CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Literatura > Recenzii >  
Autor: Constantin Popescu         Ediţia nr. 167 din 16 iunie 2011        Toate Articolele Autorului

„Flori în clepsidră” de Corina Lucia Costea
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Flori în clepsidră”, Corina Lucia Costea, ed. SINGUR, Târgovişte, 2011  
  
În faţa mea stă nu o carte, ci o grădină. Cu flori culese din trăirile vieţii, prinse în cuvinte, într-o ţesătură brodată în culorii calde şi vii. Seamănă mult cu o iie populară, doar că autoarea poveştilor din volum le trăieşte şi le însemnează pe tesătura fină a cărţii cu acul şi aţa iubirii de oameni. Cu inima deschisă, pe căile tainice ale destinului, poţi să păstrezi, ca un adevărat colecţionar, tot ceea ce viaţa dăruie celor pregătiţi să primească. Te ajută, fie că vrei, fie că nu vrei, toate prezenţele omeneşti întâlnite pe cale. Conştiinţa că aceste fiinţe apropiate sunt deja în fiecare din noi se trezeşte citind crâmpeiele culese de Corina Lucia Costea şi deodată parcă simţi nevoia de a te uita mai atent la oameni şi întâmplări care ar putea uşor trece neobservate. Adevăratele flori ale iiei sunt copiii de şcoală pe care autoarea i-a primit în dar, alături de experienţele personale, rude sau prieteni apropiaţi. Oameni de lângă fiecare din noi, păstrând amintirile primelor jocuri ale copilăriei, atmosfera casei părinteşti, bucuriile şi tradiţiile dăruite din generaţie în generaţie. Toate ale oamenilor, sărbători ale călătorilor ce se întâlnesc pe drumurile vieţii, se despart sau rămân împreună, alcătuind împletiri de destin, toate sunt prinse în povestirile din carte. Un album viu, care păstrează căldura unor clipe deosebite pentru cel care citeşte. În ciuda trecerii timpului, aşa cum grăunţele nisipului se scurg prin clepsidră, în clipa cea mai frumoasă a amintirii timpul poate fi oprit, fixat în cuvânt. 
  
Un frumos balans între detaşare şi implicare, atunci când sentimentele sunt cheile care descuie tainele nevăzutului, face ca scrierile din volumul „Flori în clepsidră” să nu fie simple aduceri aminte, ci aduceri la... minte, pentru reflecţie şi poate învăţătură. Ar putea fi din cauza carierei didactice a autoarei, la fel de bine cum oricine este deschis către oameni îşi poate struni experienţele fie plăcute, fie mai puţin fericite, în mici pilde de umanitate care nu costă nimic de obicei, în afara unei atenţii deosebite. O intuiţie tipic feminină, această atenţie, mai cu seamă asupra detaliilor, dăruind mult farmec povestirilor, este cuprinsă în ţesătura brodată nu numai cu simple întâmplări (oare există cu adevărat întâmplări, cu atât mai mult întâmplări simple?), ci şi cu un sentiment de bucurie a vieţii, un fel de „joie de vivre”, cum l-ar numi francezii. E un lucru important, poate singura înţelepciune care trece senină peste toate greutăţile zilelor. Artificiale, desigur, pentru că omul are scrisă în natura lui cea mai adâncă binele etern. Un cântec poate înfrânge un tun şi o vorbă bună poate descătuşa adevărate miracole, iar cel ce posedă spiritul (mioritic?) poate învinge până şi moartea, înspăimântătoare pentru mai toţi oamenii. „Bucuroşi le-om duce toate...”, scria Poetul. Un exemplu: „La şcoală, mi-am servit colegii cu gogoşi de post, cu gem de caise, făcute de firma „Scalini” (proaspete şi gustoase, ceva mai „neconvenţional”) şi suc (acidulat şi neacidulat). La prima mea oră, de la 10 (clasa de filo), mai era, dintre eleve, o sărbătorită. Am râs cu lacrimi când ne-au cântat „La mulţi ani!” şi-au zis: „amândouă să trăiască, amândouă să trăiască. La mulţi ani!” (pag. 126). Un om care zâmbeşte este un om frumos şi puternic. 
  
