CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  
Autor: Ioana Stuparu         Ediţia nr. 1083 din 18 decembrie 2013        Toate Articolele Autorului

 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sunt tânăr, mai am trei ani pân' la sută 
  
La auzul sfatului grijuliu: «Ţine-te bine cu amândouă mâinile de bară, că dacă pune şoferul o frână, te adun de pe jos!», am întors privirea instantaneu. Mă aşteptam să văd o mogâldeaţă de copil boţogaş, însoţit de bunicul lui. În privinţa bunicului m-am lămurit numaidecât. Aveam în faţa ochilor un bărbat între două vârste, căruia i se citea responsabilitatea pe faţă. 
  
Nedumirirea mea a fost în privinţa nepoţelului, fiindcă în locul unei mogâldeţe buclucaşe am văzut, doar din spate, un băieţandru scund şi puţinel la trup, care părea a fi prin clasa a patra sau a cincea. Purta o geacă matlasată din fâş de culoare bleu-marin, cam lunguţă încât îi venea mult prea jos faţă de mijloc, cu croială aproape dreaptă, doar cu două catarame la şolduri. Pantalonii bleu-marin închis, călcaţi la dungă, erau dintr-o stofă bună la calitate, ca şi geaca. Pantofii din piele neagră, daţi cu cremă şi lustruiţi, îmi aminteau de cumnatul meu, ofiţer în armată.  
  
Îmbrăcămintea lui mă deruta, ştiind că atât pentru copii cât şi pentru tineri, la modă sunt blugii şi adidaşii. 
  
_ Ţine-te bine! a fost din nou sfătuit, fapt ce a făcut ca una dintre persoanele din faţa lui să-l privească părtinitor şi să spună : 
  
_ Rugaţi pe cineva să vă ofere locul! 
  
_ De ce? Nu e cazul! Eu sânt tinăr. Mai am trei ani până la sută. 
  
Cuvintele, dar şi timbrul vocii au atras multe priviri curioase. Parcă ruşinate pentru neatenţie, câteva persoane s-au ridicat numaidecât să-i ofere locul. Astfel am avut ocazia să stau faţă în faţă cu el. 
  
Era un bătrânel cu ochi vioi, simpatic, ajuns puţinel la trup odată cu trecerea anilor, motiv pentru care putea fi confundat cu un copil. 
  
_ Sânt tinăr, mai am trei ani pân' la sută! a repetat el ca pe o glumă. 
  
_ Aşa e că sunteţi oltean? l-am întrebat. 
  
_ Oltean sadea. De unde v-aţi dat seama? a întrebat el, peltic, din cauza lipsei în întregime a danturii. 
  
_ Aţi zis că sunteţi “tinăr”, nu tânăr. 
  
Mi-a zâmbit complice. 
  
_ Aveţi pieptul plin de decoraţii! Înseamnă că aţi făcut bravuri pe front! 
  
_ Aşa e, dar am fost şi pedepsiţi când n-am făcut bravuri. Când am pierdut drapelul la Cotul Donului. Ni l-au luat ruşii şi i-au dat foc. Drapelul a ars, iar noi eram în viaţă!... Trebuia să ne dăm viaţa pentru drapel, după cum făcusem jurământul! Dar pe front, în toiul luptei e altceva!... Ne-am fi dat viaţa, dar de unde drapel, dacă ruşii i-au dat foc?! Trăiesc fiindcă am fugit! M-am salvat cu fuga. Fugeam al dracului de tare!... Nu numai eu. Tot regimentul. Dac-aşa am primit ordin, să ne retragem!... Trebuia să aplicăm altă tactică.  
  
_ Nu i-aţi urât pe ruşi fiindcă v-au ars drapelul? 
  
_ Nu. De ce să-i urâm? Aşa e în război ... Fiecare vrea să-şi apere drapelul patriei! Câştigă cine e mai tare!  
  
_ Acum aţi plecat la plimbare? 
  
_ Plimbare cam de nevoie ... M-a adus nepotu-meu în Bucureşti, cu treburi importante. 
  
Nepotul care nu era altul decât bărbatul pe care eu îl crezusem a fi bunicul, zâmbea cu ochii blânzi şi umezi.  
  
Ca el, multe persoane din autobuzul 336, zâmbeau cu ochii blânzi şi umezi. 
  
IOANA STUPARU 
  
Bucureşti 2007 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Sunt tânăr, mai am trei ani pân la sută , de IOANA STUPARU / Ioana Stuparu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1083, Anul III, 18 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ioana Stuparu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioana Stuparu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!