CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Analize >  

“Nu sunt cititor în stele” – o constantă a re-Unirii Basarabiei cu România
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Speranţele idilice ale unioniştilor, legate de şedinţa comună de la Iaşi a Guvernelor celor două ţări româneşti (Mamă şi Fiică), au trecut prin urbea Unirii (de la 1600 şi de la 1859) ca o boare de primăvară calendaristică. Că de o primăvară legată de parcursul politico-diplomatic privind Unirea cea din Timpul Nostru, mă tem că nu poate fi vorba. Dar poate că debutul Parteneriatului Strategic care pregăteşte o Unire pe ocolite va fi însemnând, totuşi, o primăvară – o primăvară neconvenţională, nespecifică climei temperat-continentale, una “polară” (şi ca lungime, şi ca temperatură). 
  
A te scărpina cu mâna stângă la urechea dreaptă (şi viceversa) ştim că e o “deprindere” oltenească (în glumă, vorbind), dar iată că, în politica “internaţională”, româno-română, se practică asta cu extindere la tot neamul. Vasăzică nu se poate altfel decât pe această cale lungă, ce ar putea dura un pătrar de veac, după o declaraţie a preşedintelui Băsescu, acordată “României libere” cu un an în urmă.  
  
La conferiţa de presă, imediată şedinţei de la Iaşi, un ziarist i-a întrebat pe cei doi premieri ce răspuns dau manifestanţilor de afară (o mână de oameni), în legătură cu aspiraţia lor legată de Unire. Premierul României, cu o ezitare vizibilă, a aruncat cartoful fierbinte omonimului său, simulând ... politeţea. Sau, poate, sugestionând că problema e mai ales la fratele său “mai mic”. Desigur, premierul Moldovei a “uitat” ţinta întrebării şi a dat-o repede pe preocupările sale curente, cele legate de prosperitate, o altă iluzie ce ţine de drum lung. Iar după cât de frecvent a fost termenul “prosperitate” în propoziţiile celor doi, ar rezulta că fraţii moldoveni vor intra bogaţi în Uniunea Europeană.  
  
Desigur, referitor la arzătoarea întrebare a nerăbdătorilor de-afară, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a fost mai tranşant, căci iată ce răspuns neechivoc a formulat: “Sunt şi lucruri pe care guvernele nu le pot face”. E clar? Un răspuns sincer, dătător de speranţe, speranţe, speranţe ... Măcar nu-l putem suspecta pe proaspătul şef al Guvernului român de ipocrizie, de exces de diplomaţie, diplomaţia fiind abilitatea din capul listei care îl recomandă ca Omul Speranţei pentru naivele noastre aspiraţii ...  
  
Aşadar, şedinţa comună de la Iaşi, sub aşteptările unioniştilor “nostalgici” (între care mă număr), a constituit mai degrabă o întâlnire romantică a celor doi politicieni cu oraşul tinereţii lor imberbe, unul fiind trăitor în Iaşi, până la maturitatea necesară chemării la înaltelor misiuni dedicate Neamului, iar celălalt fiind format la şcoala academică din Cetatea Culturii.  
  
Totuşi, să nu exagerăm, puseurile melancolice ale celor doi premieri s-au întrepătruns cu cele pragmatice. Întâlnirea va da, probabil, randament pe probleme curente care, evident, vizează termene scurte. Scurte, poate şi pentru că cei doi premieri nu ştiu cât de lungi le vor fi mandatele. Şi nu e aici nicio insinuare, căci, spre exemplu, premierul Ungureanu recunoaşte (firesc) că habar n-are despre cât timp îl va avea partener pe fratele său “dintr-o tulpină” (cu rang omonim), în această chestiune dând din nou un răspuns sincer, pitoresc chiar: “Nu sunt cititor in stele”.  
  
Cum se vede, astrologia rămâne o pseudoştiinţă în politica românilor. 
  
Corect. Eu însă, aş fi preferat propoziţia premierului (“nu sunt cititor în stele”) ca un răspuns la întrebarea legată de Timpul Unirii. Ar fi fost o constantă, în chestiune, mai încurajatoare decat “sunt şi lucruri pe care guvernele nu le pot face”. Dar poate că această propoziţie de valoare invocată de premierul României va căpăta consacrare prin ... excepţie. Câţi credeau, spre exemplu, că în primăvara lui 1918, mugurii speranţei vor sparge găoacea lor celulară şi se vor metamorfoza într-o Împlinire atât de măreaţă. 
  
Privindu-i pe cei doi bărbaţi de stat, de acelaşi neam, zdraveni la trup (şi, neîndoielnic, şi la minte), m-am întrebat dacă nu cumva întrezăresc în ei ceva din Alexandru Marghiloman, în unul, şi ceva din Ion Inculeţ, în celălalt ... Desigur am găsit şi motiv de îndoieli, cel puţin asupra vârstei celui în care îl căutam pe Marghiloman ... Dar, în exerciţiul meu de ficţiune, pâlpâie totuşi o fărâmă fe fantastic cu şanse de proiectare în real. Deşi, repet şi eu: “nu sunt cititor în stele”. O sintagmă ce rămâne o constantă a re-Unirii Basarabiei cu România-mamă. 
  
Mirosloveşti - Iaşi 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
“Nu sunt cititor în stele” – o constantă a re-Unirii Basarabiei cu România / Gheorghe Pârlea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 439, Anul II, 14 martie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Gheorghe Pârlea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Pârlea
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!