucruri diferite” (cap. 11) „Când banii aduc și fericirea” (cap.19); „Bliss-ciplinează-te” (cap. 21) etc. 
  
Interesant și original este felul în care este expus conținutul de idei care, foarte bine, putea face obiectul unei lucrări de informație pur financiară, aparținând stilului științific. Acestă informație din domeniul financiar îmbracă forme ale stilului beletristic, autorul mânuind cu mare artă dialogul și narațiunea , creând situații de viață reale și dând cititorilor iluzia vieții autentice , inducându-i în minte o forță creativă, dorința de a pune imediat în practică tot ce a asimilat din carte. 
  
Pe alocuri, narațiunea și dialogul, prin vocabularul adecvat, dau o notă de umor și ironie discursului epico-științific. Presupunem că acest stil, apropiat stilului oral se explică prin expunerile făcute de autor de-a lungul timpului, la seminariile cu tematica abordată în carte, la care au asistat peste 25.000 de participanți. 
  
Ideile cărții sunt de actualitate și se adresează tuturor celor care vor să nu eșueze financiar, fie ca e un om de rând, fie că este un om de afaceri începător sau cu experiență. 
  
Nu știm dacă autorul l-a citit pe Platon, dar în redactare folosește același procedeu al dialogului, precum Platon în „Dialoguri socratice”, unde expunerea se face după structura standard a silogismului Silogismul (din grecescul silogismos, care înseamnă concludere, raționament) este o formă de argumentare logică, un raționament deductiv, în care concluzia este inserată în premisele expuse anterior. Tehnica aceasta o mai găsim la G. Călinescu în studiul „Universul poeziei”, la Lucian Blaga în „Luntrea lui Caron”, la Bartolomeu Anania în „Cerurile Oltului” 
  
Cartea „Obiceiuri care fac toți banii”, de la cap. 1 – Trezirea-, până la Epilog , inclusiv fiecare capitol, este construită pe această structură standard a silogismului, totul fiind explicit, clar, limpede, argumentat. 
  
Cartea nu poate fi povestită, dar ideile despre bani sunt expuse, folosind structura amintită, un vocabular accesibil, cu note de umor șipuțină ironie, prin intermediul personajului Andrei. Acesta se trezește într-o bună zi că nu mai suportă presiunea pe care facturile, ratele, cardurile de credit sau de cumpărături îi bulversează viața (în ciuda eforturilor de a câștiga gani) și caută soluții. 
  
O călătorie pornită din frustrare și care nu pare deloc ușoară, mai ales că nu are pe cine să se bazeze, dintre prietenii sau cunoscuții, care îl ajutau în mod obișnuit. Daca Andrei va reuși sau nu să înțeleagă și să accepte ce poate să schimbe în lumea banilor, pentru a câștiga jocul lor, depinde doar de cât de mult reușește (ca în orice călătorie) să realizeze transformarea interioară și să își asume noile obiceiuri pe care trebuie să le adopte. 
  
In termeni tehnici, având în vedere că autorul, Liviu Păsat, este de profesie inginer I.T, cartea se dorește a fi un GPS, un ghid care îl face pe protagonistul Andrei să fie conștient de locul în care se află, de locul în care vrea să ajungă și de uneltele (obiceiurile) de care are nevoie ca să ajungă la rezultate. 
  
Eu, autorul acestei prezentări de carte, formator în domeniul instructiv-educativ, adică profesor, aș considera-o o carte care s-ar încadra în vechea colecție de carte BPT (Biblioteca pentru toți) Din mediul virtual am cules câteva opinii ale cititorilor adresate autorului: 
  
„M-a ținut cu sufletul la gură, până la ultima pagină! Mi-a plăcut structurarea informațiilor despre educația financiară, într-o logică ușor de asimilat și mai ales forma de poveste în care le-ai îmbrăcat! Îți mulțumesc, ai scris o carte genială!” Florentina Berlan -10 august 2015. 
  
„O carte minunată în care am găsit răspunsuri la multe întrebări personale.Prezența ei în bibliotecă e necesară pentru a relua traseul propus, dacă vreodată mă abat de la el. O carte despre autocunoaștere, o busolă sigură pentru atingerea prosperității maxime” (Carmen – 27, iulie, 2015) 
  
„ O carte bine scrisă, cu informații utile, ce nu ar trebui să lipsească din bibliotecile unui tânăr (și nu numai) O carte care te provoaca la fiecare capitol să descoperi noi și noi informații despre educația financiară, despre educarea emoțiilor” (Claudiu Nemeș, 16 iulie 2015) 
  
  
Concluzia acestei prezentări, ca să folosim structura standard a silogismului, ar fi aprecierea Cameliei Bogdan din 24 iulie 2015, la care mă asociezși pe care o citez: 
  
„Scrisă sub forma unui roman, nu a unei cărți tehnice, despre finanțe, te face să nu o mmai lași din mână pâna nu ajungi la ultima pagină. Si totuși, e o carte care poate fi socotita un manual de baza pentru finanțele personale, care ar trebui să existe în orice casă” 
  
  
Cartea poate fi procurată accesând www. Liviupasat.ro /obiceiuri bonus /sau prin Libris SRL 
  
Prof. Dumitru Podgoreanu 
  
Referinţă Bibliografică:
Obiceiuri care fac toți banii, recenzie de prof.Dumitru Podgoreanu / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1727, Anul V, 23 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!