CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Mărturisire şi iubire la Agafia Drăgan de Gheorghe Andrei Neagu
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Filolog strălucit, autoarea Agafia Drăgan ne invită să lecturăm un volum de poezie cu o încărcătură aparte. O poetă care declară că: „mi-am îmbolnăvit moartea cu atâta verde,/ încât o aud cum se rostogoleşte,/ închisă într-o sferă albastră/ acum, pot despica jumătatea mea de cer/ să ajung la mine/” –(S-au înălţat castanii în floare), nu poate decât să surprindă şi să incite. Cum să nu fi surprins de un discurs poetic, în care: „cerul şi-a deschis venele,/ cu pas furiş,/ noaptea intră în sângele amurgului”, unde: ”viermi hulpavi tulbură epiderma eternităţii,/ ca nişte amanţi grăbiţi”- (Vanitas, vanitatum). 
  
Personalizându-şi trăirile, doamna Drăgan mărturiseşte :”te caut în necuprinsul meu;/ aud cum lăcrimează aşteptarea/ rostogolită de corbi…. Pătimesc amintirile şi ard/ şi tot mai adânc se sting/ păsările albe” – (Pătimesc amintirile şi ard). 
  
Uneori poeta vede cum:”o pasăre sinistră/ adună bănuţi din oasele pământului/ sub tâmpla invadată de nesomn/ afară / văduve negre flutură venin/ între rufele puse la uscat” – (Mitridatizare,). 
  
Aproape că nu există poem în volumul de faţă, în care să nu avem de-a face cu erupţii lingvistice surprinzătoare:”Te întrebi ce fac?/ stau în planul sferic al unui gând/ cu fața întoarsă spre apus/ citesc, iubesc sau tac,/ despic amurguri/ cu umbre de la răsărit;/ din ziduri curg păpuşi de ceară” – (Aceeaşi zi, acelaşi mâine). 
  
Uneori poemele au conotaţii mai mult decât intimiste :”dacă aş mai fi cea de ieri/ ţi-aş respira lâncezeala/ înrourată de patimi şi şoapte/ când din inima nopţii se recită ziua/ într-o cafea amară/ satisfăcut/ ai spune bună/ sânilor şi pântecului în care/ te-ai adăpostit” – (Dacă aş mai fi). 
  
Nu poţi trece cu vederea construcţiile clasice ale poemelor cu rimă împerecheată cum ar fi Doina vântului de seară, p. 8 sau noblețea căutărilor teologice în: Te caut, Doamne. 
  
Fiecare pagină a volumului de față este o surpriză plăcută, de aici și tentația de a semnala amănunțit fiorul poetic transmis cu măiestrie de autoare, fior pregătit prin titluri tentante: Vătafi de himere, Methexis, Shunyata. 
  
Dacă am avea noi, bărbaţii , o iubită care să ne spună: „nu ţi-am mai scris de mult…/cuvintele au iz de fructe putrezite,/ uitate într-o toamnă amară/ în cupa cu vin roşu/ prins între iluzii” – (Nu ţi-am mai scris), am fi de-a dreptul tulburaţi şi am ierta-o pentru uitare. 
  
Autoarea excelează şi în momentele când îşi colorează discursul poetic cu versuri de genul: „Ce tristă este toamna!/ verdele în suflet a ruginit sub ploi,/ zăpada pe la tâmple şi-a început festinul; /de dragul tău/ De dragul meu/ Pe frunzele uscate,/ Pictează-mi primăveri/ Cu marginile prinse /” (Romanţă de toamnă). 
  
O rostire poetică ce respiră din mistere este Vis, :”se făcea că eram aripă/ de apă şi frunze/ căzute din ochii mamei/într-un pământ frământat de dorinţe”. 
  
Spiritul ludic nu lipsește din creaţia poetică și dă valoare talentului doamnei Drăgan:”Suntem doar noi;/ fiecare cu singurătatea lui/ pasărea di inima nopții/ clatină tăcerea împietrită/ în aer/ Șah mat. Și de ce nu,:”Te-aş întreba despre o toamnă / când roua unui vis ne-a fost povară,/ dar… a început să ningă/ şi în sufletul în care culorile au apus,/ se sting orizonturi”. – Te-aş întreba . 
  
După cum spuneam, fiecare pagină este o nouă surpriză. Părinții se decupează din fundal prin imagini de o mare sensibilitate: „e atât de târziu tată!/ nu pot să-ţi mai spun/ nu pot să mai adun anotimpuri cu tine…-/ fiecare clipă-ți soarbe risipirea”/ E atât de târziu tată, și :” Lungă și rea, dimineața veghează/ trei lumânări sufocate de așteptare,/ miroase a toamnă coaptă și/ cafea amară/”… Se luminează ochii a noapte, mamă. 
  
Spectrul larg al abordărilor tematice sporeşte interesul cititorului în lecturarea volumului. Practic, diversitatea îmbogăţeşte rostul volumului, în care: „cocorii / aşteaptă la colţ/ să-mi descifreze calea,/ partea în care mă absorb./ Ce goană mare mă sfâşie din urmă, să-mi adulmece paşii/ - (Închise sunt porţile). 
  
Autoarea nu se sfieşte să cerceteze porţile cerului,:Dacă aș putea/ m-aș așeza la porțile porților/senină așteptare/ Între credință și așteptare, ori pe cele ale rădăcinilor: ”ai intrat cu amiezile /şi toamnele/ căutai un loc să le ascunzi / ca şi cum ţi-ar fi fost frică să nu le tulburi sensurile, cu un cuvânt rostit sau doar răsărit / în nopţile când le puteam distinge/ în lăcomia braţelor şi ochilor” – (Rădăcina care). 
  
Accente bacoviene se strecoară sfioase în poezia Şi plouă şi plouă, : /Și plouă, ploaia asta nu mai trece/… 
  
Practic nu există loc pe pământ de unde poeta să nu-și aleagă cuvintele. Dovadă că autoarea se respectă pe sine și-l respectă în egală măsură pe cel căruia i se confesează: cititorul. 
  
Am putea spune că volumul are multă prospeţime dar şi că este de o diversitate tulburătoare. Puţini poeţi mai umblă astăzi desculţi prin agora cuvintelor. Sper ca lumea care „ne vinde pe doi arginţi” să mai găsească timp pentru frumuseţea cuvântului ce sângerează în cartea poetei Agafia Drăgan. 
  
Gheorghe Andrei Neagu 
  
Referinţă Bibliografică:
Mărturisire şi iubire la Agafia Drăgan de Gheorghe Andrei Neagu / Agafia Drăgan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2888, Anul VIII, 27 noiembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Agafia Drăgan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Agafia Drăgan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!