CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

MAMA MEA, GIOCONDA SI EU
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MAMA, GIOCONDA SI EU  
 
Mama mea*, o femeie bine, distinsa, eleganta,avea un nas mare, acvilin, nu prea frumos ,dar,cum s-ar spune ,aristocratic!  
 
In copilarie si in adolescenta, fusese nemultumita de fizicul ei, mai bine zis , se considera urâta. De cite ori se privea in oglinda, isi spunea: "Tot ceea ce ar trebui sa fie mic, la mine e mare; tot ceea ce ar trebui sa fie mare, la mine e mic. Nasul ar fi trebuit sa fie mic si e mare; ochii ar fi trebuit sa fie mari ,ori sint mici. O gura e frumos sa fie mica ;a mea e mare!"  
 
Cu anii insa, lucrurile s-au mai schimbat .Cred ca incepuse sa-si aprecieze particularitatile si astfel , asa-zisele ei defecte au devenit calitati ,sau, asa cum s-a mai intimplat si se mai intimpla in familia noastra, maturizindu-se , arata din ce in ce mai bine.  
 
Dar sa revenim la nas. Noi aveam o cunostinta ,numita Valérie, sotia unui mare avocat din Bucuresti, prieten cu tata.  
 
Valérie era poreclita Gioconda (adica Mona Lisa), fiindca avea trasaturi foarte frumoase si parul si- l purta totdeauna strins in coc pe ceafa, ca si celebra femeie cu surisul misterios din portretul lui Leonardo, numai ca in mijlocul fetei,Valerie avea un nas enorm, urit,ca un fel de vlastar strain.  
 
Intr-o zi, ea ii spuse mamei:  
 
-Salomeea, eu daca aveam acum cu zece ani mai putin ( adica virsta de atunci a mamei), imi operam nasul? Tu dece nu ti-l operezi?  
 
-Sa mi-l operez? Crede-ma, mie imi ajung, slava Domnului, toti cei pe care i-am cucerit cu nasul asta !( si eu as adauga: 100% autentic, natural!)  
 
Aceasta istorie a fost pentru mine semnificativa. Eu, spre deosebire de mama, copila fiind, aveam un nas normal, adica drept, dar ,cu timpul s-a mai lungit, s-a mai osificat, si într-o perioada ma gindeam ca daca n-as fi fost groaznic de fricoasa, poate l-as fi operat. Pe urma, dupa moartea tatalui meu, cu care semanam la zâmbet si la râs, mi-am zis ca daca imi operez nasul, cind ma voi vedea in oglinda râzând sau zâmbind, nu mi –l voi mai aminti pe el, asa ca nici din motivul acesta (poate pretextul asta?), nu m-as fi bagat la o operatie estetica. In orice caz, exact ca si in cazul mamei, niciodata nasul nu mi-a afectat viata afectiva sau sociala!  
 
***  
 
*Mama mea, Salomeea ( zisa Meea) Rosenkranz s-a nascut la Ploiesti,in Romania,fiind unul din cei trei copii ai lui Adolphe Lazare, argintar si ceasornicar,si ai Sarei Feldman-Lazare.  
 
A absolvit facultatea de Drept, dar s-a casatorit cu tatal meu, avocatul David(Dadu) Rosenkranz din Bucuresti si n-a profesat avocatura. Multi ani mai tirziu, a studiat Stiintele Naturale si Geografia la Institutul Pedagogic din Bucuresti si apoi a lucrat ca profesoara, predind aceste discipline in Romania si in Israel.  
 
A fost apreciata si iubita ,nu numai ca profesoara,ci si ca prietena, de catre colegi, amici, cunostinte, si de asemenea de prietenele mele si desigur,de familie. Era o femeie bine, inteligenta, inteleapta si buna sfetnica. Legatura mea cu ea a fost strinsa, deschisa; eram foarte apropiate.Am invatat multe de la ea, in diferite domenii, nu numai eu, ci si fiii mei.  
 
Referinţă Bibliografică:
MAMA MEA, GIOCONDA SI EU / Adina Rosenkranz Herscovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1671, Anul V, 29 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Adina Rosenkranz Herscovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Adina Rosenkranz Herscovici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!