CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Artistic >  

Adrian GRAUENFELS - PICTORUL BARUCH ELRON LA RADIO ROMÂNIA CULTURAL
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pictorul Baruch Elron  
– Despre o expoziție și două albume de artă  
O lectură la RADIO ROMÂNIA CULTURAL  
17NOV2019 – ora 20:40  
Joi 31 octombrie, a avut loc la la Institutul Cultural Român din Tel Aviv, vernisajul expoziției „Baruch Elron –  
desene și schițe".  
 
Curatorul expoziției este dna. Andreea Soare, referentă la ICR. Expoziția a fost posibilă datorită excepționalei dedicație și eforturile soției artisului dna. Lydia Elron, care de la decesul lui Baruch, în anul 2006, promovează în lume arta marelui nostru pictor.  
 
Despre Elron a vorbit doamna Dalia Hakker Orion, critic de artă, care a amintit în cuvântarea sa, atât despre lunga activitate în lumea artei plastice cât și despre aderența lui Baruch la grupul israelian - postmodernist „Hexagon" care funcționa și expunea în Israel prin anii '80. Am urmat eu cu prezentarea recentei cărți de artă "Baruch Elron - Desene și schițe". A precedat, cu doi ani mai înainte, albumul "Magia Penelului" în care mă ocupam exclusiv de lucrările în ulei pe pânză și de instalațiile lui Baruch. Aș dori să arunc puțină lumină asupra condițiilor care au dus la dezvoltarea stilului numit azi „Realism Fantastic", inițiat la Ferrara în Italia, acum 100 de ani, de Giorgio de Chirico și Carlo Carra, doi artiști care urmăreau să inducă în pictura lor un spirit misterios, filozofic, enigmatic - total diferit de clasicismul perimat in cei peste 400 de ani trecuți de la renaștere. O ceartă izbucnește între cei doi (declanșată de Carra - acesta în cartea sa „Pittura Metafisica", ignoră total contribuția lui De Chirico)… cei doi se separă și astfel mișcarea se dizolvă. Dar impactul asupra artei plastice este uriaș, ideile "Realismului fantastic" sunt preluate de pictori germani, belgieni (ca Rene Magritte) la francezi (Paul Delvaux) și ceva mai târziu, Salvador Dali... artiști care la un loc, catalizează apariția mișcării suprarealiste în Europa.  
 
Cele două volume de artă, au fost realizate folosind documente, cărți, broșuri, afișe, articole în presă…materiale deja apărute în lume, dar, mai ales cele aflate în arhiva și colecția de artă „Lydia și Baruch Elron”. În primul volum despre Elron, "Magia Penelului" datat 2017 – am studiat pictura în ulei care tratează câteva din subiectele preferate de pictorul de origine română, ca de exemplu: timpul, peisajul israelian, Biblia și tradiția iudaică, natura, femeia, creația, pacea, războiul, dar și continuitatea spirituală pe aceste meleaguri.  
 
Elron crează un stil aparte, pe care azi îl numim „Realism Magic", foarte apropiat de pictura metafizică a secolului XX. În picturile sale el împletește filosofia cu umorul, cu maliție, și la un loc realizează o fină critică la adresa omului modern care populează aceste meleaguri. Al doilea volum, „Baruch Elron - Desene și schițe" (Editura Saga-2019) ne poartă înapoi la procesul creativ, care pornește de la schița fugară, un crochiu pe marginea unui caiet de desene sau încercări și variații ale unei teme executate pe o foaie volantă (în creion, tuș sau cerneală colorată), ca să se finalizeze în opere mature și complete: acuarele și litografii.  
 
Materialul bibliografic provine din mai multe surse. M-am bazat pe documente, cărți, broșuri, articole în presă….materiale deja existente, dar mai ales m-am axat pe cele aflate în arhiva și colecția de artă a familiei Elron. În vederea producerii cărții de desene și schițe, arhiva a fost scanată și catalogată cu minuțiozitate, iar Lydia Elron, a obținut de la colecționarii din lume, fotografii de calitate ale lucrărilor din afara arhivei. Ambele volume sunt ilustrate și comentate în limba română, ele oferă o clară și completă viziune asupra unui mare artist modern, care prin vastitatea, estetica și eclectismul operei sale continuă să ne incite imaginația. Mentionez, că o bună parte din desenele lui Elron servesc azi ca ilustrații interioare sau de copertă, la cărțile tipărite de Editura SAGA , dar și de alte edituri. Aș dori să subliniez unicitatea operei sale. Elron este un pictor eclectic care în decursul carierei sale schimbă subiecte, experimentează intens, și oferă un larg spectru ideeatic care emoționează. El studiază egoul, permanentul dialog dintre real și imaginar, dintre prezent și istoria evreiască pe care o vede continuată până în zilele noastre. Elron te provoacă la joc și incită mental. Îl preocupă trecerea timpului, ritmul, instrumentul muzical, femeia și estetica care există între trup și obiect.  
 
În multe desene, din trupul uman apar noi personaje care locuiesc la interior și se vor eliberate. Unele își iau zborul. Scriitorul Jose Saramago oferă această zicere: „Dacă nu ieși din tine, nu vei știi cine ești”. Este exact scopul major în opera lui Elron, care tratează realul în permanentă tranziție, visul și luciditatea fiind două fețe complementare ale revelației estetice la care ne supune cu fiecare desen, ulei sau instalație. Ca să încheiei, vreau să adaug o fabulă din folclorul sud american. Iată o poveste apărută la 30 noiembrie 1950 în ziarul El Espectador: „Daniel Arango ne spune această poveste uimitor de frumoasă, pe care nu sunt în stare să o păstrez în secret", menționează Garcia Márquez. Un băiat de cinci ani care s-a pierdut de mama sa în mulțimea de la un târg de țară, s-a dus la un ofițer de poliție și l-a întrebat: „Nu ați văzut din întâmplare o doamnă elegantă care se plimbă pe aici fără un fiu ca mine?”  
 
Sunt covins că Baruch Elron ar fi pictat cu măiestrie această scenă.  
 
Este exact spiritul lui și magia artei sale, cu care continuă să ne uimească.  
 
Vă mulțumesc pentru atenție !  
 
Adrian GRAUENFELS  
Editura SAGA  
Tel Aviv, noiembrie 2019  
 
Referinţă Bibliografică:
Adrian GRAUENFELS - PICTORUL BARUCH ELRON LA RADIO ROMÂNIA CULTURAL / Adrian Grauenfels : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3245, Anul IX, 19 noiembrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Adrian Grauenfels : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Adrian Grauenfels
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!