CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fragmente >  

IN AMINTIREA AVOCATULUI DAVID(DADU) ROSENKRANZ/לזכר עורך-הדין דוד(דאדו) רוזנקרנץ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
IN AMINTIREA AVOCATULUI DAVID (DADU) ROSEKRANZ (1905-1965)  
 
La 1 decembrie 2015 s-au implinit 50 de ani de la disparitia tatalui meu,avocatul D.Rosenkranz,personalitate insemnata in viata publica si juridica din România,intre anii 30 si 60 ai secolului trecut. De vreo 10 ani, de la comemorarea a 40 de ani de la moartea sa, strâng material pentru a publica o carte In memoriam .A durat mult, deoarece am marele defect de a fi inceata.In sfirsit, am terminat de strâns materialul si sper ca in curind sa iasa acel mult asteptat , dar modest volum, care va contine amintirile mele despre el in paralel cu documente despre activitatea sa pentru ajutorarea semenilor sai. Iata un fragment din viitoarea carte:  
 
REMARCILE AVOCATULUI SHMAYA AVNI PE MARGINEA MĂRTURIEI DEPUSE de AVOCATUL.ROSENKRANZ la YAD VA SHEM.(1965)  
 
L-am cunoscut pe domnul Rosenkranz in primavara anului 1944. Venise la Buzău, in virtutea functiei sale de membru al Comisiei de Salvare a copiilor din Transnistria,pentru a se interesa de situatia copiilor repatriati din Transnistria ,care se aflau provizoriu in acel oras.Seara târziu,am bătut la ușa camerii sale de la hotel si i-am explicat situatia mea dificila,de tânăr fara familie(părinții mei se aflau in Transilvania de nord, sub stăpânire maghiara),cu acte în neregulă si care se eschiveaza de ani de zile de la incorporarea in detașamentele de muncă, act ce era pasibil de pedeapsa cu moartea.  
 
Dânsul nu ma cunostea si nu stia dinainte de venirea mea,si totuși m-a ascultat si a decis:"Vino la Bucuresti pe răspunderea dumitale si la Bucuresti vei fi deja in responsabilitatea mea.Eu voi aranja totul."  
 
Am plecat la Bucuresti si dl Rosenkranz si-a ținut cuvântul.M-a cazat intr-unul din căminele orfanilor din Transnistria,mi-a făcut rost de acte,ca și multor altora si am ramas acolo până la capitularea României.  
 
A doua oară l-am intâlnit in primavara lui 1954,zece ani mai târziu.Ședeam atunci pe banca acuzatilor la Tribunalul militar din București.Împreuna cu mine mai erau 40 de oameni,multi dintre ei conducatori ai Sindicatului( Histadrut) sionist din Romania. Cu toții erau acuzati de delicte grave împotriva sigurantei statului român. Am fost surprins vazându-l pe domnul Rosenkranz pe bancile apărării,fiindca in timpul interogatoriilor îmi dădusem seama ca era și el acuzat de "crime" contra poporului român.(În prima fază a proceselor, tendința era sa fie acuzat nu numai sionismul,ci și judaismul in totalitatea lui.Dupa moartea lui Stalin ,însă,se deviase de la acea tendință,fără ca noi,deținuții, să știm ce se petrecea înafară,căci eram complet izolați)  
 
Pledoaria domnului Rosenkranz a fost extraordinara, iesita din comun,plina de un curaj si o caldura neobisnuite. In acele imprejurari, era ceva cu totul si cu totul deosebit in atitudinea si vorbele sale( ca si in cele ale unora din colegi), căci de obicei in procesele politice apărarea se multumea sa apeleze la clementa judecatorilor,sau uneori chiar sa cânte in struna acuzarii.  
 
Avocatul Rosenkranz a indeplinit funcții importante in " Federatia Comunităților evreiesti" si apoi in Centrala evreilor" in timpul Holocaustului din România si de aceea i-am solicitat mărturia.  
 
Mărturia Domniei Sale este precisă în cele mai mici amănunte.Reiese ca a pastrat multe documente din anii aceia si a izbutit sa le aducă în țară, ajutându-se astfel de ele în depunerea mărturiei sale.  
 
Mărturia se poate împărți in mai multe capitole:  
 
1) Detașamentele de muncă: El era în acea perioadă presedintele Sectiei detașamentelor de muncă si în expunerea sa vorbeste de toate strădaniile Centralei Evreilor pe lângă autorități si despre tot ce a făcut Centrala însăși pentru ajutorarea detașamentelor de muncă.  
 
2) Repatrierea deportaților din Transnistria  
 
) Dl Rosenkranz a fost in fruntea delegației care a repatriat la sfârșitul lui 1943 pe cei născuți in România( e vorba de vechea Românie,cu excepția Basarabiei si a Bucovinei) care fuseseră deportați in Transnistria, si mai târziu,la începutul lui 1944, pe orfanii din Transnistria.  
 
3) Deplasarea sa in Transnistria în scopurile mentionate i-a dat posibilitatea sa vadă cu proprii săi ochi suferința deportaților si s-o raporteze in detaliu. A pastrat întreaga dare de seamă din anii aceia si descrie situația într-un mod cutremurător, dar spre deosebire de majoritatea martorilor , Domnia Sa furnizează numere exacte privitoare la deportații din regiunile pe care le-a parcurs.  
 
Referinţă Bibliografică:
IN AMINTIREA AVOCATULUI DAVID(DADU) ROSENKRANZ/לזכר עורך-הדין דוד(דאדו) רוזנקרנץ / Adina Rosenkranz Herscovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2174, Anul VI, 13 decembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Adina Rosenkranz Herscovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Adina Rosenkranz Herscovici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!