CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  

Gestatia si nasterea cartii DADU- Adina Rosenkranz-Herscovici
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
" GESTAȚIA" și " NAȘTEREA" cartii "DADU"( Introducere citita la lansarea cartii la Sinagoga Mare din Bucuresti)  
 
 
TU,TATĂ ,CAVALER  
 
Tu,tată, cavaler ne-nfricat și integru, ,cât de puțini au fost anii lângă tine și câte amintiri țâșnesc din sufletul meu indoliat!  
 
Nu, eu nu învârt măsuțe, dar te invoc și atunci, uneori, în față mi te ivești.  
 
Când văd o operă, tu o asculți de pe- al meu umăr.  
 
Frâu liber îi dau unui cântec; tu cu putere isonul mi-l ții.  
 
Te revăd cum la școală, îmi iei apărarea, cauza mi-o pledezi.  
 
Când e vorba de mine, imparțial tu nu ești.  
 
Blând serafim,tu cu aripa ușor mă atingi.  
 
Nu, eu nu învârt măsuțe, dar te invoc, și – adesea, din păcate,nu apari.  
 
Atunci, încet,mă retrag în carapace.  
 
Hibernând,aștept sa vină primăvara cu zorii ei frumoși, și să te invoc din nou.  
 
Și nu –mi pierd răbdarea.  
 
Aștept să țâșnească și alte amintiri din sufletul meu îndoliat( p.p.121-122)  
 
.BARCA PE VALURI( fragment,p. 122)  
 
Urechile îi degerau în iernile grele  
 
din Bucureștiul copilăriei mele.  
 
Ca să i le dezghețe, mama-i punea  
 
pe ele foi de varză murată.  
 
El avea ochii verzi, privirea blândă;  
 
ai ei erau zglobii, de topaz auriu,  
 
uneori melancolici, alteori scrutători.  
 
Îi urmăresc acum,mângâindu-l,  
 
conturul obrazului puțin scofâlcit;  
 
și zâmbetul blajin ,și râsul,  
 
departe-nglindă, în timp ce-i spune  
 
"Privește-o!E ca un lujer." : mamei  
 
Și inima i se umflă de mândrie.(.122)  
 
Stimat public  
 
Sunt extrem de emotionata si totodata bucuroasa ca ma aflu aci acum: nu numai pentru ca mi se lanseaza cartea inchinata amintirii tatalui meu , ci si pentru ca vad in fata mea acest public numeros venit sa ma onoreze, si prin mine, dincolo de vremuri,pe tatal meu .Va multumesc din inima pt prezenta dv la acest eveniment.  
 
Volumul de fata reprezinta un omagiu adus lui David Rosenkranz,Dadu, tatal meu, Omul si Profesionistul,un evreu cald,care si-a dedicat viata semenilor sai in general si coreligionarilor sai in particular,luptând din rasputeri,pe plan obstesc si pe plan juridic , pentru binele aproapelui sau si pentru dreptate. Dadu a fost in acelasi timp un cap de familie(pater familias) grijuliu si atent si un tata iubitor , pentru mine, fiica sa unica.  
 
***  
 
Ideea de a scrie despre tatal meu,av.David (Dadu(, Rosenkranz, si poate intr-o buna zi de a publica o carte in amintirea lui,a inceput sa prinda radacini in preajma comemorarii a 40 de ani de la moartea sa,adica in ultimele luni ale anului 2005 si mai ales dupa acel eveniment, care a avut loc in ianuarie 2006 la Sinagoga Rabin Zwi Guttman din Tel Aviv.  
 
Inaintea acelui recviem , pregatisem putin material despre activitatea tatei pe tarâm obstesc si juridic si despre viata lui privata.Ma folosisem in special de un eseu scris in 1992 de catre inginerul Ely Lucian Lazar (R IP).,fratele mamei mele,Salomeea Rosenkranz,nascuta Lazar(ambii fiind copiii unei cunoscute personalitati din Ploiesti, Adolphe Avram Lazar,de meserie ceasornicar-argintar).  
 
