CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  
Autor: Ştefan Doru Dăncuş         Ediţia nr. 455 din 30 martie 2012        Toate Articolele Autorului

 POVESTIRI CU GREUTATE – un material scris de Constantin P. Popescu
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
 
Silviu Buzan, “Scara lui Iacob”, ed. Grinta 2011  
 
Am în faţă o carte de povestiri care nu este ceea ce pare a fi. Alcătuit din şapte proze scurte, fiecare cu o semnificaţie deosebită, volumul este intitulat “Scara lui Iacob”, al scriitorului Silviu Buzan. Autorul, filolog şi filozof, ne spune încă din prefaţă, despre dorinţa de a coborî filozofia din turnul de fildeş în care s-a exilat în societatea contemporană şi de a o aşeza în faţa omului obişnuit, ca o posibilă sursă de soluţii şi provocare a gândirii.  
Cele şapte povestiri tratează într-o manieră originală, asemănătoare mai degrabă teatrului scurt, teme majore ale fiinţei umane: fericirea, libertatea, viitorul, moartea, alături de Adam, egoism sau... nimic. Sunt de altfel titlurile acestor texte, care sunt adevărate subiecte de meditaţie pentru personajele lor dar şi pentru cititor.  
În Fericirea, asistăm la o lecţie de psihanaliză, din care se desprinde ideea că relaţia dintre doctor şi pacient este relativă, cauză care face ca pacientul să-şi schimbe convingerile după fiecare şedinţă, în timp ce doctorul se dovedeşte în final a fi o victimă la fel de dependentă ca şi pacientul său. Fragilitatea fiinţei umane este bine pusă în faţa cititorului, cu cât cei doi se cunosc mult mai bine pe parcursul şedinţelor de tratament. Întrebările pe care şi le poate pune cititorul sunt diverse, una din ele fiind, de pildă, aceasta: cine este generalul, (pag. 44), cel care îşi trimite soldaţii la moarte pentru o glorie oarecare, dar numai după ce le-a insuflat dorinţa supremă de sacrificiu? “Un om ar trebui să aibă regrete dacă nu a luptat, nu dacă a pierdut”, citim la un moment dat: această psihologie a luptei, inoculată omului de spiritul de competiţie şi de dorinţa de supravieţuire, este poate una din cauzele actualei stări a lumii, în care noţiunea de luptă presupune în mod obligatoriu pe acelea de învingător şi învins. Nimeni nu ar putea spune însă în ce anume constă lupta. În locul eternei lupte nu ar fi oare de preferat pacea căutărilor neobosite, neîncetate? Întrebare, desigur, retorică.  
Libertatea este următoarea temă a volumului, care se poate sintetiza doar trei cuvinte: time for sale, o adevărată deviză a structurării actuale a societăţii, limitând cu bună ştiinţă arta libertăţii. “Roboţeii” despre care se vorbeşte în mai multe locuri în volum există pretutindeni în jurul nostru. Personajele capătă conştiinţa că sunt creatorii acestei realităţi care îngrădeşte libertatea; percepţii, detalii, simple observaţii, sau ceva mai adânc, ascuns în spatele aparenţelor? Destin? Aflăm la pag. 62 că “a fi în lume este incompatibil cu a fi liber”: este acesta un dat bine stabilit sau sunt alegerile personale ale fiecăruia? Suferinţele pot înlătura posibilul văl al uitării, care acoperă cauza începutului existenţei. Aş simţi nevoia să aduc în discuţie diferenţa dintre libertate şi eliberare, dintre nevoi şi dorinţe, acestea din urmă privite ca aspiraţii ale unei fiinţe libere. Doar parţial libere, din păcate, iar acest fel de libertate arată limitările intrinseci ale omului. Între a tânji şi a ajunge se desfăşoară întreaga existenţă umană. “Soarta e opera celor tari şi scuza celor slabi”, ni se spune, dar cine anume ar putea şti câtă forţă se ascunde în slăbiciune şi invers nu putem afla. Între om şi animal există un numitor comun care s-ar putea numi sentiment. E suficient să ne gândim la caii sălbatici (deşi în lume nimic nu este sălbatic, ci cel mult natural) şi la cei domesticiţi. Tristeţea celor din urmă este atât de umană uneori încât poate emoţiona adânc, însă conştiinţa acestei emoţii aparţine doar omului.  
