CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  

Şedinţa lunară a Cenaclului ARTUR SILVESTRI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ședința lunară a Cenaclului literar „Artur Silvestriˮ  
 
Joi, 27 noiembrie 2014, în cadrul ospitalier asigurat de Cercul Militar Cluj în „Sala Oglinzilorˮ, a avut loc ședința lunară a Cenaclului literar „Artur Silvestriˮ al Ligii Scriitorilor Români.  
 
Activitatea a fost deschisă de către prof. Antonia Bodea, președinta cenaclului, care a rostit salutul de întâmpinare și a anunțat programul de activități. Cu acest prilej, au fost salutați cei mai noi participanți la întâlnirile iubitorilor de literatură: Cornel Petruș, Lili Lazăr, Ilie Boiangiu și Bogdan Boboc.  
 
A luat cuvântul Al. Florin Țene, președintele național al LSR, a prezentat raportul de activitate al filialelor din ţară. A fost felicitată Filiala Olt, care a tipărit recent o antologie cu scrierilor membrilor săi, şi timişoreanca Doina Drăgan, care a editat al IV-lea Anuar al Filialei Timiş – Banat a LSR.  
 
Emoţionant a fost momentul când artistului plastic Lazăr Morcan i-a fost conferită Medalia „Virtutea literarăˮ. În alocuţiunea sa, Al. Florin Ţene a evidenţiat aportul adus de grafician la arta clujeană şi naţională, în cei mai bine de cincizeci de ani de activitate. Lazăr Morcan le-a mulţumit membrilor conducerii centrale a Ligii pentru distincţie şi colaboratorilor săi pentru minunatele cărţi pe care, muncind împreună, au putut să le dăruiască generoşi cititorilor. Vasile B. Gădălin l-a gratulat pe premiat în stil caracteristic, încondeindu-l în inspirate epigrame.  
 
Următorul moment l-a avut în centru pe prof. Vasile Puiu Sfârlea, ce a vorbit cu competență, recurgând la documentul istoric, despre însemnătatea Zilei Naţionale, 1 Decembrie, şi despre contextul social-politic în care s-a realizat trecerea „de la România în formă de L la România dodoloaţăˮ.  
 
A urmat lansarea cărţii Ştefaniei Kory Calomfirescu, Profesorul dr.doc. Crişan Mircioiu despre mari personalităţi în medicină (Ed. Napoca Nova, 2014). Editorul cărţii, Voichiţa Pălăcean-Vereş, a dat citire eseului intitulat „De la Magistru la Magistru, omagiu de pe strunele sufletului şi minţiiˮ, subliniind preocupările multiple ale prof. Kory Calomfirescu, membru al Academiei Medicale, şi evidenţiind liniile de forţă ale cărţii cu care s-a prezentat de această dată înaintea publicului. A luat cuvântul apoi prof.univ.dr. Sorin Nicu Blaga, discipol al ilustrului Crişan Mircioiu, vorbind despre „disponibilitatea totalăˮ a doctorului, pe care l-a numit „un Nicolae Iorga al Medicinii clujeneˮ. Prof.univ.dr. Onufrie Vinţeler a intervenit pentru a vorbi despre trainica prietenie cu Crişan Mircioiu şi apropiata lor colaborare din ultimul deceniu de existenţă al celui care a fost pentru clujeni şi nu numai o prezenţă continuă şi constată în viaţa culturală. În final, a explicat cum s-a născut volumul omagial editat cu ocazia împlinirii a 95 de ani de viaţă ai magistrului. Gavril Moisa, secretarul LSR, a evidenţiat meritele în medicină ale Şt. Kory Calomfirescu, amintind de cele 900 de lucrări, 2 invenţii înregistrate la OSIM şi despre cele 8 tratate de medicină semnate de Domnia Sa. Doina Mărghitaş a evocat-o pe autoare într-un sensibil eseu-portret, iar Iulian Patca, preşedintele Filialei Cluj a LSR, a întărit ideea că lucrarea doamnei profesor „asigură nemurirea lui Crişan Mircioiuˮ. Eugen Albu a preamărit personalitatea Patriarhului Medicinii clujene în epigramă („Nu e munte ca Negoiu/ Şi nici om ca şi Mircioiuˮ), alăturându-i-se în demers V.B. Gădălin. Mişcată profund de faptul că prof. Mircioiu este încă o prezenţă vie printre vorbitori, a luat cuvântul fiica sa, Anca Hrianca, mulţumind tuturor pentru frumoasele cuvinte elogiative. Antonia Bodea a lecturat un eseu-recenzie, subliniind că prof. Mircioiu a fost unul dintre „coloşii apropiați de oameni, de paciențiˮ şi că, asemenea autoarei, face parte „din tezaurul viu de valori umanisteˮ. Al.F. Ţene a subliniat că istoria medicinii clujene „are trei kory-fei: Florea Marin, Crişan Mircioiu şi Şt. Kory Calomfirescuˮ. În finalul momentului, a luat cuvântul Ştefania Kory Calomfirescu, care a afirmat că medicina este „nobilă profesie, nobilă chemare, nobilă misiuneˮ.  
 