Eseul lui Ely Lazar se baza pe surse culese si adunate de el intr-o brosura,prin care isi propusese sa le faca cunostinta fiilor mei cu bunicul pe care nu-l cunoscusera si mie,sa-mi prilejuiasca a descoperi diverse aspecte ale personalitatii tatalui meu,pe care l-am pierdut prea devreme,in plina adolescenta.  
 
Apoi,mi-am amintit ca tata depusese marturie la Institutul Comemorativ Yad VaShem din Ierusalim in legatura cu activitatea sa in cursul celui de –al Doilea Razboi Mondial.  
 
M-am adresat la YadVashem si mi s-a trimis o carte groasa,care continea marturia sa detaliata .  
 
In paralel am inceput sa-mi scriu mici amintiri cu si despre el,amintiri ce s-au acumulat de-a lungul anilor,unele scrise in lb. româna, altele in ebraica,si traduse de mine dintr-o limba in tr-alta. I-am dedicat si texte poetice(unele publicate in volumul Flirtul meu cu poezia,aparut in 2014 la Editura Familia,condusa de dl Dragos Nelersa)  
 
As fi vrut sa pot face cercetari aprofundate sau sa dau materialul altcuiva, unui istoric sau unui scriitor cu experienta,care sa se documenteze mai mult si sa scrie un studiu cuprinzator despre activitatea tatalui meu,dar cu cât trecea timpul, cu atât ma convingeam mai mult ca e vorba de o misiune care ma depaseste,asa ca am renuntat la ideea de a apela la altcineva.  
 
Se apropia deja semi-centenarul de la disparitia tatei si nu avansam.Atunci m-am hotarât sa folosesc ceea ce strânsesem sau scrisesem,inclusiv marturii ale unor oameni ajutati sau salvati de el in perioade grele si mi-am dat drumul ,sau cum se spune in frantuzeste,"m-am aruncat in apa".  
 
Nici nu va puteti inchipui cât de emotionata am fost de-a lungul anilor in fata reactiilor spontane,afectuoase ale unor oameni necunoscuti, fie la simplul auz al numelui tatei ,fie citind pe Facebook postarile repetate in care anuntam ca pregatesc o carte in memoria lui,fie dupa lectura cartii!  
 
Eu mi-am pastrat numele de fata,la care l-am adaugat pe cel al sotului, motivul principal fiind ca tata a fost o personalitate marcanta si ca n-a avut fii care sa-i poarte numele. Portul acestui nume mi-a prilejuit adesea intilniri cu oameni care auzind numele de Rosenkranz ,m-au intrebat daca sunt cumva ruda cu avocatul Dadu R. si aflând ca da,imediat mi-au povestit ,emotionati uneori pâna la lacrimi, cum l-au cunoscut si in ce fel i-a ajutat sau /si salvat in perioade grele.  
 
Asa mi s-a intâmplat anul acesta in câteva ocazii,o data când dl Max Kurzberg din Ploiesti mi-a scris pe FB,ceea ce m-a impresionat enorm, ca "Av.Rosenkranz a fost un Om si un avocat de o inalta integritate si de un profesionalism remarcabil"... si la cererea mea,mi-a relatat cum s-a incrucisat drumul tatei cu al sau ,pe când n-avea mai mult de 12-13 ani! De atunci ne scriem si ne telefonam si am impresia ca am devenit apropiati.  
 
Altadata,dl Marcel Soicher din T.A. ,cu care am facut cunostinta la o seara dedicata omului de litere Eugen Campus, auzind ca sunt fata lui Dadu,mi-a spus cât de recunoscator ii este si mi-a povestit si el in ce ocazie i-a stat tata alaturi. De atunci, ne vizitam si desi este un om de peste 90 de ani,parca ne-am cunoaste dintotdeauna .  
 
Marturiile acestor doi oameni apar in carte impreuna cu altele,toate la fel de impresionante,cum ar fi povestea pruncului orfan Fima din Transnistria, care a fost prezent la recviemul de 40 de ani de la moartea tatei si a induiosat o sala intreaga cu istoria salvarii lui;sau marturia dr.Theodore Iancu,fiul detinutilor sionisti Dr.Cornel Iancu si sotia sa,Mela,aparata de tata cu curaj,sau cea a lui Joseph Halevy,fiul Marelui Rabin M.A.Halevy,care povesteste cum a scapat tatal sau de inchisoare, datorita lui Dadu,dupa ce fusese acuzat de tradare de tara .  
 
