CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Comemorari >  

„Zborul colorat” al maestrului Corneliu Tincu s-a întrerupt
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Zborul colorat” al artistului plastic Corneliu Tincu, „un exponent de marcă al etosului românesc în arta contemporană care s-a împământenit la Gura Humorului”, s-a întrerupt duminică dimineaţă. 
  
A uitat să soarbă din clondirul sigilat care conţinea “elixirul tinereţii fără bătrâneţe şi al vieţii fără de moarte” 
  
La numai câteva luni după expoziţia retrospectivă organizată în contextul aniversar al împlinirii vârstei de 70 de ani (expoziţie etalată în saloanele Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului, cu prilejul cărei a fost inaugurat un salon dedicat exclusiv artistului care a donat comunităţii humorene un număr de 55 de lucrări) Corneliu Tincu a plecat dintre noi, răpus de o boală necruţătoare după o lungă şi grea suferinţă. 
  
„Profesorul de frumuseţe”, aşa cum l-a numit criticul de artă Valentin Ciucă, artistul plastic cu origini ieşene care a înnobilat arealul cultural humorean şi spiritualitatea bucovineană, vreme de câteva decenii, cu aerul său de boem parizian, s-a retras poate ostenit de zborul său spre orizontul luminos şi auroral al lumii pe care o visa. 
  
O lume spiritualizată şi generoasă, în total contratimp istoric cu contemporaneitatea noastră, o lume ideală lipsită de convenţii false, de complexe vindicative, de ipocrizie şi viclenie. 
  
Mi-a vorbit adeseori despre lumea la care visa, lume care putea fi ghicită în arta lui, îmi vorbea despre simplele forme goale lipsite de substanţă artistic-spirituală care ne agresează în permanenţă şi, fără să fie un distrugător de norme clasicizate, propunea rezolvări plastice originale. 
  
A obosit şi şi-a întrerupt „zborul colorat” (aşa cum scria Nicolae Dărămuş, într-un text publicat cu prilejul aniversării septuagenare a maestrului), sau a uitat să soarbă din clondirul sigilat care conţinea “elixirul tinereţii fără bătrâneţe şi al vieţii fără de moarte” (cum i-a recomandat primarul humorean Marius Ursaciuc, atunci când i-a oferit public un vas ceramic cu presupusa magică licoare). 
  
„Avem prilejul să ne înveşnicim alături de Corneliu Tincu” 
  
„A face pictură într-un oraş care se află doar la câţiva paşi de Voroneţ şi de Arbore este o cutezanţă”, spunea Valentin Ciucă vorbind despre profesorul şi artistul plastic care a fost „chemat prin voci tainice, lăuntrice” să se statornicească în Gura Humorului şi care, prin întreaga sa activitate (didactică şi creativă), a contribuit ca oraşul să se impună ca un spaţiu al metamorfozelor continue.  
  
Mai rămăsese un gest de făcut din partea reprezentanţilor comunităţii humorene, cel de-ai acorda titlul de „Cetăţean de onoare” al urbei, gest care-ar fi avut valoarea recunoştinţei senine dacă avea loc în timpul vieţii artistului. 
  
Căutător în alte dimensiuni, Corneliu Tincu (care nu s-a preocupat să-şi şlefuiască soclul de monument infailibil) s-a auto-claustrat în atelierul de lucru care a fost universul frământărilor sale creative. 
  
Îmi amintesc acum că, la vernisajul expoziţiei retrospective organizată la împlinirea vârstei septuagenare, Valentin Ciucă ne spunea tuturor celor prezenţi că, participând la eveniment „avem prilejul să ne înveşnicim alături de Corneliu Tincu”.  
  
O înveşnicire cu zborul său colorat, zbor care însă s-a întrerupt. 
  
Tiberiu COSOVAN 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
„Zborul colorat” al maestrului Corneliu Tincu s-a întrerupt / Tiberiu Cosovan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 66, Anul I, 07 martie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Tiberiu Cosovan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tiberiu Cosovan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!