CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Impresii >  

O SEARĂ CULTURALĂ la BAT YAM - 14 FEBRUARIE 2018
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O seara culturala la Bat Yam:  
Lansarea în limba ebraică a cărții "DADU"-  
VIAȚA ȘI ACTIVITATEA AVOCATULUI DAVID (DADU) ROSENKRANZ de Adina Rosenkranz –Herscovici  
 
In seara de 14 februarie 2018(Valentine's Day!) a avut loc la Tarbutek Bat Yam( Centrul cultural si Biblioteca Municipala din Bat Yam) lansarea cartii "DADU", scrisa de fiica avocatului David Rosenkranz din Bucuresti,Romania, si dedicata memoriei tatalui sau.  
 
Avocat de renume si luptator neostoit pentru promovarea drepturilor si pentru ajutorarea si salvarea coreligionarilor sai in Romania anilor 30'-60' ai secolului trecut , Dadu Rosenkranz a activat apoi si in Israel(in care a imigrat in 1961)atit pentru promovarea drepturilor noilor veniti in general,cit si pentru echivalarea diplomelor juristilor noi veniti,pentru ca acestia sa-si poata exercita profesia in Israel.  
 
Seara s-a desfasurat intr-o ambianta placuta in mijlocul unui public numeros si atent ,interesat de personajul prezentat,de profesionistul Dadu, de Omul Public ca si de Omul Privat Dadu ,de Iubitorul de Oameni care a fost avocatul Rosenkranz.  
 
Seara s-a deschis cu poezia Bunatate(Bonté) a lui Maurice Careme, poet belgian,in romana si ebraica,urmata de prezentarea de catre autoare a procesului de " gestatie" si "nastere" a cartii si de reflectiile acesteia legate de esenta unui om BUN in general si de UMANITATEA avocatului Rosenkranz.  
 
Istoricul Dr.Lucian Zeev-Herscovici,care a publicat un articol despre carte,a preferat sa vorbeasca liber despre eroul cartii si meritele sale,despre istoria interbelica,belica si postbelica si despre aportul lui Dadu Rosenkranz in viata obsteasca si juridica a evreilor din România si din Israel.Prestatia vorbitorului a fost aclamata de public.  
 
Moderatorul serii, domnul Etgard Bitel a citit emotionantele impresii de lectura despre cartea DADU ale scriitoarei Magdalena Bratescu ( absentă in aceasta seara),publicate anterior in revista Maximum,prin bunavointa jurnalistului si editorului Tesu Solomovici.  
 
Seara a fost presarata pe de o parte cu fragmente de poezii inchinate tatalui ,mini-amintiri cu el si despre el, marturii ale curajului de care a dat dovada , scrise de autoare , si pe de alta parte,cu momente muzicale vocale din repertoriul preferat al tatalui autoarei,in interpretarea sopranei Terry Gabor. Textele au fost citite sau /si recitate de Adina Rosenkranz-Herscovici,Ana-Luiza Birger,Carmen Virag si Uri Lachish.  
 
La sfirsitul serii a avut loc o interventie spontana a avocatului Shlomo Josefson, fost coleg de scoala cu autoarea,care a accentuat meritele avocatului Rosenkranz ,revelate in acea epoca de restriste din Romania,epoca in care numeroase au fost victimele din rindurile poporului evreu.  
 
Evenimentul s-a incheiat cu multumirile autoarei, adresate celor care au sustinut-o in mod dezinteresat pentru ca acest proiect sa fie dus la bun sfirsit,si in primul rind, domnului George Roca, care a tehnoredactat segmentul in limba romana,si domnului Etgard .Bitel, care a lucrat la segmentul in limba ebraica si prin care a fost publicata cartea la editura Betapress.  
 
N-am omis desigur sa multumim directorului Yaron Godfarb si echipei centrului Tarbutek,care au avut amabilitatea sa ne gazduiasca in frumoasa sala nou amenajata a bibiliotecii,permitindu-mi sa-mi organizez la ei lansarea celei de a doua carti, mânati fiind de dorinta de a incuraja creatia si pe creatori(autori).  
 
Multumim ,last but not least("pour la bonne bouche") rudelor, prietenilor, colegilor, cunostintelor,corespondentilor de pe Facebook pentru prezenta in aceasta seara si pentru incurajarile si felicitarile in scris!  
---------------------------------------  
Adina Rosenkranz-Herscovici  
Holon,16 martie 2018  
 
Referinţă Bibliografică:
O SEARĂ CULTURALĂ la BAT YAM - 14 FEBRUARIE 2018 / Adina Rosenkranz Herscovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2632, Anul VIII, 16 martie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Adina Rosenkranz Herscovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Adina Rosenkranz Herscovici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!