CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Expozitie >  

„Drumul Crucii” la Râmnicu Vâlcea
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Expoziţie de icoane, recital de poezie şi muzică religioasă, Râmnicu Vâlcea, 27 aprilie 2013  

 

Vineri, 26 aprilie 2013, poeţii din zodia HelisDan Elias, Nicolae Teoharie, Florin Ciocea, Florentina Loredana Dalian, Gheorghe Dobre şi Marian Ştefan – împreună cu solista de muzică populară Ioana Marin, au parcurs drumul (dar nu al Crucii) până la Râmnicu Vâlcea unde, la Galeriile de Artă – Artex, curatorul Valeriu Stoica, împreună cu alţi pictori, pregăteau expoziţia care a fost vernisată a doua zi, sub genericul „Drumul Crucii”, eveniment acompaniat de muzică şi poezie sacră, dedicat Patimilor şi Învierii Domnului Iisus Hristos. Evenimentul a fost organizat de Memorialul Nicolae Bălcescu şi Filiala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiştilor Plastici din România.  

Participanţii au fost cazaţi într-un loc absolut superb, încărcat de istorie şi spiritualitate: Conacul Nicolae Bălcescu din localitatea vâlceană omonimă, aflată puţin lateral de drumul care leagă Piteşti de Râmnicu Vâlcea. Este un obiectiv obligatoriu de vizitat pentru aceia care îşi iubesc partia, neamul şi istoria. Dar şi pentru cei care vor să găsească o oază de linişte, să se oprească o clipă din zbuciumul cotidian. Construcţia este o bijuterie arhitectonică, înconjurată de o grădină imensă şi de câteva hectare de pădure. O explozie de verdeaţă şi de flori, care răsar de unde nu te aştepţi. Două superbe magnolii înforite. În muzeu, piese rare de mobilier, ceramică şi covoare olteneşti, cărţi, picturi, obiecte care au aparţinut Bălceştilor. Cineva ţine toate acestea „în viaţă”, punând suflet, mult suflet. Este vorba de domnul Director Nicolae Bănică Ologu, pe care l-am perceput ca pe un mare erudit şi îndrăgostit de munca sa. Conacul găzduieşte diverse evenimente culturale, printre care tabere şi expoziţii de pictură. Construcţia sa a început în forma actuală în anul 1824. De-a lungul timpului, a aparţinut mai multor membri ai familiei, în anul 1948 fiind donat Statului de către unul din strănepoţii lui Nicolae Bălcescu, urmând a fi folosit ca loc de reculegere şi studiu pentru artişti. Din 1968, devine muzeu memorial. În curtea conacului, se află o bisericuţă din lemn, foarte veche (datată se pare tot pe la anii 1800).  

Seara am ajuns când lumina se ascundea treptat, astfel că un anume mister se făcea simţit în aer. Am stat la lumina focului, am cântat, împreună cu doamna Marin, l-am ascultat pe domnul Nicolae, am mers la masă şi, în final, la somn, pentru a fi odihniţi la evenimentul de a doua zi. În lumina dimineţii, grădina arăta mirific. Mi-am spus că, dacă Raiul ar fi aşa cum ni-l imaginăm cu mintea noastră limitată, cam aşa ar trebui să arate. Ne-am băut cafeaua, am respirat aerul dimineţii, ne-am bucurat de magnolii şi arbuşti ornamentali, de veveriţele care alergau neliniştite prin copaci, de cântecul păsărilor. Am vizitat şi ne-am închinat în biserica mică, a cărei pictură interioară se mai păstrează doar în proporţie de 20-25%. Scrisul de pe pereţii bisericii, atât cât se mai vede, este românesc, însă cu litere chirilice. Ne-am descurcat cu cititul, cu ce mai ştiam noi, cu ce ne-a mai desluşit pictorul-iconar Nestor Nicolae, de la mama Basarabia, fost prieten de copilărie al helisianului Vitalie Buzu. Ce mică-i lumea! Şi ce frumoasă! În cele câteva ore petrecute la conac, am simţit cum întinerim (cred că nu greşesc vorbind şi în numele confraţilor mei, eu aşa i-am perceput şi pe ei). Cu părere de rău ne-am despărţit de „raiul în miniatură”, pentru că aveam de mers în cu totul altă parte: pe Drumul Crucii.  

Evenimentul a debutat cu un spectacol al formatiei de dansuri şi fluieraşi de la Şcoala din Ţepeşti, care s-a desfăşurat în „stradă”, în faţa Galeriei. Copiii s-au bucurat de aplauze din partea spectatorilor prezenţi la eveniment, dar şi a trecătorilor ocazionali. Se pare că există o intenţie de viitor, aceea de a scoate arta în stradă, de a o duce la public, dacă publicul nu vine la ea. A urmat deschiderea oficială făcută de domnul Gheorghe Dican, Preşedinte al UAP filiala Vâlcea. Au fost prezenţi cu lucrări (icoane pe lemn şi pe sticlă) pictori-iconari din Bucureşti, Vâlcea şi alte zone ale ţării. Expoziţia „Drumul Crucii” se află deja la a patra ediţie. Despre Patimile şi Învierea Domnului Iisus Hristos a vorbit Părintele Sorin Părăuşan, totodată pictor-iconar prezent şi cu lucrări în cadrul expoziţiei. Am reţinut de la Părintele Sorin îndemnul de a avea întotdeauna „două mâini”: smerenia şi dragostea. A urmat recitalul susţinut de poeţii zodiei Helis, poeziile fiind intercalate cu melodii dedicate momentului, interpretate cu multă simţire şi măiestrie de doamna Ioana Marin. Poeţilor de la Helis li s-a alăturat şi doamna Valeria Tănase, de la televiziunea Vâlcea 1 (post TV care a difuzat on-line înregistrarea integrală a evenimentului, vineri 03 mai 2013, începând cu orele 19:30). La final, am fost invitaţi să achiziţionăm ouă încondeiate, oferite de elevii Şcolii din Ioneşti.  

Adresăm felicitări pentru organizarea unui astfel de moment artistic de înaltă ţinută, o altfel de cinstire a Sfintei Sărbători a Învierii, Memorialului Nicolae Bălcescu (Director Nicolae Baciu-Ologu), Filialei Rm. Vâlcea a UAP din România (Preşedinte Gheorghe Dican), Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea, curatorului expoziţiei – pictorul Valeriu Stoica şi tuturor celor prezenţi la eveniment, fie în calitate de protagonişti, fie ca spectatori. Mulţumiri celor care ne-au fost gazde bune şi nădăjduim să revenim anul viitor!  

Hristos cel Sfânt te va cunoaşte/ Nu după numele ce-ţi spui/ Ci după ranele-ndurate/ Sub crucea ta şi Crucea Lui!” (Traian Dorz)  

Referinţă Bibliografică:
„Drumul Crucii” la Râmnicu Vâlcea / Florentina Loredana Dalian : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 855, Anul III, 04 mai 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Florentina Loredana Dalian : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentina Loredana Dalian
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!