CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  





Iubirile mamei mele (Amintiri despre Meea)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
IUBIRILE MAMEI* MELE 
  
Intre mama mea,Meea, si mine au existat relatii foarte strânse si deschise,si am fost la curent cu multe secrete din viata ei sentimentala.Cred ca ambele am constituit o exceptie pe tărâmul legaturilor materno-filiale,si asta nu numai pentru ca,începând din adolescență, am aflat sau am intuit multe evenimente din viata ei sentimentala și fizică, dar si pentru ca am fost dintotdeauna mândra de faptul ca a fost iubita de bărbați ,ca si de femei si n-am dezaprobat niciodata,desigur nu cu voce tare, dar nici macar in sinea mea, legatura extraconjugala de care am stiut si legaturile ulterioare mortii tatei. 
  
Când eram mica,apoi eleva la Bucuresti, mi-l imaginam in chip de amorez al mamei pe bunul nostru prieten ,Robert Cantar,un om sclipitor ,cald si simpatic,profesor,filosof,meloman,care ma flata tratându-ma de la egal la egal si denumindu-ma "prietenuța" lui, pe care l-am iubit si apreciat si de la care am invatat multe. 
  
El si sotia lui,Martha, o persoana frumoasa si distinsă,faceau parte din cotidianul nostru si erau prieteni devotati. Tata nu-l agrea întotdeauna pe Robert ,probabil pentru ca acestuia ii cam placea sa dea sfaturi,dar,credeam eu, si din cauza unei usoare gelozii, datorită prieteniei lui cu mama si influentei,deși pozitivă, pe care a avut-o in viața ei profesionala.(El o convinsese pe mama si pe sotia lui sa se inscrie la Institutul Pedagogic pt a obtine o licenta de Stiinte Naturale si Geografie ca sa poată profesa in învățământ) In pragul mortii, când ne-am apropiat si mai mult una de alta, vrând sa-mi satisfacă o anumita curiozitate, mama mi-a destăinuit ca intre ea si Robert n-au fost legaturi de alt gen,desi Robert ii facea curte si ar fi fost interesat.Mama n-a amestecat niciodata prietenia de suflet cu viata amoroasa si deși 
  
ii faceau curte câtiva din amicii si colegii tatei, pe care ii cunosteam si eu, totul se rezuma la usoare flirturi. 
  
De altfel, si tata era amator de flirturi si ii facea curte Marthei, si secretarelor lui,dar mama spunea ca el nu era facut pentru aventuri extraconjugale si nu mergea mai departe de vorbe si complimente. 
  
In Israel mama a purtat o corespondenta asiduă cu un coleg si prieten din Romania, inginer si profesor(I.G.S.), pe care eu il vazusem când venise sa ne conduca la aeroport,dar de abea mult mai târziu am inteles ca a avut cu el o puternică legatura de dragoste timp de 10 ani,legatură din care s-a smuls foarte greu,indurerată, la plecarea din Romania.I-a lasat ca amintire un jurnal intim si un portret de-al ei realizat de un pictor destul de cunoscut,portret care , dupa cum imi promisese el la vizita mea in Romania dupa dispariția mamei, trebuia să ajungă la mine dupa moartea sa.Din pacate, nu mai stiu nimic de acel portret ,pe care fiica respectivului a refuzat sa mi-l restituie si pe care m-as fi bucurat nespus sa-l regasesc. 
  
Câțiva ani dupa moartea tatei,mama a regasit o veche cunostinta,avocat,(A.S)pe care-l intâlnise prima data in Romania , mult inainte de a-l cunoaste pe tata si de a se logodi.Era un tip inalt si frumos , cu ochi albastri,care-i " trăgea clopotele", cum se spunea pe atunci, adica ii făcea ochi dulci, insa ea il respinsese spunându-i pe șleau : "Esti prea frumos pentru mine!"De fapt, era si cam fustangiu,precum spunea mama. 
  
La maturitate insa,pe când aveam eu vreo 24 de ani, el a venit in vizita la rude in Israel.Era divortat de vreo 2 ori , si a intrat în contact 
  
cu mama. De altfel il cunostea bine pe tata si cred ca el si prima lui sotie se mai intâlniseră cu parintii mei de-a lungul anilor,fara a se imprieteni. De data asta,s-a infiripat între ei o prietenie amoroasa. 
  
Desi eu eram foarte multumita ca mama are o companie barbateasca care-i face bine , recunosc ,spre rusinea mea,ca n-am reactionat cum ar fi fost de dorit când el m-a intrebat daca m-ar deranja sa se insoare cu mama!Mi s-a parut ca e o gluma si nici nu stiu ce i-am raspuns. 
  
Oricum, stiam ca mama n-are de gând sa se recasatoreasca si ca astazi oricine poate trai cu oricine fara a trece pe la rabinat sau pe la ofiterul starii civile! In sfirsit, avocatul s-a intors in Romania dupa un an , mama l-a vizitat in vara urmatoare in paralel cu vizita mea in Romania,ca sa-l intâlnesc pe prietenul meu de atunci. Apoi legatura lor a slabit pâna ce s-a destrămat. 
  
In sfârsit, mama a avut relații de ani de zile, pâna la moarte,cu un muzician( H.B.),mult mai tânar decât ea,care a iubit-o si a admirat-o si care i-a fost devotat pâna la urmă, in pofida bolii care a lovit-o la 60 de ani si a mutilării pe care a suferit-o(cancer la sân).Si astăzi, la aproape 30 de ani de la disparitia mamei,el imi povesteste de ea ca de un om si o femeie fara pereche,pe care nimeni n-a inlocuit-o in inima lui. 
  
Când ma gândesc la iubirile mamei si la amintirile pe care le-a lasat în inimile ființelor ale caror drumuri s-au incrucisat cu al ei, am fiori,sunt emotionată si atât de fericita ca ea si-a trait din plin viața. 
  
Sunt copleșită de recunoștință față de bunul Dumnezeu care m-a binecuvântat cu o mamă ca ea. M-a iubit si m-a ocrotit, am iubit-o si am admirat-o, m-a inspirat si m-a influențat ,fără ca din păcate s-o pot egala in înțelepciune, energie, farmec, abnegație 
  
Și lanțul destăinuirilor făcute pe patul de spital de la Belinson, în care si-a petrecut ultimele două săptămâni de viață, s-a terminat cu aceste cuvinte:" Singura dragoste adevărată ai fost tu". 
  
*E vorba de mama mea,Salomeea(Meea) Rosenkranz,născută Lazar,din Ploiești,România. 
  
Referinţă Bibliografică:
Iubirile mamei mele (Amintiri despre Meea) / Adina Rosenkranz Herscovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3090, Anul IX, 17 iunie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Adina Rosenkranz Herscovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Adina Rosenkranz Herscovici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTOR



FLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!