CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

„O frescă a muzicii corale din Bucovina”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O lucrare extrem de laborioasă şi îndrăzneaţă pentru anii în care a fost concepută şi realizată, rămasă din păcate în manuscris, a „respirat” zilele trecute când, din curiozitatea cercetării, am eliberat-o din „corsetul” de carton al cutiei în care se păstrează la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” din Suceava.  
  
Este vorba de monografia intitulată „Un veac de muzică corală în Ţara de Sus”, care poartă semnătura preotului Nicolae Pentelescu, o impresionantă lucrare documentară, în care textul şi fotografiile comentate se desfăşoară pe filele negre (format A4) ale celor 15 albume.  
  
15 albume, 32 de caiete cu însemnări, filme fotografice şi corespondenţă 
  
Donaţia Nicolae Pentelescu de la „Fondul Bucovina” din cadrul bibliotecii sucevene (donaţie în care se află, în manuscris, şi lucrarea „Însoţirea cizmarilor români din Suceava”, lucrare monografică de o deosebită importanţă pentru istoria breslelor meşteşugăreşti şi a activităţii cooperatiste din Bucovina) cuprinde şi aceste 15 albume, însoţite de 32 de caiete cu însemnări, câteva mape cu filme (clişee) fotografice developate, precum şi corespondenţa purtată de autor în documentarea pentru elaborarea lucrării. 
  
Albumele numerotate, care alcătuiesc această lucrare la care preotul s-a ostenit vreme de câteva decenii, urmăresc, aşa cum aflăm din „Cuprins”, câteva capitole cu ilustraţiile aferente: „Viaţa corală în Bucovina”, „Coruri şcolare şi studenţeşti”, „Coruri ale românilor şi societăţile muzicale”, „Coruri ţărăneşti şi meşteşugăreşti” - şi, ca extensie, în afara perimetrului bucovinean - „Coruri din zonele Fălticeni, Botoşani şi Dorohoi”. 
  
„Vie amintire şi recunoştinţă compozitorilor, dirijorilor şi coriştilor formaţi pe plaiurile Bucovinei” 
  
Primul album al seriei este datat în anul 1977. Scrisul artistic pe filele de carton negru (scriere realizată cu „tuş alb de Canada”) îi aparţine preotului Vasile Onică. Lucrarea, aşa cum este consemnat, a fost realizată „cu gândirea de a păstra o vie amintire şi recunoştinţă compozitorilor, dirijorilor şi coriştilor formaţi pe plaiurile Bucovinei” şi face referire la corurile bisericeşti şi laice prezentate „în fotografii care oglindesc puternic trăirea religioasă şi naţională a poporului român din Ţara de Sus a Moldovei”.  
  
Albumele „inserează în mod cronologic data fondării corurilor, numele fondatorilor şi dirijorilor formaţiilor corale - însoţite de fotografii - precum şi repertoriul interpretat de fiecare cor”, cu nota că materialul documentar informativ a fost „cules din cronicile parohiale, presa vremii, afişele concertelor, însemnările unor foşti dirijori” completate cu „crâmpeie de amintiri personale”. 
  
Album cu fotografii din anii 1885-1985 
  
Unul dintre albume, care vizează mai puţin activitatea corală din Bucovina dar care conţine informaţii foarte preţioase, are genericul „Album cu fotografii din anii 1885-1985 întocmit de preotul Nicolae Pentelescu, parohul Bisericii Sf. Dumitru din Suceava”.  
  
Albumul, care se deschide cu fotografiile (alb-negru) ale pisaniei cioplite în piatră de deasupra intrării în Biserica Sf. Dumitru şi a stemei Moldovei de pe turnul clopotniţă (Turnul Lăpuşneanu) prezintă, între altele, imagini fotografice ale foii de titlu cu inventarul bisericii din anul 1792, schiţe grafice şi fotografii din diverse unghiuri ale bisericii vizând lucrările de întreţinere şi consolidare efectuate în anii 1949 (când a fost dezvelită turla), 1958 şi restaurarea turnului clopotniţă din anul 1972.  
  
Albumul conţine şi fotografiile altor biserici, o imagine a Cetăţii de Scaun din data de 17 august 1916 şi o fotografie de la festivitatea de punere a pietrei de fundaţie la Casa Naţională din Suceava. 
  
Preotul Nicolae Pentelescu, un cercetător al istoriei bisericii şi vieţii culturale din Bucovina 
  
Nicolae Pentelescu s-a născut la data de 14 octombrie 1906 în localitatea Voloca pe Derelui (în partea detrunchiată a Bucovinei) şi a decedat la data de 28 iulie 1994 la Târgu Mureş.  
  
A făcut studiile liceale la Liceul „Aron Pumnul” din Cernăuţi (1920-1924) şi la Liceul „Dimitrie Cantemir” din Coţmani (1925-1928), după care a urmat Facultatea de Teologie din Cernăuţi.  
  
A fost hirotonit în anul 1932 de către mitropolitul Bucovinei, Nectarie Cotlarciuc, şi a slujit ca preot la Crasna - Storojineţ, Arbore, Iacobeni, Câmpulung Moldovenesc, iar între anii 1956-1990 la Biserica Sf. Dumitru din Suceava.  
  
A efectuat cercetări cu privire la istoria bisericii şi la viaţa culturală din Bucovina şi a fost un neobosit organizator şi dirijor de coruri laice şi bisericeşti. 
  
Ampla sa lucrare monografică „Un veac de muzică corală în Ţara de Sus”, rămasă în manuscris, este, aşa cum singur o caracterizează, „o frescă a muzicii corale din Bucovina” şi „un adevărat jurnal în imagini”. 
  
Cu speranţa că va vedea lucrarea publicată  
  
Din corespondenţa părintelui Pentelescu purtată cu prof. Vasile D. Nicolescu din Bucureşti aflăm că, acesta din urmă, a informat Uniunea Compozitorilor despre redactarea lucrării.  
  
Într-o altă scrisoare (din anul 1980) profesorul îl anunţă pe autor că „s-a hotărât tipărirea” şi îi propune să retragă exemplarul depus la Mitropolie pentru a-l trimite, spre publicare, Editurii Muzicale a Uniunii Compozitorilor Români.  
  
O notificare dintr-o altă lucrare a părintelui Nicolae Pentelescu (scriere rămasă de asemenea în manuscris, monografia „Satul Voloca pe Derelui - Judeţul Cernăuţi”, cca. 300 de pagini dactilografiate cu numeroase fotografii), în care, ca fiu al satului, preotul îşi prezintă datele biografice, confirmă faptul că un exemplar al lucrării „Un veac de muzică corală în Ţara de Sus” a fost trimis Editurii Muzicale.  
  
Părintele a trăit cât i-a îngăduit Dumnezeu cu speranţa că va vedea lucrarea publicată.  
  
Din păcate, această speranţă nu s-a împlinit şi, ca urmare a propriei dorinţe, în anul 1994, după trecerea părintelui în veşnicie, scrierile sale au ajuns în „Fondul Bucovina” al bibliotecii publice sucevene. 
  
Tiberiu COSOVAN  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
„O frescă a muzicii corale din Bucovina” / Tiberiu Cosovan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 59, Anul I, 28 februarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Tiberiu Cosovan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tiberiu Cosovan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!