CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  

Adrian GRAUENFELS - SANDU DARIE – UN ARTIST ROMÂN ÎN CUBA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sandu Darie (1908-1911) este considerat unul dintre marii inovatori în arta modernă cubana. Evreu născut la Roman (cu numele Sandu Laver) a început studii juridice dar a fost atras de arta şi avangarda Română. Era prieten cu poetul Ştefan Roll, soţia acestuia Medi Dinu îl iniţiază în pictură.  
 
A emigrat în Franţa, apoi în Cuba în 1941, acolo el dezvoltă construcţii electro-mecanice care îl vor califica printre exponenţii de vârf cubani şi internaţionali ai artei kinetice. O parte din lucrări au intrat în patrimoniul Muzeului de Arte Frumoase din Havana. O expoziţie retrospectivă cu tablouri împrumutate (40 de piese) din colecţia muzeului, atrage atenţia asupra acestui special artist.  
 
Sunt expuse picturi, structuri transformabile, asamblaje spaţiale din diferite metale cât şi proiecte arhitecturale relizate în România în anii 60. Un film realizat în 1966 de cineastul Pineda Barnet (Cosmorama) confirmă vigoarea şi importanţa lui Darie în arta Cubană. Darie se înrolează într-un grup exigent numit „Madi", aliniat suprarealismului internaţional. În cartea lui Frank Popper "Birth oh Kinetic Art" găsim aceste referinţe: „Sandu Darie este unul din initiatorii liniei numite: arta luminoasă a environmentului" alături de Yakov Agam, Nicolas Shofer şi Victor Vasarely.  
 
Expoziţia colectivă Art-Light-Artcurată de Popper în muzeul din Eindhoven-Olanda reprezintă cel mai important eveniment din cariera lui Darie. Recent, Muzeul Reina Sofia din Spania a achiziţionat lucrări pentru o expoziţie de Artă Kinetică.  
 
Când ajunge în Cuba, Darie deja experimentase lucrări modelate după teoriile structuraliste şi constructiviste care circulau în sânul mişcării abstracţioniste. A fost în contact cu artişti similari din America de Sud. Un alt model şi sursă de inspiraţie i-a fost neo-plasticismul olandezului Piet Mondrian. Traversează o perioada lirică expusă în 1949 la un one-man show în care apar şi lucrări transformabile, mixate cu încercări audio-vizuale, facând uz de proiectoare, magnetofoane, filtre etc .. o linie legată de schimbările sociale care afectau Cuba.  
 
În 1960 se alătură grupului „10 Pictori ai Concretului". Pedro de Oraa, un alt membru al grupului dar şi critic de artă scrie: „Sandu Darie exemplifică o solidă artă conceptuală, este un creator de avangrada". Se resimte aici teoria socializării artelor plastice lansată de Vasarely, care conştientizează rolul social al artistului şi dreptul accesului cetăţenilor la o artă liberă. Construcţiile industriale, tehnice, făcute de Darie sunt un răspuns efectiv la refuzarea artei abstracte şi a invinuirilor că ar fi un artist fără vreun scop sau funcţie socială.  
 
Cu operele sale mişcătoare şi în transformare, Darie include spectatorul, care capătă un rol de co-producător şi finalizator al operei, metodă care este botezată de teoreticieni „artă deschisă". Darie provoacă o revoluţie, trecând de la simpla contemplare a picturii la înrolarea consumatorului de artă în procesul de modificare al operei. Astfel, arta devine accesibilă şi recreaţională. Nu există limite sau restricţii în construcţiile sale. Cât timp spaţiul, culoarea şilumina permit, experimentul este acceptat. Singura regulă rămâne forma pură, cinetică.  
 
În catalogul expoziţiei, curatoarea Elsa Vega scrie: „Influenţa sa depăşeşte cu mult perioada sa de viaţă, numele său a devenit o referenţă în istoriografia artei Cubane. Nu vom găsim practic limite în expresiile sale artistice. Graniţe sau ziduri nu au existat pentru acest artist, totul era posibil de atins prin perseverenţă şi bogata sa imaginaţie."  
 
Darie a fost membru de oanoare al Academiei de Arte din Haga iar la Havana a primit Medalia Culturii Cubane, în 1981.  
 
Adrian GRAUENFELS  
15 februarie 2015  
Israel  
 
Referinţă Bibliografică:
Adrian GRAUENFELS - SANDU DARIE – UN ARTIST ROMÂN ÎN CUBA / Adrian Grauenfels : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1512, Anul V, 20 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Adrian Grauenfels : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Adrian Grauenfels
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!