O alta persoana cunoscuta in lumea gazetareasca din Israel si Romania,dna Biti Caragiale,auzind de aparitia cartii DADU,a fost exaltata, aproape in delir,dându-si seama despre cine e vorba.M-a cautat la Informatii ,mi-a gasit numarul de telefon si mi-a povestit cum l-a cunoscut pe tata,si pe unii din fratii acestuia,si ei personalitati apreciate,in timpul razboiului,pe când evreii erau exclusi din scoli si de la locurile de munca,si datorita tatalui meu, ea a putut invata si mi-a detailat cum s-a ocupat tata de ea si de alte fete evreice,ajutându-le sa supravietuiasca.Dna Biti intentioneaza sa-mi ia un interviu la intoarcerea mea in tara si sa scrie despre influenta tatei in viata ei in acea perioada.Spera sa o faca inainte de venirea mea aici, dar n-a reusit.  
 
Cei din dv care vor citi cartea, vor gasi in ea fapte istorice,unele poate inedite,si in afara marturiilor bulversante sus- mentionate ,sper ca se vor identifica ,cel putin in parte,si cu amintirile pe care le-am insirat despre tata, ca si cu relatiile apropiate care domneau intre noi,pe care le-am descris din inima,cu nostalgie ,si pe ici ,pe colo ,si cu umor.  
 
Am fost sprijinita in pregatirea cartii de doua persoane pline de bunavointa,care mi-au introdus o parte din texte in calculator,in româna si ebraica, pe timpul când eram foarte departe de lumea digitala ,adica nici nu stiam sa ma ating de calculator. Ajutoarele mele devotate au fost Sara Herscovici, vara mea si profesoara de franceza  
 
si un bun prieten al fiului meu cel mare,astazi rabin,Shay Reuven,ambii din Israel.  
 
Si "last,but not least" sau "pour la bonne bouche",ii sunt recunoscatoare in mod deosebit poetului, scriitorului si editorului George Roca, australian de origine româna ,pe care l-am cunoscut prin FB in octombrie 2014 si care mi-a tehnoredactat in mod impecabil si dezinteresat segmentul in limba romana,lucrând la el cu rabdare si abnegatie timp de câteva luni. Ne-am intilnit in Israel in octombrie anul trecut,am vorbit si l-am simtit ca pe un prieten si sfetnic apropiat.,  
 
In sfârsit,in luna iulie 2017 ,prima editie a cartii DADU a vazut lumina zilei la editura Betapress din Ashdod,prin amabilitatea dlui Etgard Bitel,poet, jurnalist si editor, membru in ASILR, cu care am facut cunostinta la inceputul lui 2017 ,care s-a ocupat si el, in mod benevol, de formatarea segmentului in lb.ebraica.  
 
Iar anul acesta,in asteptarea lansarii cartii mele la Bucuresti,am hotarât sa public cartea numai in lb. romana la o editura din România si asa a aparut luna trecuta editia a doua, revizuita si largita,la editura Armonii Culturale din Adjud,condusa de dl Gheorghe Stroia,care n-a putut fi prezent astazi .  
 
Tin sa multumesc aci celor ce au scris deja recenzii/articole despre carte,aparute in diverse publicatii din Israel.In revista Maximum un ,articol al scriitoarei M.Bratescu( " Impresii de lectura-DADU"),in reviste pe Internet(Baabel si altele), un articol al istoricului L.Z.Herscovici("D.R.-Viata si activitatea unui lider evreu..." ),care a si vorbit foarte interesant,la lansarea cartii in ebraica, despre carte si despre epoca in care a activat tata in Romania. Aceste 2 articole apar si in editia a doua, alaturi de alte doua: elogiosul Cuvânt inainte ,in care dl Stroia,editorul editiei a doua,evoca personalitatea tatei si prezinta aspecte din carte si o postfata scrisa de av.Iosif –Friedman Nicolescu, prin bunavointa si la propunerea caruia a fost deja lansata cartea luna aceasta ,lansare la care a fost accentuata latura juridica a activitatii av.Dadu Rosenkranz. (la Cafeneaua Literara Bistrou 33..)  
 
