CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  

„Faţa nevăzută a lumii”, la Vama
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Lansarea volumului de epigrame şi rondeluri „Faţa nevăzută a lumii”, semnat de Sorin Cotlarciuc, a constituit evenimentul care a scos, cu puţin timp în urmă, localitatea bucovineană Vama din moţăiala provincială. 
  
O veritabilă competiţie de spirit, în care s-au confruntat amical umorişti suceveni şi ieşeni  
  
Anunţat şi pregătit din timp de către organizatori (Asociaţia Pentru Turism Vama-Bucovina, Academia Liberă „Păstorel” Iaşi şi Primăria Comunei Vama), evenimentul a debutat cu o veritabilă competiţie de spirit în care s-au confruntat amical, într-o emisiune transmisă în direct de studioul Radio Iaşi, două echipe alcătuite din umorişti suceveni şi ieşeni. Provocatorul acestei competiţii cu temă sportivă, Sorin Cotlarciuc, care a tras deopotrivă la...două porţi (pentru că, bucovinean fiind la obârşie şi vămean prin locul în care-şi desfăşoară activitatea de medic stomatolog, este recunoscător Iaşului pentru formarea profesională, pentru adopţia citadină şi pentru calitatea de membru al Academiei Libere „Păstorel”), a reunit în perimetrul de confruntare al pensiunii „Bucovina Lodge” nume cu rezonanţă din branşa umoriştilor.  
  
O întrecere moderată de Valeriu Ştefan şi arbitrată (cu fluierul şi cartonaşele de rigoare) de Gheorghe Şoană 
  
Dacă Iaşul a fost reprezentat de epigramiştii George Petrone, Vasile Larco, Mihail Batog-Bujeniţă, Eugen Deutsch şi Anda Andrieş, sucevenii i-au avut în „terenul de joc” pe scriitorii Ion Drăguşanul, Emil Ianuş, graficianul Mihai Pînzaru PIM (iar pe banca de rezerve, pentru că nu avea voie să facă efort după operaţie, pe caricaturistul Radu Bercea), şi, aşa cum spuneam, şutând derutant la ambele porţi, pe stomatologul-epigramist Sorin Cotlarciuc, fost (pe bune) jucător şi arbitru de fotbal la Iaşi. Pe margine, fără tricoul negru de arbitru, dar cu ochi zglobii de la o echipă la alta, se afla scriitorul vămean Ioan Mugurel Sasu. O întrecere în epigrame şi vorbe de spirit care a pornit de la fotbal şi a ajuns la şah, întrecere moderată de Valeriu Ştefan şi arbitrată (cu fluierul şi cartonaşele de rigoare) de Gheorghe Şoană, ambii componenţi ai echipei de transmisie Radio Iaşi, echipă rotunjită prin participarea lui N. Tomescu, D. Straton şi M. Mălaimare. 
  
O competiţie radiodifuzată, o confruntare care s-a încheiat la egalitate 
  
Competiţiei radiodifuzate, pe parcursul desfăşurării căreia realizatorul şi moderatorul Valeriu Ştefan a introdus fragmente sonore din fonoteca de aur cu vocile lui George Vraca şi Mihail Sadoveanu, confruntare care s-a încheiat - după aprecierea publicului auditor - la egalitate (o transmisiune care a inclus şi un concurs adresat ascultătorilor având ca premiu un sejur la una din pensiunile Asociaţiei Pentru Turism Vama-Bucovina), i-a urmat apoi, având ca locaţie Primăria Comunei Vama, lansarea de carte. Lansare care s-a transformat într-un veritabil simpozion, întrucât invitaţilor- combatanţi li s-au alăturat, odată cu numeroşii vămeni în frunte cu primarul Nicolae Baltag, alte prezenţe din domeniul vieţii culturale bucovinene, precum graficianul satiric Doru Ghiocel Olaş (ilustratorul volumului lui Sorin Cotlarciuc) şi scriitorul câmpulungean Mihai Burduja. 
  
„La Vama s-au adunat aşii umorului într-un careu” 
  
În aceste context în care, aşa cum a remarcat epigramistul ieşean Eugen Deutsch (redactorul şef al revistei „BookLook”, publicaţie trimestrială a grupului de umor Academia Liberă „Păstorel”), „la Vama s-au adunat aşii umorului într-un careu”, s-a desfăşurat lansarea volumului „Faţa nevăzută a lumii”, carte pe care autorul o dedică familiei sale, „locuitorilor din aşezarea montană Vama, precum şi celor care au auzit, sau care vor să audă de această pitorească localitate suceveană”. Carte apărută la Editura „Rocad Center” din Iaşi, prefaţată de scriitorul Vasile Larco (membru fondator al Uniunii Epigramiştilor din România şi, ca şi autorul volumului, membru al Academiei Libere „Păstorel”), carte care conţine peste 250 de catrene şi 29 de rondeluri scrise de stomatologul epigramist, fost sportiv, care „în viaţă-având diverse roluri.../...ca fotbalist marcase goluri, / iar ca dentist n-o dă în bară!”. 
  
