CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Interviuri >  

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Interviu luat de Mariana Cristescu  
„Don Quijote credea că morile de vânt sunt uriaşi. Oamenii de rând cred că uriaşii sunt mori de vânt”...  
 
 
- De vorbă cu domnul Al.Florin Ţene, preşedintele Ligii Scriitorilor Români de Pretutindeni -  
 
- Iubite maestre Al.Florin Ţene, de când nu am mai discutat…oficial, Dvs. aţi schimbat „prefixul” – în luna iunie –, iar doamna Titina, în această lună a lui Cuptor, a împlinit o vârstă frumoasă. Încă o dată, „La mulţi ani!” luminoşi, cu sănătate şi putere de muncă, amândurora, alături de cei dragi! Inevitabil, prima mea întrebare este legată de modul în care aţi întâmpinat, profesional, aceste noi repere ale vieţii Dvs.  
 
- Distinsă doamnă Mariana Cristescu, în primul rând, vă mulţumesc pentru urare.La fel vă mulţumeşte şi Titina. În al doilea rând, este o plăcere să discut cu dumneavoastră, fie şi prin intermedul internetului. Vârsta pe care am împlinit-o am considerat-o a fi o etapă firească din viaţa unui om. Iar pentru mine a fost un prilej de a face un mic bilanţ al activităţii depuse în domeniul creaţiei literare, care, iată, cu ajutorul lui Dumnezeu, s-au făcut 55 de ani de când buchisesc asupra cuvântului. Dar, ce păcat că „Omul este una din făpturile care se alcătuiesc cel mai încet şi care trec cel mai repede”! - cum spunea Monseniorul Vladimir Ghika.  
- S-a schimbat ceva în percepţia Dvs., în funcţie de „valurile, vânturile” cotidiene? Cât de mult credeţi că ar trebui să influenţeze politicul viaţa societăţii civile? Dar viaţa scriitorului?  
- Cu voia şi fără voia scriitorului, politicul influenţează viaţa scriitorului. După mine, nu politicul, care este efemer, ar trebui să influenţeze viaţa societăţii civile. Ci invers. De aceea este necesar să avem o societate civilă puternică. Dar, din păcate, scriitorii noştri se feresc să intre în acest joc al politicului, din teama de a nu confirma adevărul din proverbul românesc: „Dacă te amesteci în tărâţe, te mănâncă porcii!”...  
- Ce aţi mai scris între timp? Şi ce vă pregătiţi să încredinţaţi tiparului?  
- La ora actuală scriu la un volum de versuri intitulat „Călcâiul vulnerabil al mării”. În paralel cu acesta, mai scriu eseuri pentru un volum pe care, probabil, în iarnă îl voi da la tipar.  
- Ce ne pregăteşte soţia Dvs., scriitoarea Titina Nica Ţene?  
- Soţia mea lucrează în prezent la un roman, intitulat „Drumul spre suflet”.  
- Ca preşedinte al Ligii Scriitorilor Români, ştiu că aveţi, mereu, treabă până peste cap. Care sunt proiectele pentru lunile următoare ale Ligii? Ce se mai întâmplă pe la filiale?  
- În legătură cu Liga Scriitorilor Români, pe care o conduc, aş avea multe de spus, dar, având în vedere că spaţiul tipografic este limitat, voi spune că, luna trecută, a luat fiinţă filiala Maramureş, condusă de dr. Mihai Ganea. Este a 33-a filială a Ligii, care are 13 filiale şi în străinătate. Subliniez că organizaţia noastră, din care faceţi şi dumneavoastră parte, publică 16 reviste, din care 9 pe suport de hârtie.  
- Ce se aude despre noul volum al Dicţionarului? În ce stadiu este?  
- După cum ştiţi, primul volum al Dicţionarului Scriitorilor Ligii a apărut în vara anului trecut şi a cuprins 200 de membri. Acum lucrăm la volumul doi al Dicţionarului, care negreşit va apărea prin octombrie a.c.  
- Cum consideraţi că se integrează membrii Ligii Scriitorilor Români în viaţa cetăţii, a culturii româneşti, în general?  
- Subliniez faptul că filialele noastre organizează numeroase manifestări culturale, lansări de cărţi, recitaluri de poezie şi muzică, şi, în plus, fiecare filială are câte un cenaclu literar, ale cărui şedinţe se ţin lunar, în care se promovează mulţi tineri. La aceste şedinţe participă zeci de iubitori de cultură. Astfel, Liga, prin şedinţele cenaclurilor, devine şi o adevărată şcoală de literatură.  
- Vorbiţi-ne despre cele mai citite publicaţii ale Ligii, fiind remarcat faptul că adesea regăsim semnături ale unor personalităţi culturale de prestigiu din ţară şi din diaspora! Care sunt relaţiile Ligii cu... restul lumii literare?  
- Ca fondator al acestei organizaţii profesionale, pot spune că treapta întâi pe care am înălţat-o este un altar de jertfă. În revistele noastre publică şi „restul lumii literare”, aşa cum specificaţi dumneavoastră, inclusiv scriitori din diaspora românească. Toate revistele noastre au o înaltă ţinută calitativă, din toate punctele de vedere. În acest sens, îmi cer iertare dacă nu le menţionez pe toate, voi aminti revistele: „Regatul cuvântului”, „Constelaţii diamantine”, ce apar la Craiova, „Memoria slovei”, editată de filiala Vâlcea, „Agora Literară”, ce apare la Cluj, „Moldova Literară”, la Iaşi, „Dobrogea culturală”, ce apare la Constanţa etc., etc.  
- Vă mulţumesc pentru amabilitatea cu care aţi răspuns acestui „chestionar” şi vă urez succes în realizarea proiectelor propuse.  
- Înainte de a încheia, doresc să amintesc cititorilor un aforism al lui Titu Maiorescu: „Don Quijote credea că morile de vânt sunt uriaşi. Oamenii de rând cred că uriaşii sunt mori de vânt”.  
- Titu Maiorescu avea dreptate! Vă mulţumesc încă o dată!  
 
 
MARIANA CRISTESCU  
 
Referinţă Bibliografică:
Don Quijote credea că morile de vânt sunt uriaşi.Oamenii de rând cred că uriaşii sunt mori de vânt. / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 573, Anul II, 26 iulie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!