Volumul de fata l-am dedicat familiei mele,sotului Doru Herscovici,celor 2 fii ai mei,David –Robert si Alexander-Tamir si celor trei nepoate ale mele,care nu l-au cunoscut din pacate pe tata si care poate,cine stie, citind volumul sau cel putin rasfoindu-l, se vor simti cât de cât apropiati de el.  
 
***  
 
BUNĂTATE(M.Careme- traducere Aurel Tita)  
 
Multe mere, zău, s-ar cere  
 
Ca sa-ncarci un coş cu mere  
 
Şi mulți meri, fără tăgadă,  
 
Ca să cânte o livadă.  
 
Dar un OM de-ajuns e, frate,  
 
Doar cu-n pic de BUNĂTATE  
 
În lumini sa-mbrace toate,  
 
Ca un măr cules pe rouă  
 
Când îl dau cu altu-n două...  
 
OM, BUNĂTATE, Mere ce se impart in doua In semn de Omenie...  
 
Într-adevăr, „Doar un OM de-ajuns e, frate, ca-n lumini să-mbrace toate cu un pic de Bunatate!"  
 
In prefata cartii,reflectam la esenta unui Om BUN si spuneam ca  
 
E de ajuns un OM BUN, ca să credem în triumful BINELUI, al BINELUI care face răul să pălească, dacă nu-l poate face să dispară cu desăvârşire.  
 
Oare m-am dovedit naiva in afirmatiile mele? Spuneam de asemenea ca  
 
Omul BUN nu este, aşa cum cred poate mulți, cel care se uită pe sine, care face abstracţie de sine. E doar firesc ca noi, oamenii, să avem grijă de noi, de nevoile noastre primare. Dacă nu avem hrana fizică şi sufletească necesară existenţei noastre, ne e greu să ne dedicăm altora.  
 
E suficient să acţionezi zi de zi, puţin câte puţin, chiar din umbră, din micul tău cuib, uneori cu mijloace improvizate ad hoc, pentru a îmbunătăţi în jurul tău câte ceva, pentru a face celorlalţi viaţa un pic mai frumoasă.  
 
Există totuşi  
 
şi oameni deosebiţi, cei care au stofă de conducători, cei a căror inima largă, sudată, îmbinată în mod fericit cu o minte ascuțită, respiră, palpită pentru oameni, pentru semenii lor.  
 
Eu am avut norocul de a ma naste dintr-un astfel de om si de a trai in preajma lui copilaria si adolescenta mea. In imaginatia mea il vedeam, il mai vad inca, in chip de "Chevalier sans peur et sans reproche",care aidoma cavalerului medieval Bayard ,lupta neostoit pentru a ajuta si salva vieti umane,si e neprihanit si neinfricat!  
 
Eu voi lasa misiunea de a va povesti despre  
 
activistul si profesionistul Dadu unor experti in materie, in istorie sau/si in literatura ,care se vor axa pe fapte concrete din viata si activitatea lui intre anii 30 si 60 ai secolului trecut,in Romania si Israel,pina la disparitia sa timpurie la 1 decembrie 1965  
 
Iar eu, secondata de actorul Eugen Cristea si de actrita Cristina Deleanu , ma voi multumi sa va impartasesc unele din mini-amintirile mele cu el, crimpeie din viata alaturi de el ,marturii ale celor care au beneficiat de sprijinul tatei si citeva poezii sau fragmente de poezii /proza ritmata consacrate lui de-a lungul anilor,toate aparute in acest volum.  
 
Va multumesc pentru atentia Dvoastra.  
 
Referinţă Bibliografică:
Gestatia si nasterea cartii DADU- Adina Rosenkranz-Herscovici / Adina Rosenkranz Herscovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2739, Anul VIII, 01 iulie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Adina Rosenkranz Herscovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Adina Rosenkranz Herscovici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!