CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  
Autor: Dalelina John         Ediţia nr. 999 din 25 septembrie 2013        Toate Articolele Autorului

,,Eu şi tu”- Martin Buber
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
AUTOR: Martin Buber  
 
EDITURA: Humanitas  
 
NUMAR PAGINI: 165  
 
,,În relaţia dintre Eu şi Tu se dezvoltă personalitatea fiecăruia, respectul reciproc, deschiderea fiecăruia pentru şi faţă de celalalt. În acest dinamism, graniţele înguste ale eului se desfiinţează, se dizolvă, rămânând numai autenticitatea dialogului, a comunicării, a creării împreună, a adevărului descoperit împreună. Această relaţie îşi găseşte cea mai înaltă expresie când ea duce la o revelaţie a lui Dumnezeu, a eternului Tu(mai multe detalii despre autor aflati aici).”  
 
Mi s-a părut interesantă perspectiva despre originea artei:  
 
,,Iată aterna origine a artei : în faţa unui om se înalţă o configuraţie care vrea, prin el, să devină operă. Nu e nici un produs al sufletului său, ci o apariţie care i se prezintă in faţă, pretinzând că el să-i dea forţă activă. Este vorba de un act esenţial a omului: dacă acesta îl îndeplineşte, dacă spune din toată fiinţa sa formei care apare cuvântul funtamental, atunci forţa activă tâşneste, opera ia fiinţă.  
 
Acest fapt implică sacrificiu şi un risc.  
 
Sacrificiul: posibilitatea infinită este jertfită pe altarul configuraţiei: tot ce se constituia încă într-un joc al perspectivei trebuie nimicit, nimic din acesta nu trebuie să intre în operă: aşa o cere caracterul exclusiv al partenerului.  
 
Riscul: cuvântul fundamental poate fi rostit numai cu întreaga fiinţă: cine se decide s-o facă n-are voie să mai păstreze nimic din sine; caci opera nu permite, asemenea copacului sau omului, ca eu să mă complac leneş în lumea lui Acela, ci mă somează: dacă n-o slujesc după dreptate, ea se frânge sau mă frânge pe mine.  
 
Configuraţia care mi se înfăţisează, eu nu pot nici s-o experimentez, nici s-o descriu; pot doar s-o realizez. Cu toate acestea, o văd strălucind în toată splendoarea ei opusă mie; mai clara ca orice claritate a lumii pe care o experimentez. Nu ca un lucru printre lucrurile ,,interioare”, nu ca o construcţie a ,,imaginaţiei”, ci ca o prezenţă. Ca obiectivitate, configuraţia nu este ,,aici”; dar ce ar putea fi mai prezent decât ea? Iar relaţia în care mă aflu cu ea este de fapt una reală: ea acţionează asupra mea , ca şi eu asupra ei.  
 
A crea înseamnă de a da la iveală, a inventa înseamnă a găsi. Actul de configurare este descoperire. În măsura în care realizez, eu descopăr. Eu scot forma la iveala-în lumea lui Acela. Opera creată e un lucru printre alte lucruri, ea poate să fie experimentată şi descrisă ca o sumă de proprietăţi. Dar pentru contemplatorul care o primeşte, ea poate să se întrupeze de nenumărate ori.”  
 
 
Referinţă Bibliografică:
,,Eu şi tu”- Martin Buber / Dalelina John : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 999, Anul III, 25 septembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Dalelina John : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dalelina John
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!