Voichiţa Pălăcean-Vereş a semnalat cele mai noi cărţi apărute la Napoca Nova, Zâmbet printre lacrimi a lui Cornel Petruş şi Prin fereastra amintirilor de Teodor Munteanu, care vor fi lansate în cadrul cenaclului la şedinţa din luna ianuarie.  
 
Gavril Moisa s-a înfăţişat colegilor de cenaclu cu cea mai recentă carte a sa, Arborele de hârtie (Ed. Napoca Nova, 2014), în care a reunit o parte dintre cronicile de carte, interviurile şi portretele literare realizate în ultimii ani. O prezentare succintă a autorului şi a cărţii a realizat Voichiţa Pălăcean-Vereş, directorul editurii unde a apărut volumul, vorbind despre generozitatea şi altruismul scriitorului care scrie despre cărţile colegilor scriitori, după care Al. Florin Ţene a dat citire eseului său „Soldatul iubirii de confraţiˮ, închinat animatorului cultural, poetului şi epigramistului Gavril Moisa. Vasile B. Gădălini-a realizat portretul în versuri cu tâlc, iar Silvia Popescu a lecturat un eseu în care a evidenţiat trăsăturile scrisului lui G. Moisa, care „transformă cuvântul în roi de pulberi stelareˮ, dovedeşte „ironie fină şi eleganţăˮ, fiind un „autor de vocaţieˮ care are „pecetea înzestrării rare şi pasiunea vieˮ. Doina Mărghitaş a dat citire unui eseu închinat omului de cultură, iar Eugen Albu a iscat ad-hoc câteva epigrame închinate cărţii confratelui G. Moisa. Iulian Patca, în expunerea sa, a explicat că această a optsprezecea carte a lui G. Moisa descoperă „altă faţetă a personalităţii saleˮ. Ioan Hentea a adus în discuţie activitatea culturală a neobositului G. Moisa, Ioan Nemeş i-a închinat un catren, iar Lola Ţâmbrescu a intervenit cu câteva observaţii.  
 
După aceea, s-a derulat momentul „Semnalˮ, susţinut de col.dr. Vasile Tutula, care a adus în faţa publicului cartea semnată de V. Baciu şi V. Tutula,Comunicare şi propagandă pe timpul operaţiunilor de eliberare a Basarabiei, Bucovinei de Nord şi Ţinutului Herţa de către Armatele 3 şi 4 Române şi Armata 11 Germană (22 iunie – 26 iulie 1946 (Ed. Mega, 2014).  
 
Ultima parte a şedinţei de cenaclu a fost închinată poeziei. Sandu Cătinean din Bonţida a lecturat două poeme proprii, Ion Mureşan şi-a realizat un autoportret în versuri, iar Ioan Benche a citit un scurt poem închinat părinţilor săi.  
 
Următoarea întâlnire a membrilor Cenaclului „Artur Silvestriˮ cu simpatizanţii se va derulajoi 18 decembrie, la Cercul Militar Cluj, începând cu orele 17, când şedinţa va fi deschisă de un concert de colinde susţinut de Corul „Angeliˮ condus de Angela David.  
 
Voichiţa Pălăcean-Vereş  
 
Referinţă Bibliografică:
Şedinţa lunară a Cenaclului ARTUR SILVESTRI / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1432, Anul IV, 02 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!