CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Cronici >  

Râvnesc la o lume de A.Rosenkranz-Herscovici..Articol de Adrian Grauenfels,editorul cartii
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
RÂVNESC LA O LUME - ADINA ROSENKRANZ HERSCOVICI  
 
În anul 1967 un disident român, disperat de starea și condiția culturii în România comunistă, inițiază în casa sa de la Păltiniș colocvii și seminarii în scopul a depista 20 de tineri talentați care să reconstruiască de la zero cultura și tradiția intelectuală Românească, sistematic distrusă de regim. Omul, o figură internațională, care avea contacte cu mai toți exilații și refugiații români din străinătate, devine tința supravegherii acerbe a securității. Totul era înregistrat și arhivat. Omul este anchetat, hărțuit, aproape arestat. Este folosit cinic pentru a-l atrage pe ilustrul Mircea Eliade înapoi în România, în timp ce se refuza stupid repatrierea sculptorului Brâncuși, pe motivul că arta lui nu este o artă proletară. Din fericire, transcripția anchetelor și a documentele secrete colectate de securitate, s-au păstrat și azi pot fi accesate. Omul cu pricina se numea Constantin Noica. În cele ce urmează voi cauta să arăt, paralelisme între enunțurile făcute de Noica la "Cenaclul de la Păltiniș" și poezia Adinei Rosenkranz , așa cum am cunoscut-o eu, ca editor al cărții de poezii azi lansată, "Râvnesc la o Lume". Ca și Noica, Adina râvnește la o lume ideală, cultă , polivalentă, în care ea orchestreză sentimente, legături de familie, iubiri, credința .. pe scurt un întreg univers uman și cultural în care se scaldă cu usurința unei lebede într-o pictură franțuzească .  
 
Spune Noica undeva : „  
 
Stări de spirit, asta trebuie dat altora; nu conţinuturi, nu sfaturi, nu învăţături.”  
 
Iată pe Adina în poezia "Cu sufletul la gură " :  
 
Sunt o bătaie de inimă  
 
ce-mi zguduie trupul,  
 
ce mă înspăimântă.  
 
Ce-o fi cu mine?  
 
Sunt o barcă  
 
rătăcitoare pe unde,  
 
pe undele trecutului  
 
care mă cheamă,  
 
mă absoarbe,  
 
mă topește.  
 
Continui cu un alt aforism, emis de Noica:  
 
„Tu eşti o noapte, eu o stea. Eu sunt un haos, tu o lumină; eu sunt cuget, tu o problemă; caută-mă şi, mai departe, am să mă ascund în tine.”  
 
Adina răspunde in poezia "Noapte de Ianuarie" (fragmente):  
 
Deodată, discutăm.  
 
Pe o bancă lungă, îngustă,  
 
nesprijiniți. Îndelungat.  
 
Despre ce? despre cine?  
 
Totul e tulbure...  
 
Subit, te-ndepărtezi.  
 
Am înțeles.  
 
Încă nu mi-a venit vremea.  
 
Ramân aici.  
 
Tu, i-ai intâlnit pe cei patru  
 
serafimi. Nu ești singur.  
 
Aici jos, e frig. Îmi lipsești.  
 
**  
 
Noica declară mai departe :  
 
„Trei lucruri ne pot lăsa indiferenţi: politica, istoria şi timpul. Tot ce este bun, tot ce e cultură iese din timp.”  
 
Adina scrie (in poemul Regina Noptii):  
 
Încă din fragedă copilărie ramâneam trează până la ore mici împreună cu oaspeții părinților. Ei dansau, flirtau..... Îmi frecam ochii și eram fericită.  
 
Mă uitam la rochii și le admiram. Cred că-mi plăceau materiale moi, stofe fine. Odată, noaptea, am pipăit rochia unei doamne și i-am zis mamei: "Tu de ce n-ai ca asta? Vreau să ai și tu ca asta!”  
 
"Asta" era mătase naturală. Eu nu știam. Mi-am amintit de toate acestea astăzi în cursul unei vizite la Biblioteca de Materiale din cadrul Mediatecii Holon, orașul în care locuiesc.  
 
Am văzut acolo multe exponate, produse noi, interesante, unele stranii... Beton transparent, cu fibre de lumină strălucitoare; sticlă ce nu era sticlă, lemn care nu era lemn.  
 
Am văzut că se poate crea totul din toate și de toate pentru toți dacă ai imaginația neastâmparată a unui savant sau a unui artist.  
 
Noica :  
 
„E o mutilare să-ţi dezvolţi o vocaţie unilaterală. E o mutilare a mutilării să n-o identifici şi să rămâi în sărăcia ta.”  
 
