CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Al.Florin ŢENE 
  
"Ideea naţională" sau "Transformarea sufletească a României" 
  
Strădania cercetătorului literar Dan Brudaşcu de a strânge între coperţile unei cărţi articolele şi cuvântările poetului, omului politic Octavian Goga, în condiţiile în care naţionalismul este greşit perceput, înţeles ca o formă a discordiei între neamuri, este un gest de curaj şi iubire faţă de valorile autentice ale naţiunii noastre. 
  
Înainte de a pătrunde în problematica cărţii Octavian Goga - Ideea Naţională, Casa de Editură "Sedam", Cluj-Napoca,1997, ediţie îngrijită, "Cuvânt introductiv" şi "Notă bibliografică" de Dan Brudaşcu, doresc să subliniez că naţionalismul autentic prin care se promovează specificul unui popor uneşte neamurile şi nu le dezbină, coagulează şi interferează valorile acestora în diversitatea unităţii statului. Acesta este naţionalismul promovat de Octavian Goga şi astfel trebuie înţeles de noi, în condiţiile unei Europe unite în care specificul fiecărui neam îşi păstrează valorile perene. 
  
Volumul propus cititorului de Dan Brudaşcu umple un gol în bibliografia "poetului pătimirii noastre", structurează materialele pe trei segmente majore: "cele ce-l definesc şi-i punctează câteva momente semnificative din biografia sa: anii de studiu, începuturile literare, afirmarea în viaţa literară şi culturală naţională, formarea şi consolidarea doctrinei sale estetice şi ideologice, primirea la Academie, conferirea titlului de "Doctor Honorius Causa al Universităţii din Cluj"; discursuri şi cuvântări pe marginea ideilor majore pentru care a militat: ideea unirii şi ideea naţională; texte (cuvântări, articole, discursuri) consacrate omagierii operei unor mari personalităţi ale istoriei şi culturii naţionale, precursori ai statului naţional modern şi unitar român (...)".  
  
În condiţiile în care Octavian Goga în perioada regimului trecut nu era cunoscut ca om politic şi jurnalist, dar şi în ultimii zece ani de după evenimentele din decembrie '89 este ţinut într-o "ceaţă voită", efortul lui Dan Brudaşcu este o contribuţie substanţială la cunoaşterea "laboratorului de creaţie şi gândire" a autorului superbei poezii "La noi", la mai "dreapta lui înţelegere şi judecare de către generaţiile mai noi".  
  
În "Nota bibliografică" Dan Brudaşcu subliniază că volumul de faţă reproduce "aproape integral lucrarea Discursuri (cu excepţia textului intitulat Comemorarea Reginei Elisabeta, apărută în iulie 1942, la Atelierele S.A.R. "Cartea Românească", Bucureşti şi, parţial, volumul Mustul care fierbe, tipărit iniţial, în 1927, la Imprimeriile Statului, şi reeditat în 1992. 
  
Volumul cuprinde discursuri şi cuvântări rostite de Octavian Goga pe o extindere de 20 de ani, în medii universitare şi academice sau "pentru evocarea operei şi activităţii unor înaintaşi". 
  
Opera publicistică a lui Octavian Goga ne convinge de faptul că poetul nu a fost un anti-maghiar. De aici dovada că acesta a înţeles faptul că naţionalismul adevărat nu exclude minorităţile şi nu se opune idealurilor acestora, naţionalismul modern promovează valorile tuturor neamurilor din componenţa statului, el uneşte în mod constructiv. Cert este că acuzaţiile frecvente de şovinism, naţionalism (neînţeles ca liant în diversitate), extremism de dreapta (pentru că promova dreptul la proprietate şi păstrarea valorilor neamului?!) sau anti-semitism (pentru că apăra pe cei înşelaţi?!) au fost susţinute fără a se cunoaşte opera publicistică a poetului. În acest sens, Dan Brudaşcu vine în întâmpinarea celor care doresc să cunoască publicistica lui Octavian Goga cu o carte riguros întocmită, cu un "Cuvânt introductiv" şi "Notă bibliografică" ştiinţific scrise, constituindu-se "ferestre deschise" ce invită cititorul în lumea omului politic şi de jurnalist a lui Octavian Goga. 
  
Al.Florin Ţene 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Ideea naţională sau Transformarea sufletească a României / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 353, Anul I, 19 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!