CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  
Autor: Angela Baciu         Ediţia nr. 59 din 28 februarie 2011        Toate Articolele Autorului

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Cu ocazia implinirii varstei de 79 ani urez poetei Nora IUGA un calduros “LA MULTI ANI!”. Nora IUGA este numele literar al Eleonorei ALMOSNINO, (nascuta Eleonora Iuga la 4 ianuarie 1931, Bucureşti) este o poetă română, romancieră şi traducătoare din limba germană. Este soţia poetului George ALMOSNINO şi mama balerinului Tiberiu ALMOSNINO. Este licenţiată a Facultăţii de Filologie, specializarea Germanistică, Universitatea din Bucureşti (1953). I-a avut ca profesori printre altii, pe Tudor Vianu şi G. Călinescu. 

Profesoară de limba germană între 1954 şi 1955. Lucrează ca bibliograf la Biblioteca Centrală de Stat, în perioada 1955-1969. Din 1969 până în 1977, a fost redactor la Editura Enciclopedică. A fost ziarista la publicatiile in limba germană "Neuer Weg" şi "Volk und Kultur" . Din 1971 este membră a Uniunii Scriitorilor din România; membră PEN-Club. Din anul 2000 deţine funcţii de conducere în Uniunea Scriitorilor: secretară a Secţiei de Poezie (iniţiatoarea Cenaclului Uniunii Scriitorilor "Gellu Naum") în perioada 1999 - 2002, membră în Consiliul de conducere a Uniunii Scriitorilor în 2002, membră în Biroul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti în 2002.. Face lecturi publice în străinătate şi primeşte numeroase burse. 

A publicat 15 volume de poezie, 10 volume de proza, numeroase traduceri. 

Printre cele mai importante premii primite se numara:
• - A obţinut Premiul Uniunii Scriitorilor în 1980 pentru volumul de versuri „Opinii despre durere”
• A obţinut Premiul oraşului Slobozia, 1993
• A obţinut Premiul Uniunii Scriitorilor în 1994 pentru romanul „Săpunul lui Leopold Bloom”
• A obţinut Premiul Asociaţiei de Bucureşti, 1996
• A obţinut Premiul Uniunii Scriitorilor în 1998 pentru traducerea romanului „Die Blechtrommel” („Toba de tinichea”), de Günter Grass.
• A obţinut Premiul Uniunii Scriitorilor în 2000 pentru romanul „Sexagenara şi tânărul”
• A obţinut Premiul de excelenţă al revistei „Poesis”, Satu Mare, 2000
• A obţinut Premiul revistei „Cuvântul”, 2000
• A obţinut Premiul oraşului „Călăraşi”, 2001
• A obţinut premiul revistei „Cuvântul” în 2005 pentru poemul-roman” Fetiţa cu o mie de riduri”
• I-a fost înmânat în 2007 Premiul „Friedrich-Gundolf” de către Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung. Distincţia i-a fost oferită la Castelul Wörlitz. Premiul Friedrich-Gundolf se acordă din anul 1964, printre câştigători numărându-se nume celebre, precum: Imre Kertesz, Patrice Chereau, Konstantin Asadowski sau Giorgio Strehler.
• Autoarea a obţinut în 2009 diploma „Una dintre cele mai frumoase cărţi apărute în anul 2007 în Germania” pentru antologia de poezie „Gefährliche Launen „(„Capricii periculoase”), apărută la editura Klett-Cotta, 2007, cu o postfata semnată de Mircea Cărtărescu.
• Nora Iuga a câştigat în 2009 cea mai importantă bursă oferită de statul german unui scriitor străin: ” Deutscher Akademischer Austausch Dienst” (DAAD). 

Nora IUGA este si va ramane una dintre marile voci ale literaturii romane, atat prin volumele de poezie, proza, cat si a traducerilor sale . 

Domnia Sa a suscitat in intreaga cariera numeroase aprecieri, controverse, dar si ignorare, atat din partea cititorilor, cat si din partea criticilor. O recunoastere europeana si nu numai, a valorii sale, se constata prin numeroasele cronici in reviste prestigioase de specialitate, aparitii radio, tv si on line, dar, mai ales, a numeroaselor traduceri din opera sa , dupa cum consemneaza „Frankfurter Rundschau”: „...Nora Iuga se prezinta ca o mare scriitoare europeana”. 

Nora Iuga spune in nenumarate ocazii ca se simte cel mai bine in prezenta tinerilor, fie ca este vorba de public, sau a generatiilor tinere de scriitori, sprijinandu-i si promovandu-i pe acestia din urma atat in tara, cat si in strainatate si pentru acest lucru merita toata admiratia noastra. 

Traind in preajma unor asemenea personalitati, fiind contemporani cu acestia, trebuie sa ne bucuram si sa le recunoastem valoarea. Din toata inima va urez multa sanatate, inspiratie si sa ramaneti mereu la fel de tanara, atat in suflet, dar si in spirit. 

„La multi ani!” Doamna Nora IUGA. 

Angela Baciu
www.phoenixmission.org 

  

Referinţă Bibliografică:
La Multi Ani! Nora Iuga / Angela Baciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 59, Anul I, 28 februarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Angela Baciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Baciu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!