CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  

DESPRE ACTIVITATEA AVOCATULUI DAVID (DADU) ROSENKRANZ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
*DESPRE ACTIVITATEA AVOCATULUI DAVID (DADU) ROSENKRANZ*  
 
L-am cunoscut pe Dadu Rosenkranz in casa parintilor mei Mela si Dr. Cornel Iancu, inca inainte de 23 aug.1944.  
 
In anii 43-44 incepusera sa se intoarca din Transnistria un numar redus de evrei, epave umane, bolnavi si infometati,printre ei si copii, majoritatea orfani. Parintii mei au organizat o actiune de salvare a copiilor,dar si a unor detinuti politici ,care fusesera internati la Vapniarca.  
Imi amintesc de Dadu, care venea la noi sa discute cum pot fi ajutati fostii deportati in Transnistria.  
Cu timpul, aceasta activitate a constituit un punct din programul" Apararii patriotice". La aceasta grupare ilegala participau in mod clandestin socialisti, comunisti, sionisti, dar si delegati ai fostelor partide istorice. Dupa 23 august 44, a trecut foarte putin timp pina cind comunistii i-au inlaturat pe toti cei din alte partide sau grupari politice.  
Dadu, pe care mi-l amintesc mai bine dupa aceasta perioada, era un inflacarat aparator al judaismului roman. Fara sa fi facut parte din miscarea sionista , prin activitatea sa la "Uniunea Evreilor Romani"(UER), a luptat cu indârjire impotriva tuturor persecutiilor "legale" si ilegale, atât cele de pe timpul guvernului Antonescu , cât si cele de dupa 23 august 1944 .  
 
Si-a dat seama ca regimul comunist intentioneaza sa anihileze orice manifestare nationala judaica si a incercat sa ajute victimele acestei politici. Prezenta lui Dadu in CDE (Comitetul Democrat Evreiesc) reprezenta o incercare de a diminua efectele nocive ale politicii anti –evreiesti a lui Gheorghiu-Dej si ( paradoxal) a lui Chisinevski.  
Pentru mine personal, Dadu s-a dovedit un adevarat prieten al parintilor mei ,Assirei Zion intre anii 1950-1956.  
Cind tatal meu, dr.Cornel Iancu, a fost arestat ,Dadu a indrumat-o pe mama mea ,Mela Iancu, cum sa intocmeasca cereri de informatii cu privire la soarta lui. Acele demersuri n-au avut niciun rezultat ,cum era si de asteptat in perioada pregatirii proceselor celor 350 de sionisti arestati. In ianuarie 1951 a fost arestata si mama mea si " judecată" in martie 1951.  
 
Dupa o condamnare la 20 de ani de munca silnica, am inaintat un recurs. Spre deosebire de proces, la care avocatii erau numiti din oficiu, la recurs ni s-a permis sa alegem un avocat.  
N-am ezitat niciun moment: Dadu Rosenkranz era cea mai buna alegere, si ca profesionist stralucit , si fiindca o cunostea personal pe "acuzata".  
 
In cadrul unei pledoarii curajoase, el a aratat sprijinul acordat de Mela Iancu, in ilegalitate, miscarii anti-fasciste, ajutorul dat deportatilor politici reveniti din lagarul de la Vapniarca, precum si intreaga ei activitate pe tarâm social pâna la arestare.  
 
Dintre toate pledoariile in apararea celor inculpati, cea a lui Dadu a fost fara indoiala cea mai curajoasa. Contrar acuzarilor, a dovedit ca miscarea sionista n-a avut nicio activitate ilegala, subversiva sau de spionaj.  
Dupa moartea lui Stalin,in perioada de "dezghet",politicienii comunisti au socotit mai prudent sa-i elibereze din puscarie pe conducatorii sionisti (desigur si in urma presiunilor Israelului si a tarilor occidentale). La rejudecare, dr.Cornel Iancu a fost gasit "nevinovat" si eliberat in vara lui 1955; Mela Iancu a fost" gratiata" si eliberata in ianuarie 1956. Autoritatile comuniste n-au vrut sa 'rejudece' procesul si sa gaseasca nevinovat un inculpat condamnat la 20 de ani munca silnica!  
 
Din punct de vedere formal, fara indoiala ca argumentele aduse de Dadu Rosenkranz la recurs au contribuit la schimbarea esentiala a definitiei miscarii sioniste din Romania: nu miscare "fascista", ci nationalista. Aceasta definitie a schimbat cu totul capul de acuzare al tuturor sionistilor arestati si a inlesnit eliberarea lor.  
 
Cind Dadu cu familia au ajuns in Israel, era firesc sa-si continue activitatea pe tarâm social-profesional. Multi sunt juristii care au reusit sa-si exercite profesiunea gratie eforturilor lui Dadu pentru reglementarea dreptului de a practica avocatura in tara.  
 
Stiu ca dupa sosirea in tara, Dadu o vizita deseori pe mama, care-si continuase activitatea pe tarâm social prin eforturi de a ajutora in procesul de absorbtie al noilor veniti.( imigranti-"olim hadashim").  
Asa l-am cunoscut pe Dadu, intotdeauna gata sa-i ajute pe altii. Inteligent, spiritual, cu o vasta cultura universala, si mai presus de toate, un OM, cu o caldura si un umanism rar de gasit, dovedit in cele mai grele imprejurari.  
 
*Aceasta este marturia doctorului Theodor Iancu( Tehnion,Haifa) despre activitatea avocatului Dadu Rosenkranz.  
 
Dr.Theodor Iancu este fiul detinutilor sionisti(Assirey Zion) Mela si dr.Cornel Iancu.  
 
Referinţă Bibliografică:
DESPRE ACTIVITATEA AVOCATULUI DAVID (DADU) ROSENKRANZ / Adina Rosenkranz Herscovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1713, Anul V, 09 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Adina Rosenkranz Herscovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Adina Rosenkranz Herscovici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!