Ar putea părea doar reportaje sau simple pagini de jurnal personal, dar povestirile Corinei Lucia Costea sunt înlănţuiri de figuri şi fapte ca într-un serial de televiziune, trăit însă în fiecare clipă. Se citesc uşor, aşteptând urmarea, mesajul transmis fiind doar aparent simplu de înţeles. „Generaţiile trec, amintirile rămân. Sufletul nostru se desăvârşeşte” (pag. 127), primim în dar de la Corina Lucia Costea, ca simplu elev cititor. Numai cine nu vrea să înţeleagă nu poate să nu se gândească la aceste lucruri, dar asta depinde de alegerile fiecăruia. Totuşi, viaţa e frumoasă şi călătoria autoarei către oameni duce de fapt la definirea propriei sale fiinţe. Întreb: în aceste vremuri cenuşii şi tulburi, câţi dintre noi putem dărui cu drag o bucurie a speranţei, a vieţii, de fapt a credinţei şi a dragostei de oameni? Aceste valori, dragostea, nădejdea şi credinţa, într-un fel firesc aşa cum numai natura poate oferi, dau lecturii o notă bună, amintindu-ne că vor rămâne dincolo de trecătoarele zbuciumări ale istoriei. Istoria înseamnă oameni, fapte, nu simple date consemnate în cronici şi hrisoave. Oamenii pe care Corina Lucia Costea ne ajută să-i cunoaştem sunt fiinţe ca şi noi, vii, reale, apropiindu-se prin scrisul domniei-sale de esenţialul uman.  
  
Încă un exemplu de bucurie a vieţii, ales nu întâmplător: „Am auzit, peste ani, întâmplări de tot hazul ori de spaimă de-a dreptul, despre care habar n-am avut, de prietenii şi rivalităţi nebănuite, impresii despre mine şi despre colegii mei, ştiute şi neştiute. Mă reflectam, ca într-o oglindă a vremii, redescoperindu-mă, cu uimire. În ochii lor, totul părea altfel. Anii de liceu îşi decantau clipele feerice sau de coşmar. Ascultam cu ochii măriţi de bucurie. Am crescut frumos, împreună cu colegii mei, alături de părinţii lor naturali, nişte copii reuşiţi. Mereu simt o strângere de inimă când îi aud pe unii spunând : Of, generaţiile de-acum... . Aş fi vrut să fi pus o cameră de înregistrat. Se spuneau lucruri frumoase, grave şi adevărate, care-mi demonstrau că aceste chipuri tinere, foarte tinere încă, au dezvoltat în ele nişte minţi agere, ancorate bine în realitate şi nişte suflete sensibile” (pag. 136). Poate că aici se află cel mai important lucru, acel ceva numit suflet, al celor tineri şi încă necopleşiţi de lecţiile usturătoare ale vieţii, adus cu grijă dumnezeiască alături de fiecare din noi. Ar părea crâmpeie ale unui plan mai înalt şi poate chiar aşa şi este. 
  
O biografie scrisă pe 4-5 pagini, sub titlul „Iubind cerul şi pământul, cu toate ale sale”, aduce aproape de cititor povestea unei vieţi pline, bogate şi alerte, aşa cum sunt povestirile volumului. O bună parte din ele au circulat pe internet, la www.revistasingur.ro, a poetului Ştefan Doru Dăncuş, care este editorul cărţii şi pe alte site-uri literare. Acum, volumul tipărit vine să confere stabilitatea bine meritată pe raftul de bibliotecă, în ciuda unui titlu - „Flori în clepsidră” - care ar părea că trimite la un timp care se scurge. Nu este aşa, am sentimentul că autoarea, Corina Lucia Costea, va mai răsturna odată „clepsidra cu flori” şi va mai povesti multe în volumele următoare. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
„Flori în clepsidră” de Corina Lucia Costea / Constantin Popescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 167, Anul I, 16 iunie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Constantin Popescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constantin Popescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!