În Viitorul se află problemele actuale ale planetei, analizate, ca de obicei în volum, din perspective diferite, undeva într-un viitor nu foarte îndepărtat şi de aceea plauzibil. Presupunând că planeta Pământ este un organism viu, atunci acesta este bolnav de bună voie, pentru a fi ales un bine imediat. Acest bine imediat este răul îndepărtat, din ce în ce mai greu de vindecat pe măsura trecerii timpului. Totuşi, soluţiile şi tratamentele sunt încă disponibile. Mai rămân poate doar alegerea corectă şi acţiunea.  
Adam este povestirea care ne relevă capacitatea creatoare a omului, văzut ca un adevărat artist al ştiinţei, proces cu uimitoare valenţe transformatoare şi evolutive (vezi pag. 127, jos). Personajul parcurge realitatea paralelă a unui vis iniţiatic, pe care îl conştientizează abia când în lumea reală aude rostite aceleaşi cuvinte din vis şi înţelege, simplu, că vrea doar să ştie. Povestea mi-a amintit două versuri ale unui cântec de George Harrison: “If you don’t know where you’re going any road will take you there” (dacă nu ştii unde te îndrepţi, orice drum te va duce acolo), care exprimă clar starea actuală a călătoriei noastre pe pământ.  
Interesantă este abordarea morţii în povestirea cu acelaşi titlu, Moartea, unde condamnatul la sentinţa capitală ne aduce înainte o lecţie impecabilă de sinceră spovedanie faţă de el însuşi (pag. 152). Un adevărat memento mori, îndemnând la profundă meditaţie personală.  
Egoistul înfăţişează un caz întâlnit parcă prea adesea în zilele noastre, al unui soţ care trebuie să aleagă între amantă şi soţie. O dizertaţie reuşită despre instinct, dreptate şi morală, despre psihologia relaţiei bărbat - femeie. La sfârşitul discuţiei, un telefon sună şi egoismul se predă, învins de raza binefăcătoare a iubirii.  
Nimic este povestea care explică teoria atât de controversată a relativităţii, dăruind cititorului cunoştinţe pe care poate încă nu le apreciem suficient. Acest drum, început prin Liberatea şi încheiat prin Nimic, este de fapt bogăţia de idei pe care o găsim în acest volum, în care fiecare personaj se întâlneşte cu sine însuşi, clipă în care nu se mai poate amăgi sau păcăli. Examenul acesta ar trebui să ne fie necesar fiecăruia. Dialogurile clarifică, luminează, împacă, nasc întrebări noi, liniştesc, uneori vindecă: acestea sunt numai câteva din meritele cărţii.  
Universul nu poate fi redus la ceea ce este îndeobşte cunoscut, ar fi ca şi cum l-am convinge să fie un univers sărac. De multe ori orgoliul cunoaşterii umane se află într-o inversă proporţionalitate cu această cunoaştere. Într-un univers dinamic, lucrurile curg în albia lor şi chiar dacă ar putea exista percepţia că nimic nu se schimbă (vezi Nimic), frumuseţea înţeleaptă a transformării merită a fi încercată. Multe din problemele actuale ale lumii îşi pot găsi răspunsul în cunoaşterea deplină a făpturii umane, îndepărtată de originile divine şi rătăcind încă în căutarea sinelui. Autorul cărţii se află pe un teritoriu bine cunoscut, asemenea unui dirijor al orchestrei argumentelor. Provocarea este cu atât mai interesantă cu cât se face o recapitulare, o descriere a ideilor care sunt puse în discuţie, într-o formă asemănătoare Dialogurilor lui Platon, dar în care Socrate nu mai este un personaj unic, ci se disociază în cele două-trei personaje, care pot fi oricare dintre noi sau prietenii noştri. Cititorul trebuie să împace puncte de vedere opuse, să participe la abordări diferite, cu argumente pro şi contra, într-o plăcută îndeletnicire oferită de o lectură participativă. Povestirile trebuiesc citite cu deosebită atenţie, sunt impregnate de căutări foarte vechi ale adevărului şi de posibile soluţii, dacă nu de rezolvare, măcar de meditaţie asupra lor, lucru care este foarte de apreciat. Recomand a se citi încet această carte. Este “Scara a lui Iacob”, pe care Silviu Buzan ne invită să urcăm alături de el, pentru a coborî apoi, mai bogaţi în înţelegere, printre oameni.  
 
Contact autor:  
silviu_buzan@yahoo.com  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
POVESTIRI CU GREUTATE – un material scris de Constantin P. Popescu / Ştefan Doru Dăncuş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 455, Anul II, 30 martie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Ştefan Doru Dăncuş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Doru Dăncuş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!