Din contra, Adina Rosenkranz își extinde vocația : în teatru , în proză, în scriere creativă în câteva limbi: ebraică, franceză, română.. Iată ce ne spune autoarea despre dascălul și colegul ei, regretatul Iosef Eugen Campus, pe care îl cunoaște la liceul Ohel Shem în Ramat Gan:  
 
Timp de 10 ani am fost colegi și am asistat de mai multe ori la lecțiile sale, lecții care au fost pentru mine o revelație. Parcă era un jongleur, un artist de circ; era svelt, se deplasa săltând, era întotdeauna în largul său. Nu se rezuma la o explicație de text, ci le îmbogățea elevilor orizonturile literare și filozofice. Nu-mi venea a crede cum predând un text al poetului Guillaume Apollinaire despre cubism, a intrat în explicații filosofice, le-a vorbit de Kant. L-am întrebat cum de nu se teme că elevii nu-l vor înțelege și poate vor da bir cu fugiții (franceza nefiind o materie obligatorie), iar el mi-a zis: "Predau de atâtea zeci de ani, că dacă n-aș face ceea ce fac, m-aș plictisi".  
 
După cum vedem cartea Adinei conține pe lângă poezie ; proză, amintiri, eulogie si regret pentru cântărețul Aznavour... autoarea se arată a fi o împlinită femeie-artist, despre care femei - Noica se lamenta: „Aţi observat, desigur, ce repede hotărăsc unii oameni în ce priveşte strălucirea sau mediocritatea semenilor lor. Cutare? spun ei. E un autor prost! Tipul celălalt, da, e niţel mai inteligent. Mult mai rar auzim: ce inteligentă femeie!  
 
Multe poezii le dedică Adina familiei, relaților cu părinții și cu copiii săi.  
 
Noica lansează un alt credo:  
 
„Omul care ştie să fie singur, acela te înţelege cu adevărat, acela care te iubeşte cu adevărat.  
 
Celălalt, prea aproape, îţi ţine doar umbră.”  
 
Sa examinăm viziunea Adinei in “Flirtez cu poezia”:  
 
Volumul meu de poezii  
 
Stă să apară!  
 
Și ce? Asta nu mă impresionează  
 
Din cale-afară!  
 
Ce-mi pasă mie dacă-ntr-o bună zi  
 
Copiii mei îl vor răsfoi  
 
Sau nepoții vor face din pagini zmei  
 
Ori avioane, și-așa vor afla  
 
Că bunica lor a vrut să lase ceva  
 
Posterității! Într-adevăr, big deal!  
 
Mie de fapt nici nu-mi pasă dacă va veni  
 
Potopul dupa mine când n-oi mai fi!  
 
"Poeții se nasc, nu devin".  
 
O spune un proverb latin  
 
Și o spun si eu. Fraților,  
 
Eu chiar sunt poetă!  
 
Din născare, evident!  
 
Și poeziile mele serioase  
 
Întorc lumea pe dos!  
 
Și din nou, Noica, despre poeți:  
 
Am învăţat întotdeauna ceva mai mult de la poetul simplu decât de la cel inteligent. Poetul sincer e mai proaspăt, mai lipsit de prejudecăţi, mai surprinzător. El sare de la una la alta şi are câte o replică şi pentru o întrebare, şi pentru alta. Va fi, în final, inteligentul meu personal. *  
 
Adina, multivalentă și poliglotă se îndoiește de erudiția cititorului ocazional. Multe poezii au note și trimiteri la subsol, o normă mai rar întâlnită în lirica modernă . Autoarea este extrem de pedantă dar și nesigură că o citim cu accentul necesar corect, ea va pune note despre pronunție , iar la poezia "era atât de frumoasă “se simte obligată să citeze titlul original francez, celebrul cântec interpretat de Alain Barriere. etc etc...  
 
Cred că ne vom opri aici, din lipsă de timp, cu o concluzie care desprinde din însuși titlul cărții.. autoarea RÂVNEȘTE la O LUME ideală, estetică, în care frumosul și cuvântul bine temperat produc valoarea suplimentară de care omul are atâta nevoie. Va sfătuiesc călduros să achiziționați cartea ca să-i savurați eclectismul în liniște, la o cafea rece atât de necesară vara.. Felicitari Adina !  
 
AG 2019  
 
*Despre nesuferita inteligenţă” („Eseuri de duminică”, editura Humanitas)  
 
Imagine de la evenimentul de lansare a cartii la Tel Aviv,I.C.R., 25 iulie 1019  
 
Referinţă Bibliografică:
Râvnesc la o lume de A.Rosenkranz-Herscovici..Articol de Adrian Grauenfels,editorul cartii / Adina Rosenkranz Herscovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3132, Anul IX, 29 iulie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Adina Rosenkranz Herscovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Adina Rosenkranz Herscovici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!