CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Vocatii >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 894 din 12 iunie 2013        Toate Articolele Autorului

 Circul Americano Vargas, oaspete imperial al copiilor Moldovei.
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Circul Americano Vargas, oaspete imperial al copiilor Moldovei  

Circul este cea mai superbă măreţie a artei spectacolului, care sparge steaua grandioasă a lumii reale în mii de feerii, sub cupola mirabilă unde secundele trecute produc eternitate, unde suspansul produce fericire, unde inima se preface fereastră de rai prin care bucuria se înapoiază ochilor, recâştigată de la demonii desperecheaţi ai vieţii anoste.  

Vasta arenă a circului e absorbită în constelaţia lirei, bătută de viforele zburătorilor. O privesc surâzând şi lăcrimând deopotrivă, îngerii seduşi de copii. Altruismul suveran al destinelor artiştilor de circ este o neprihană a cavalcadelor albe biciuite în ring, vieţile artiştilor de circ sunt fotografii tandre în rame de cărbune, clovnii circului sunt dezdureraţi cu pudre, cu părul vâlvoi ca un măturoi roşcat şi cu bumbul de nas roşu, trapeziştii circului sunt cămăşarii propriilor vieţi îmbrăcate de atâtea ori în moarte, fachirii circului sunt râuri zdrobite de stânci, iluzioniştii circului sunt oglinzi pe care se scurg umbrele cumăduva amăgirii, acrobatele circului sunt frumoasele visate în braţe de centurioni, frumoasele circului sunt măiastre izgonitoare a liniştii, înrobitoare cu iubiri fără speranţă, pe viaţă sortitemirese iubiţilor din marea, misterioasa lume a circului, animalele circului sunt desbelciugatele făpturi ale edenului, de dinainteapângăririi.  

Trece prin ţară, în răstimpurile de la împrivărare, până la lăsatul brumei fiecărui an, Circul Americano Vargas! E „Marele cort albastru”, cum i-a zis cândva Maximilian, copilul care i-a dat numele, petrecându-l cu uimirea, la fiecare revedere şi cu lacrimile dragostei, la fiecare despărţire.  

În răsărirea de animaţii fascinante a miracolelor primăverii, Maximilian aşteaptă în fiecare an Circul Americano Vargas, îl aşteaptă pe Armando, clovnul, scumpul lui Armando, pe care l-a pictat şi pe care, de câte ori îl revede în arenă, îl sărută cu ochiice nu se mai închid în clipiri, căruia îi răspunde cu râsul ce nu mai încetează, iar secundele, minutele trăite la spectacol i se par o ploaie de bucurii. Leii, lamele, lama alpaca, dromaderii,cămilele, caii, poneii, câinii, pisicile, şerpii, păianjenii, toate necuvântătoarele artiste, acrobaţii prelinşi prin aer ca vulturii, gazelele de fete frumoase, zguduind inimile cum se izbeşte lumina de canatele ferestrelor, Armando, dragul, veselulArmando, sunt o aurărie a copilăriei lui Maximilian, castelul de cleştar al anilor lui încununaţi de nevinovăţii, frumuseţi şi fericiri.  

Armando, clovnul este Armand Oprescu, acrobatul de altădată. A fost colegul de armată al tatălui lui Maximilian, cu mult timp în urmă, pe când anii lor zburauşi ei, frumos, temerar, acrobatic, fără plasă, prin ringul tinereţilor grăbite. Ştie Maximilian aceasta, de la tati, şi-i fericit că Armando nu e un actor străin, venit şi ieşit din arenă pentru rolul din spectacol, ci e statornicit în viaţa familiei sale, printr-o prietenie care-i dintotdeauna. Anul acesta, Maximilian va întreba în zadar de domnul Tibor Vargas, patronul Circului, care îi dădea voie să meargă cu trenul electric, ori să viziteze cu Armando tot manejul circului, să vadă animalele închise în cuşti, să dea iarbă la cămile, să călărească poneii... Domnul Tibor Vargas e numai o amintire, plecat în dorul de univers, dăruit timpului etern de sub bolta circului, în aula nemuririi corifeilor lui. Distinsa lui soţie, Otilia, îi duce mai departe sarcinile care i-au rămas, nu împovărătoare, dar menţinătoare în cadenţa marilor circuri de tradiţie românească şi mondială, pe care istoria le aşează într-un grup statuar, monumental, al epocilor corespunzătoare.  

Circul Americano Vargas este cel mai mare circ românesc, e casa argintie care călătoreşte în fiecare an prin ţară şi încarcă nopţile copiilor cu somnul cel mai frumos şi binecuvântat de care au parte ei, ca prinţii şi prinţesele visând în regate neştiutoare de nelinişte!  

Bun venit în fiecare an, Circului Americano Vargas, oaspete imperial al copiilor! (Aurel V. ZGHERAN aurel.vzgheran@yahoo.com)  

 
Referinţă Bibliografică:
Circul Americano Vargas, oaspete imperial al copiilor Moldovei. / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 894, Anul III, 12 iunie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!