CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Strofe > Valori >  
Autor: Ioana Stuparu         Ediţia nr. 1024 din 20 octombrie 2013        Toate Articolele Autorului


 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Gratiile de la ferestre 
  
Oameni stăpâniţi de cele mai paşnice gânduri, care n-au fost niciodată certaţi cu legea, sunt condamnaţi să-şi ducă existenţa în spatele gratiilor! Pentru a se simţi în siguranţă când stau în propria lor casă. De cine se tem? De hoţi. Sau, mai bine zis, de răufăcătorii din ziua de azi, care nu cunosc limite. Şi s-au înmulţit!!!... 
  
Mă aşez adesea pe piatra de hotar a timpului: de o parte trecutul, de cealaltă parte prezentul. Şi mă întreb de unde şi de când a pornit greşeala? 
  
Hoţi au existat din cele mai vechi timpuri. Însă, până şi hoţii aveau legea lor care spunea: «Să nu-i iei omului ce nu-i mai poţi înapoia!» Adică VIAŢA.  
  
Acum, oare, mai există legi? Iar dacă există, de ce nu se aplică? 
  
În loc să se simtă protejaţi de legi, oamenii se autoprotejează cu gratii la ferestrele caselor! 
  
Case mici, case mari, blocuri... La ferestre gratii de fier cu dimensiuni diferite, de grosimi diferite, de forme diferite... Ingeniozitatea meşterului îşi spune cuvântul. 
  
Oricât de frumoasă ar fi o clădire, când văd că la ferestre are gratii, mă cuprinde instantaneu o stare dezolantă, de îngrădire a libertăţii, de nesiguranţă. 
  
Plec cu gândul în trecut, spre anii copilăriei mele, cam prin perioada imediat următoare celui de al doilea război mondial, când încă nu-şi înţepenise rădăcinile regimul comunist. Când cheia din broasca de la uşa casei ruginise pe motiv de nefolosinţă. Sau poate că cheie la casă nici nu exista.  
  
Dar câmpul? Cum să încui câmpul? Doamne, şi ce plin era de roade fel de fel! Cât respect aveam pentru ce era al fiecăruia! Ca să scurtăm drumul, o luam peste câmp, pe potecuţa lată cam de o jumătate de metru, care tăia locurile oamenilor de-a curmezişul. Potecuţă călcată numai de picior de om. Printe vii, printre lubeniţe, printre porumb, printre diverse culturi. Câte-o joardă de viţă se întindea aşezându-şi strugurele chiar pe potecuţă. Nici gând să-l rupă cineva sau să-l strivească! Dădeam pasul peste joardă şi o lăsam să-şi vadă de viaţă, iar strugurele şi-l rupea stăpânul atunci când sosea timpul culesului. Nici măcar un bob de strugure nu rupeam. Era păcat! Cum să-i faci omului pagubă? Cum să iei ce nu era al tău? 
  
Doamne, ce s-a întâmplat cu respectul şi omenia?  
  
De unde şi de când a pornit greşeala? 
  
IOANA STUPARU 
  
20 august 2008  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
GRATIILE DE LA FERESTRE / Ioana Stuparu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1024, Anul III, 20 octombrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ioana Stuparu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioana Stuparu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!