CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Biografie >  





DADU- Viața și activitatea avocatului David Rosenkranz (PREFAȚĂ)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Volumul dedicat amintirii tatălui meu ,avocatul David Rosenkranz din București,a ieșit de sub tipar. Iată prefața carții, care vă va da o idee despre ce cuprinde această carte.  
 
DADU- VIAȚA ȘI ACTIVITATEA AVOCATULUI DAVID ROSENKRANZ( PREFAȚĂ)  
 
Maurice Carême  
 
BONTE  
 
Il faut plus d'une pomme  
 
Pour emplir un panier.  
 
Il faut plus d'un pommier  
 
Pour que chante un verger.  
 
Mais il ne faut qu'un HOMME  
 
Pour qu'un peu de BONTE  
 
Luise comme une pomme  
 
Que l'on va partager.  
 
Maurice Carême  
 
BUNĂTATE  
 
Traducere: Aurel Tita  
 
Multe mere, zău, s-ar cere  
 
Ca sa-ncarci un coş cu mere  
 
Şi mulți meri, fără tăgadă,  
 
Ca să cânte o livadă.  
 
Dar un OM de-ajuns e, frate,  
 
Doar cu-n pic de BUNĂTATE  
 
În lumini sa-mbrace toate,  
 
Ca un măr cules pe rouă  
 
Când îl dau cu altu-n două...  
 
OM, BUNĂTATE,  
 
Mere ce se împart în două  
 
În semn de OMENIE...  
 
Cât de frumos, cât de minunat de simplu se exprimă poetul belgian Maurice Careme, cel adorat de mici şi de mari! Versurile sale – adevărate mesaje de pace şi de omenie s-au bucurat de traduceri în zeci de limbi, inclusiv în limba română... precum se vede în cea de mai sus, a poetului Aurel Tita.  
 
Într-adevăr, „Doar un OM de-ajuns e, frate, ca-n lumini să-mbrace toate cu un pic de BUNĂTATE"!  
 
E de ajuns ca un om BUN să existe, pentru ca totul să lucească în jur, ca BUNĂTATEA să dogorească precum un  
 
soare.  
 
E de ajuns un OM BUN, ca să credem în triumful BINELUI, al BINELUI care face răul să pălească, dacă nu-l poate face să dispară cu desăvârşire.  
 
Omul BUN nu este, aşa cum cred poate mulți, cel care se uită pe sine, care face abstracţie de sine. E doar firesc ca noi, oamenii, să avem grijă de noi, de nevoile noastre primare. Dacă nu avem hrana fizică şi sufletească necesară existenţei noastre, ne e greu să ne dedicăm altora.  
 
Un om BUN este cel care poate uneori, sau chiar adesea, să se depăşească pe sine în folosul semenilor săi, şi este în stare să meargă până la sacrificiu, însă în modestie, fără surle şi turle!  
 
Nu trebuie să mergi desculț şi să te învârteşti flămând prin lume ca să-ţi dovedeşti BUNĂTATEA.  
 
E suficient să acţionezi zi de zi, puţin câte puţin, chiar din umbră, din micul tău cuib, uneori cu mijloace improvizate ad hoc, pentru a îmbunătăţi în jurul tău câte ceva, pentru a face celorlalţi viaţa un pic mai frumoasă. Există totuşi şi oameni deosebiţi, cei care au stofă de conducători, cei a căror inima largă, sudată, îmbinată în mod fericit cu o minte ascuțită, respiră, palpită pentru oameni, pentru semenii lor.  
 
Volumul de faţă este dedicat unui asemenea OM, unui cavaler al timpurilor noastre, avocatului David (Dadu) ROSENKRANZ, tatăl meu.  
 
Dacă ar fi trăit în vremuri apuse, s-ar fi asemuit, cred, cu cavalerul Bayard, cel denumit „Le Chevalier sans Peur et sans Reproche", care acţionează şi lupta neostoit, biruind teama care sălăşluieşte în orice ființă umană, cavalerul ale cărui fapte sunt mai presus de orice reproş, ele fiind exclusiv călăuzite de dragostea de oameni, şi de nici un considerent de auto-slăvire.  
 
Avocatul Dadu Rosenkranz a avut un loc important în conducerea forurilor evreieşti din România între anii 30 şi anii 60 ai secolului trecut.  
 
El a îndeplinit multe funcţii de răspundere pe plan obştesc, începând cu Asociaţiile Studenţilor din Bucureşti şi din ţară, continuând cu Uniunea Evreilor Români, cu Federaţia Comunităţilor Evreieşti, Centrala evreilor, Comitetul Democrat Evreiesc şi terminând cu bogata sa activitate pe tărâm juridic în calitate de excelent profesionist, activitate care a culminat cu implicarea sa ca apărător în procesele intentate evreilor sionişti, acuzaţi de trădare faţă de statul român.  
 
El n-a încetat să activeze în favoarea coreligionarilor săi nici după ce a imigrat în Israel, şi în cei câţiva ani, prea puţini, pe care i-a mai trăit aici, a militat atât pentru promovarea drepturilor şi pentru îmbunătăţirea traiului celor nou- veniţi din România, cât şi pentru echivalarea titlurilor academice din străinătate ale juriştilor, pentru încadrarea acestora în sistemul juridic israelian.  
 
Disponibilitatea să sufletească, dragostea de oameni şi de dreptate, tenacitatea, determinarea în tot ceea ce a înfăptuit pentru binele semenilor săi, bunătatea sa fundamentală, l-au făcut să-şi câştige aprecierea, recunoştinţa, dar mai ales afecţiunea necontestată a celor a căror viaţa s-a încrucişat cu a lui.  
 
Volumul de față nu e conceput şi nici scris ca o carte închegată care să îmbine în mod armonios fapte autentice ale personajului principal cu evenimente istorice autentice şi cu crâmpeie din viaţa sa personală, ceea ce ar fi făcut poate din el un roman pasionant, dar pe care eu aş fi fost incapabilă să-l scriu.  
 
Volumul cuprinde în primul rând documente autentice, scrise sau dictate de Dadu însuşi, în propriile sale cuvinte;  
 
Apoi, relatări şi mărturii scrise şi spuse de oamenii care au avut norocul de a-l cunoaşte în perioade grele şi de a beneficia de sprijinul sau/şi de prietenia lui;  
 
Şi, în sfârşit, mini-amintiri, gânduri, anecdote, pe scurt, fragmente de viață cu el, redactatate de mine, fiica sa, rămasă fără tată la vârsta adolescenței.  
 
Vreau să sper că voi, cei care veţi frunzări această carte, voi, care l-aţi cunoscut sau poate nu, care aţi auzit sau nu de el, citind şi privind imaginile, veți putea cântări şi aprecia cât de cât, deşi de la zeci de ani distanță, personalitatea şi actele avocatului David (Dadu) Rosenkranz.  
 
Şi apoi, veţi împărtăşi cu mine, poate cu un pic de emoție, un gând pios în amintirea lui.  
 
Adina Rosenkranz-Herscovici  
 
Holon, Israel  
 
25 decembrie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
DADU- Viața și activitatea avocatului David Rosenkranz (PREFAȚĂ) / Adina Rosenkranz Herscovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2403, Anul VII, 30 iulie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Adina Rosenkranz Herscovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Adina Rosenkranz Herscovici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTOR



FLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!