CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aniversari >  

„Hinamatsuri” (sărbătoarea fetiţelor) - 3 martie.
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Este un festival tradiţional numit şi “Nomo nu sekku”, adică festivalul piersicuţelor. Sunt soiuri de piersici sau pruni („ume”) care înfloresc încă din ianuarie. Piersicul este considerat un copac magic care alungă demonii, simbolizând puterea şi regenerarea.  

Această sărbătoare are loc în cea de-a treia zi a lunii a treia. Părinţii cu fetiţe în vârstă de trei ani, merg la templu pentru a se ruga pentru sănătatea, fericirea şi protecţia lor. Fetiţele merg pentru prima dată la templu unde participă la ceremonie îmbrăcate în rochiţe de prinţese sau kimonouri. După ceremonie se fac multe poze într-un loc special de unde poţi închiria rochiţe sau kimonouri. Primul „hinamatsuri” pentru o fetiţă se numeşte ”hatsuzekku”.  

Originea festivalului se pierde în negura istoriei Chinei, fiind preluat şi de japonezi. La sate, mai există încă obiceiul de a se face păpuşi personalizate din paie, cărora li se dă drumul într-o barcă pe un râu. Se crede că aceste păpuşi sunt posedate de spirite rele care trebuie îndepărtate. Pescarii prind barca în plasele lor, culeg păpuşile pe care le aduc la templu şi le dau foc. Odată cu păpuşile ard şi spiritele rele, focul având puterea de purificare.  

La această sărbătoare se consumă anumite mâncăruri tradiţionale, precum:  

- “arare- biscuit aromat consumat cu sos de soia;  

- “amazoke”- o băutură dulce fără alcool, obţinută din orez;  

- “hamaguri”- supă din scoici de râu în coajă adăugându-se şi trifoi comestibil (“mitsuba”).Carapacea scoicii este considerată simbolul unirii şi armoniei în cuplu.  

- “hisimochi”:prăjiturele din orez în formă de diamante. Prăjiturelele sunt colorate în roşu sau roz, alb şi verde, fiecare din culori având un simbol. Culoarea roşie alungă spiritele rele; culoarea albă simbolizează puritatea, iar cea verde reprezintă sănătatea.  

Interpretarea prăjiturilor “hisimochi” diferă de la o provincie la alta. Simbolistica este aceasta: verdelereprezintă pământul plin de grădini şi livezi, albul reprezintăpuritatea zăpezii, iar rozul este culoarea florii de piersic... Ceea ce s-ar traduce astfel: în livadă (pe pământ), mugurele de piersic îmboboceşte sub zăpadă. În altă provincie simbolismul este puţin diferit: de la alb (zăpada) se trece la iarbă (verdele) apoi la floarea de piersic (roz). Floarea de piersic este asociată cu „hinamatsuri” şi simbolizează o căsnicie fericită, puterea, şi frumuseţea feminină.  

 

- “chiroshi-zushi”: sunt prăjituri, prin consumarea cărora corpurile oamenilor primesc cele trei energii care le vor aduce vitalitate şi rezistenţă la boli.  

 

- “sakura-mochi”– prăjituri cu orez, fasole, paste…  

 

Mâncarea tradiţională şi prăjituri de Hinamatsuri  

- Shirozake (Shirozake White Sakesau Sweet White sake)este o băutură dulce din orez fermentat, un fel de lichior cu numai 9% alcool. În timpul perioadei Edo era faimosshirozake de Toshimaya...  

Există un proverb japonez: ”pentru munţi este Fuji, pentru „shirozake” este Toshimaya!”  

Bărbatul îndrăgostit oferă iubitei sale lichior aromat turnat într-un bol special. Deasupra lichiorului, alb ca spuma laptelui, pluteşte o gingaşă petală-roz, din floarea de piersic. Acest aranjament este un poem de dragoste care exprimă sentimente profunde.  

- “hinaarare”este un tort de orez.  

 

- “hina-arare”se referă la o pungă albă cu roşu şi verde în care se pun dulciuri mici şi colorate. Cele albe simbolizează pământul, cele roşii viaţa, iar cele verzi reprezintă copacii.  

Cu prilejul acestei sărbători, fetiţele primesc în dar păpuşi speciale („hina”) care protejează atât familia, cât şi pe ele, de spiritele malefice. În trecut, dar chiar şi în prezent, cei care-şi permit, cumpără un set complet de păpuşi, care este foarte scump. În unele familii se obişnuieşte ca acest set-complet să fie transmis din generaţie în generaţie, de la bunică la nepoată, iar apoi la strănepoată. Părinţii fetiţelor expun păpuşile, ce reprezintă Curtea Imperială, într-o cameră specială pe 5 sau 7poliţe numite “himoudan“, pentru a fi admirate de oaspeţi.  

 

Un set de păpuşi conţine:  

 

 

1. Împăratul şi Împărăteasa;  

2. Doamnele (Sannin-kanjo);  

3. 5 Muzicieni (Gonin-Bayashi);  

4. 2 Miniştri (Udaijin şi Sadaijin);  

5. 3 Agenţi.  

6 şi 7 - Supuşii  

În trecut, fetiţele îmbrăcate în haine de sărbătoare mergeau în vizită la prietenele lor, unde mâncau arare şi beau „amazake” (o băutură dulce din orez fermentat foarte hrănitoare pentru copii).  

În prezent, lucrurile s-au mai schimbat, datorită lipsei de spaţiu şi a posibilităţilor materiale ale marii majorităţi. Astfel încât părinţii cumpără, pentru fetiţele lor, numai “cuplul regal”(Împăratul şi Împărăteasa)care, după data de 3 martie, se aşează în cutiuţa lui, specială. Niciun părinte nu-şi permite să depăşească această dată, întrucât există credinţa că fata li se va căsători prea târziu.  

Această sărbătoare, dedicată fetiţelor şi florii de piersic în aceeaşi măsură, a inspirat artiştii sensibili la frumuseţea festivalului. Printre ei s-au aflat pictori, regizori, muzicieni şi creatori de "animeuri". „Hinamatsuri „a inspirat filmul – „Hinamatsuri nu yoru”, dar şi cântecul – „Minimoni Hinamatsuri”, printre animeuri se numără „Ojomajo Doremi”.  

 

Ziua de 3 martie se mai numeşte “Mimi no hi”.  

În luna martie se încheie anul şcolar având loc şi ceremoniile de absolvire.  

 

 

Referinţă Bibliografică:
„Hinamatsuri” (sărbătoarea fetiţelor) - 3 martie. / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 792, Anul III, 02 martie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!