CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  

 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În perioada 5-7 octombrie 2012, românii din împrejurimile capitalei americane au participat la “Romanian Food Festival 2012”, cel mai mare festival românesc dedicat mâncărurilor tradiţionale, muzicii, artei şi culturii româneşti din SUA.  
 
Istoricul festivalului  
 
Festivalul a debutat în anul 2005 cu o zi de picnic, organizată de biserica “Sfânta Cruce”din Alexandria, Virginia, o biserică devenită neâncăpătoare pentru comunitatea românească tot mai mare. Scopul picnicului era colectarea de fonduri pentru cumpărarea unui teren şi construirea unei noi biserici ortodoxe. Ulterior, noua construcţie a primit hramul Sfântului Andrei - Ocrotitorul României.  
 
Părintele disident Gheorghe Calciu Dumitreasa, iniţiatorul proiectului, a plecat la cele veşnice în toamna anului 2006, lăsând parohia fără păstor. Cu toate acestea, în anul 2007 comunitatea a reuşit să achiziţioneze un teren adecvat, situat la graniţa dintre District of Columbia, Virginia şi Maryland, în una dintre cele mai frumoase suburbii ale capitalei americane, pe malul râului Potomac. Ulterior, părintele Dumitru Păun a preluat parohia şi proiectul noii biserici.  
 
Festivalul Românesc s-a reluat şi s-a bucurat de un interes tot mai mare an de an, atât din partea comunităţii româneşti, cât şi din partea americanilor. Fascinaţi de istoria şi tradiţiile Lumii Vechi şi de mitul lui Dracula, americanii participă la “Romanian Food Festival” în număr tot mai mare. Ca urmare, în anul 2011, s-a mărit durata festivalului la două zile, iar în octombrie 2012 evenimentul s-a desfăşurat de durata a trei zile.  
 
Arta populară şi cultura României expuse cu stil la Washington D.C.  
 
Ca de fiecare dată, româncele din comunitate au preparat bucate tradiţionale după reţete transmise din generaţie în generaţie. Din meniu nu au lipsit mititeii, sarmalele, ciorbele, prăjiturile, kurtos colacs, plăcinte şi mule alte bunătăţi tradiţionale. S-au servit vinuri de Jidvei, Cotnari şi Recaş, must, bere Timişoreana şi Ciuc, dar şi diferite sortimente de ţuica şi pălincă ardelenească.  
 
Festivalul a inclus momente muzicale, dansuri populare româneşti prezentate de Ansamblul Ethnic Carpathia şi un concert susţinut de formaţia “Balti Mari”. A fost amenajată o mică piaţă de produse tradiţionale româneşti, bijuterii, icoane, carţi şi ceramică românească. În incinta bisericii a fost amenajată o expoziţie de costume populare, fotografii, ceramică, icoane, obiecte de cult şi prezentări ale tradiţiilor vechi româneşti, în limbile româna şi engleză.  
 
Fondurile colectate pe durata festivalului vor fi utilizate pentru construcţia principală şi anexele Catedralei “Sfântul Apostol Andrei”.  
 
Ambasadorul Adrian Vieriţă şi Senatorul Jim Rosapepe au participat la festival  
 
Ca în fiecare an, festivalul s-a bucurat de prezenţa Excelenţei Sale domnul Adrian Vieriţă Ambasadorul României la Washington. La festivităţile de duminică, 7 octombrie, a luat cuvântul fostul Ambasador al Statelor Unite în România (1998 – 2001) domnul Jim Rosapepe, actualmente senator în statul Maryland. Senatorul Rosapepe are o relaţie deosebită cu comunitatea românească şi este o prezenţă obişnuită la serviciile religioase ale bisericii “Sfântul Andrei” şi la evenimentele cultural-artistice organizate de Consiliul Parohial.  
 
Senatorul American a fost însoţit de soţia sa, jurnalista Sheilah Kast, cunoscută publicului de la posturile de televiziune ABC şi CNN şi de la emisiunile postului naţional de radio. În anul 1989, Sheilah Kast a prezentat publicului American colapsul comunismului de la Moscova şi Tibili şi a însoţit-o pe Hillary Clinton în prima ei vizită în Europa de Est după căderea Cortinei de Fier.  
 
Senatorul Jim Rosapepe şi soţia sa sunt autorii cărţii “Dracula is Dead”, o carte care desfiinţează mitul contelui Dracula şi vorbeşte despre adevarata istorie a României. Cartea, lansată în 2010, se bazează pe experienţe personale şi informatii filtrate atent de un diplomat American şi o jurnalistă de succes. Cartea a adus un aprot decisiv la promovarea imaginii României în SUA. Diplomatul şi soţia sa au donat fondurile obţinute din vânzarea carţii, pe durata celor trei zile de festival, bisericii “Sfântul Andrei”.  
 
Cuvântul părintelui paroh Dumitru Păun  
 
Cu ocazia festivalului din 5-7 octombrie 2012, părintele paroh Dumitru Păun a spus: “Avem marea şansă de a fi din nou împreună, românii din toate parohiile, să prezentăm lumii americane - şi nu numai - frumuseţile tradiţiilor noastre culturale, bogaţia cântului şi a dansului românec, bucătăria noastră străveche, cu mâncărurile şi cu băuturile ei autentice, cu bunul gust şi mai ales cu voia bună ce însoţesc toate acestea. Avem tot ce este necesar să ne unească: memoria, binecuvântarea şi, aş îndrăzni să spun, chiar duhul Parintelui Calciu - al nostru, al tuturor românilor. Apoi avem aceeaşi limbă, aceleaşi tradiţii, acelaşi dor – aici, departe de CASĂ. A venit vremea, repet, ca toţi cei care dorim să mergem mai departe în zidirea sfântă pe care am început-o să ne unim într-o mare familie şi să organizăm acest eveniment ca pe o mare sărbatoare a noastră, a marii familii de români-americani, indiferent de orientările sau opţiunile fiecăruia dintre membrii acestei familii. Festivalul ne dă ocazia să găsim calea care ne va duce la succes şi bucuria acestei sărbători de suflet românesc!”  
 
Foto credit: Simona Botezan.  
 
Alte surse:  
 
http://www.romanianfoodfestival.com/festival/Portals/0/MenuProgram%20Festival%20Oct%2012.pdf  
 
http://www.romanianfoodfestival.com ; http://www.sfantulandrei.org  
 
http://www.mondonews.ro/Ce-spun-romanii-despre-Statele-Unite-ale-Americii---Partea-a-II-a+id-4326.html  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Romanian Food Festival 2012 la Washington D.C. / Simona Botezan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 647, Anul II, 08 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Simona Botezan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Simona Botezan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!