CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Dalelina John         Ediţia nr. 1112 din 16 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

„ Stelele 'n cer”

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Stelele ’n cer
Deasupra mărilor
Ard depărtărilor
Până ce pier.

După un semn
Clătind catargele,
Tremură largile
Vase de lemn.

Nişte cetăţi
Veghind întinsele
Şi necuprinsele
Singurătăţi.

Orice noroc
Şi ’ntinde-aripele
Gonit de clipele
Stării pe loc.

Până ce mor,
Pleacă-te îngere
La trista-mi plângere
Plină de-amor.

Nu e păcat
Ca să se lepede
Clipa cea repede
Ce ni s-a dat?”

Poezia a fost găsită în halatul poetului, după moarte, şi publicată împreună cu o altă poezie „Viaţa”, în Fântâna Blandusiei, în 1 august 1889.  

Ştiu că astăzi toată lumea ”marchează” naşterea lui Mihai Eminescu. Dar important este să ştii despre viaţa acestuia, ca un întreg, şi sfârşitul său precipitat(prea putin dezbătut). Se cam ştie ce s-a lăsat să se ”vadă”, din variate motive. Şi ca orice lucru bine făcut în viaţă e bine să studiezi înainte să te pronunţi asupra unei chestiuni. Asta înseamnă că sunt de pus faţă în faţă cât mai multe texte despre viaţa şi activitatea lui Mihai Eminescu, nu numai cele ale biografilor cunoscuţi ai poetului ca: G. Călinescu, Gerge Munteanu, D. Murăraşu, Petru Vintilă etc. Demne de sunt studiat sunt şi lucrarile Prof. Dr. Nicolae Georgescu, precum şi altele.  

Merită văzut studiul patografic numit ,,DESPRE BOALA ŞI MOARTEA LUI MIHAI EMINESCU’’ făcut de docent dr. medic neuropatolog Ovidiu Vuia unde teoria episoadelor maniaco-depresive şi recunoaşterea ”hermetismului conştient”pe care-l practica Mihai Eminescu se cam contrazic şi par să-i dau dreptate autorului Nicolae Georgescu. Toate teoriile existente relevă că poetul/ziaristul/omul de cultură, era un personaj incomod în polica vremii şi că natura conspiratională a acţiunilor sale are la baza un devotament continuu faţă de popor şi faţă de spiritul acestuia.  

http://artelesistiintelevietii.wordpress.com/2014/01/15/stelele-n-cer/  

Referinţă Bibliografică:
„ Stelele 'n cer” / Dalelina John : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1112, Anul IV, 16 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dalelina John : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dalelina John
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!