CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Literatura > Comentarii >  

O poezie Taborică, cronică de dr.Ionuţ Ţene
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O poezie Taborică! „Răscolitorul” de Dumitru Cerna  
 
Am citit cu plăcere şi melancolie noul volum de versuri al poetului clujean Dumitru Cerna, intitulat sugestiv „Răscolitorul” (Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, 2015), un sinonim al Sburătorului sau o tainică chemare inefabilă a tinereţii. Poeziile sunt foarte frumoase şi încărcată de ciorchinii de lumină ai Dobrogei natale. Versurile vibrează într-un limbaj arhetipal şi se constituie într-o anamneză lirică perenă a unei copilării de dinainte de Judecata de Apoi. Poetul compune un univers metaforic pe Scara spre cerul înstelat fizic şi metafizic al Dobrogei arhetipale, ca tărâm al tinereţii fără bătrâneţe şi îmbibat de motive şi expresii meglene, originare şi cu rădăcinile seculare ale autorului adânc înfipte în solul magic de la Pontul Euxin. Subtitlul „poeme paiduşcă” reprezintă o provocare a modernităţii şi sunt o interpretare în versuri a vechiului dans macedonean. Poetul se întoarce către filonul pur al primelor izvoare într-un tărâm natal, cu sfiala, influenţa şi sensibilitatea unui Blaga sau Labiş „am început în decembrie înainte însă/prin păduri era penurie de pere pădureţe/aveam patru ani şi tata murea/şi nici gând să fi murit de bătrâneşte” (începutul).  
 
Poetul îşi revede copilăria vie cum o redescoperire a Luminii taborice de pe Muntele Măslinilor, spre o permanentă chemare a Fericirilor: „părinţii mei au ales zona cea mai aridă a Dobrogei/ca să mă nască departe de ape/de când mă ştiu mi-a fost teamă de-nvolburarea lor/nici liniştea mea Derea din sat nu mi-a fost aproape/în tinereţe agent de tutun în Cadrilater” (Muntele). Versurile transpun meditativ un tărâm fermecat al unei Dobroge ce se confundă cu veşnicia copilăriei frumoase. La fel şi în poemul „Taina de corai” unde nuanţele Luminii se cufundă translucid cu sufletul peren al tinereţii provocatoare: „eu am privit varadrept în ochi fără sfială/ochii ei păreau străvezii năclăiţi (…) vara se scurgea lasciv direct în umbra noastră” (Taina corai). Dar Răscolitorul cu anii, din Sburătorul neliniştit din gândurile eternităţii adolescenţei, devine la maturitatea târzie şi crepusculară, „la pontonul al şaselea” un „ţipăt de prigorie înainte de marea captivitate/cel ce s-a numit Răscolitorul bate acum în uluca din nuc/şi nu ştie că încă de viu din el vor muşca ulucile toate”. Recentul volum publict de Dumitru Cerna poate fi interpretat (sigur) ca un testament liric al poetului, precum o eternă reîntoarcere „la scăldat” în izvorul de Lumină taborică a începuturilor. Îi dau dreptate criticului Petru Poantă care pe coperta patru a volumului de versuri ne scrie că „Dobrogea lui Dumitru Cerna este un topos cu conotaţii paradisiace, un posibil spaţiu integrator al refugiului şi fericirii”. Şi aş adăuga şi „melancolia” ca o paradigmă a întregii creaţii poetice a lui Dumitru Cerna.  
 
Ionuţ Ţene  
 
Referinţă Bibliografică:
O poezie Taborică, cronică de dr.Ionuţ Ţene / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1572, Anul V, 21 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!