„Ca stomatolog lucrez în gura pacientului, ca epigramist lucrez cu...materialul clientului” 
  
Rămâne de văzut cum este epigramistul Sorin Cotlarciuc, dar scriitorul Ion Drăguşanul, care-i cunoaşte neamul care l-a dat pe mitropolitul Nectarie, i-a întocmit următorul catren: „Cotlarciuc e neam distins / Ce prin scrieri mai străluce / Cu Nectarie, mă-nchin, / Cu Sorin, îmi fac chiar cruce”.  
  
De fapt, aşa cum a spus chiar autorul cărţii la lansare, „ca stomatolog lucrez în gura pacientului, ca epigramist lucrez cu...materialul clientului”. 
  
Dubla calitate a lui Sorin Cotlarciuc, de stomatolog şi epigramist, a fost reliefată şi de directorul revistei „BookLook”, epigramistul Mihail Batog-Bujeniţă, care a mărturisit că atunci când autorul s-a prezentat cu primele sale epigrame la Academia Liberă „Păstorel” distinşilor membri ai acestei grupări umoristice...li s-au cam „strepezit dinţii”. 
  
Umorişti „depistaţi la Vama cu...umor de contrabandă” 
  
Bucovineanul horodnicean Emil Ianuş, care a prezentat o pledoarie umoristică intitulată „Umorul Vamei, sau Vama umorului”, a făcut referire la umoriştii „care-au fost depistaţi la Vama cu...umor de contrabandă”, remarcând că „stomatologul Sorin Cotlarciuc a cam rupt la lume gura cu epigrama”. George Petrone, „cel mai mare umorist de la Păstorel încoace”, cum l-a numit Ion Drăguşanul, a adus un elogiu vămenilor accentuând faptul că a trecut prin multe vămi în viaţă, dar o Vamă atât de primitoare n-a întâlnit până astăzi şi a dat citire unei serii de epigrame (îndelung aplaudate de public), între care şi un catren semnat de Vasile Vajoga prin care anunţa că „epigramiştii DIICOT / atacară în forţă Vama ”. Între timp, „pe şest”, graficianul Radu Bercea creiona portretul lui Sorin Cotlarciuc. 
  
Prin Sorin Cotlarciuc „Bucovina are un nou floretist al spiritului” 
  
Au rostit catrene şi au vorbit apoi despre carte şi despre autor Anda Andrieş, Mihai Pînzaru PIM (care a subliniat rolul graficianului satiric Doru Ghiocel Olaş în ilustrarea volumului spunând că „o carte de epigrame fără desene pierde foarte mult”), scriitorul şi publicistul Mihai Burduja (care a apreciat că prin Sorin Cotlarciuc „Bucovina are un nou floretist al spiritului”), prozatorul Ioan Mugurel Sasu, văr cu autorul (despre care Vasile Larco spunea că în coroana arborelui familial „pe o creangă, la apel / s-a ivit un Mugurel”) şi Doru Ghiocel Olaş (care a mărturisit că Sorin Cotlarciuc l-a „surprins cu scriitura”). Au avut intervenţii şi câţiva foşti colegi de-ai autorului de la Liceul din Vama, Liliana Agheorghicesei - preşedintele Federaţiei Patronale IMM Suceava şi Aurelia Badale, preşedintele Asociaţiei Pentru Turism Vama-Bucovina, care a remarcat că, prin organizarea unor asemenea manifestări, „se profilează o nouă formă de turism la Vama: turismul cultural”. 
  
Epigrame cu dedicaţie, „Rondelul eco-turismului la Vama” şi vin „Păstorel” 
  
Şi dacă după cuvântul autorului, din care n-au lipsit catrenele cu dedicaţie adresate primarului, unor consilieri comunali, preotului de la Biserica Înălţarea Domnului”, precum şi câteva rondeluri (între care şi „Rondelul eco-turismului la Vama”), lansarea cărţii s-a încheiat la primărie iar evenimentul a avut un epilog prin reîntoarcerea la pensiunea „Bucovina Lodge”. Acolo, Sorin Cotlarciuc şi-a cinstit oaspeţii, a acordat autografe şi, în atmosfera destinsă a petrecerii cu vin „Păstorel”, s-a cântat şi s-au spus catrene satirice până seara, târziu. 
  
Tiberiu COSOVAN  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
„Faţa nevăzută a lumii”, la Vama / Tiberiu Cosovan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 89, Anul I, 30 martie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Tiberiu Cosovan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tiberiu Cosovan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!