CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  

Evadare ]n mine, povestire de Al.Florin Ţene
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Evadare în mine 
  
De la o vreme Sinele s-a îndrăgostit de Eu. De atunci bate vântul gândurilor deşarte prin amurgul zilelor mele. Am încercat vindecarea, chemândul din Dicţionarul Mitologic pe Zeul Paean, dar acesta plecase până la vecinul Dumnezeu , lăsând această sarcina zeului Apollo. Înotănd prin nori de zăpadă, era ianuarie, trăgând sania uitată de Moş Crăciun la poarta visului nepoatei mele Catinca, am plecat pe drum de noapte spre castelul zeului Aselepius, sperând să găsesc la el un sfat şi dezlegare pentru acest sentiment ne dorit. Acesta era plecat la Pales, divinitate ce ocrotea animalele, să-l roage să mă apere , animal mamifer ce sunt, de ispita ce pusese stăpânire pe mine.De unde aflase?! 
  
De fapt era zeu şi acesta ca orcare alt zeu este stăpân pe gândurile noastre. 
  
Alunecam pe derdeluş în jos spre nişte nori cumulus unde m-am întâlnit cu Monseniorul Vladimir Ghika. 
  
-Bună ziua Monsenior! I-am zis în şoaptă.Iar el mi-a răspuns prin cele 15 limbi pe care le cunoştea, ne ştiind că sunt de pe văile Carpaţilor. 
  
-Bună ziua, omule făptură care te alcătuieşti cel mai încet şi care treci cel mai repede. Cu ce ocazie pe aici? Te crezi om mare? Dorind să fi aşa. S-au eşti o mediocritate crezând că eşti mare?! 
  
-Nici una ,nici alta, Monsenor. Îl căutam pe Zeul Paean, dar din păcate nu l-am găsit, este plecat în vizită la Dumnezeu. 
  
-Cu ce motiv? Nu ştiai că este plecat la Infinitul ce este mai puţin mincinos decât finitul? 
  
-Am problema dragostei dintre Sine şi Eu.Nu doresc acest lucru pe motiv că-mi distruge personalitatea.Iar această plăcere... 
  
-Ştiu, ştiu, din sacrificiul plăcerii se naşte, întotdeauna, plăcerea sacrificului. Vezi cum scapi de acest ...viciu. 
  
-Vă las Monsenior, cobor spre visul meu de pe planetă. 
  
Am privit în urmă şi l-am văzut intrând între coperţile cărţii sale Gânduri pentru zilele ce vin, pentru puţină odihnă veşnică. 
  
Mai jos, printre aforisme de nori, cărora le zic uneori scame, l-am văzut pe Brâncuş .L-am salutat. Drept răspuns mi-a zis: 
  
-Tinere... 
  
-Maestre, nu sunt tânăr ,am aproape şapte zeci de ani. 
  
-Eşti copil. Mai ai până la ajunge la vârsta veşniciei. Să şti de la mine: În timpul copilăriei-am dormit în pat.În timpul adolescenţei- am aşteptat la uşă. În timpul adolescenţei- am zburat înspre ceruri...În această situaţie eşti tu acum. Am tăcut , i-am făcut cu mâna şi am coborât alunecând cu sania pe derdeluşul timpului.Am trecut pe lângă Mihai Codreanu care recita la înceri sonete din volumul său Turnul de fildeş.Acesta mi-a strigat din urmă: În orice amurg surâde o auroră şi în orice auroră suspină un amurg. 
  
Am alunecat, am alunecat şi m-am trezit în aurora dimineţii. Atât Sinele cât şi Eul intraseră în trupul meu îmbrăcat în pijama.Am privit spre raftul de cărţi, trei dintre ele s-au prins de coperţi, precum copii de mână, plecând prin fereastra deschisă spre grădină unde cireşul îmi trimetea parfumul florilor de mai. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
Referinţă Bibliografică:
Evadare ]n mine, povestire de Al.Florin Ţene / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1461, Anul IV, 31 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!