CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  

  DACĂ LUCRURILE AR CUVÂNTA...
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

….Pe o bancă se hârjoneau doi îndrăgostiţi…”Iubirea-i suferinţă!” – gemu banca.  

 

 

DACĂ LUCRURILE AR CUVÂNTA...  

 

…atunci, vom auzi ceea ce nu prea vrem să auzim. Şi totuşi…  

 

Mă numesc Auto Turism şi locuiesc într-o parcare strâmtă de 5 locuri împreună cu alte 10 maşini. M-am născut într-o uzină condusă de comunişti în anul cincinal 1985 şi am ieşit pe banda de fabricaţie împreună cu alte 124 de surate, înainte de termenul de dare în folosinţă. Din această cauză sufăr şi azi de insuficienţă chiulasică precum şi de reumatism acut la suspensie spate.  

Am muncit cu toţi caii mei putere pentru 8 propietari şi niciunul nu a avut accident cu mine. Am respectat legile circulaţiei şi nu am trecut prin băltoace intenţionat să stropesc pietonii. Nu am făcut discriminare de marcă cu alte maşini cu toate că mă tamponau mereu pe şosea motivând că nu au loc de mine. Am circulat cuminte în banda mea pe partea dreaptă, suportând cu cele două roţi dreapta toate penele de cauciuc.  

Am locuit în diferite parcări de stat şi într-un garaj închiriat. Am suportat cu stoicism ploi, frig şi miros de tablă încinsă. Nu am fost călcată de hoţi prin grija unui propietar care a uitat să mă re-re-vopsească.  

Iată-mă ajunsă ruginind în pragul pensionării şi folosită când şi când pentru cărat gunoi, lemne şi uneori ceva marfă pentru un aprozar.  

Propietarul meu actual a câştigat la un concurs cu etichete de iaurt, o maşină. Nu pot spune ce marcă e, din respect concurenţial. O fi ea nouă-nouţă dar, de ce când nu-i merge ceva “împrumută” câte-o piesă de la mine? Iarna, când nu porneşte, tot eu sunt cea care o tractează căci ea e tânără săraca nu vrea să se chinuie că-şi termină bateria. Nu-i ajunge curentul pe care-l ia de la mine? Nu cară aia că-şi murdăreşte tapiţăria, nu duce asta că e prea grea, nu suportă vântul şi soarele şi-mi ia prelata în mod abuziv!…Da’ aşa, ştie să alerge de rupe asfaltul. Măcar să ocolească gropile, să nu-mi ia mie bucşele pe care le am de când era fierul-fier. O fi ea tânără şi plină de energie da’ prea i-a sucit rău de tot capul propietarului. Nu este zi de la Dumnezeu să nu văd pe scaunul “mortului” câte un proces-verbal.  

Acu’, de curând, a fost adusă de o salvare de maşini boţită ca o armonică iar “stăpânul”, în loc să o abandoneze la fier-vechi şi să mă ia pe mine la treabă, a reparat-o bec la o clinică-service. Eu am tractat-o. La întoarcere m-a condus un începător. Propietarul s-a întors cu “iubita” lui.  

Uneori am încercat să mă răzbun. Asta, când îşi aducea aminte de mine. Îmi dădea câte o cheie şi porneam mai greu, îl driblam pe la direcţie, gripam câte un rulment…Mamăăă!! Să fi văzut atunci înjurături şi pumni în capotă!  

Nu mai pot, nu mai suport! De aceea v-am scris… Chiar aşa? Să nu mai fiu bună de nimic după atâţia ani de muncă? Măcar acolo, un ulei schimbat şi unsă puţin şi tot mai fac ceva. Tineretul de azi nu-i bun decât de viteză, amenzi şi boxe la refuz de mi-au spart claxoanele.  

Prin intermediul acestei scrisori am rugămintea de a-mi publica un mic anunţ să-mi pot găsi şi eu liniştea:  

- Pensionară, 25/1310/5 locuri, caut propietar înţelegător, econom, meseriaş, fără obligaţii auto, să putem zburda împreună pe şoselele patriei.  

Ofer pornire la cheie şi 6% consum - contra reparaţii omeneşti.  

 

 

Cu mulţumiri,  

A. Turism (marcă nec.)  

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
DACĂ LUCRURILE AR CUVÂNTA... / Lică Barbu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 411, Anul II, 15 februarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Lică Barbu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Lică Barbu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!