CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Aşa cum am precizat şi în nota personală a ediţiei acestei lucrări, pentru a fi dus la îndeplinire acest proiect cultural a fost nevoie de un timp de aşteptare de aproximativ zece ani pentru a mă hotărî dacă este nevoie de o astfel de lucrare. Am pendulat între două planuri de acţiune: de a publica interviurile doar pe site-urile de literatură online şi în revistele de cultură din ţară sau să le strâng între două coperte de carte. Iniţial am considerat că apetitul pentru lectură este într-atât de slăbit încât îmi imaginam că doar publicarea unor cărţi-şoc va putea să revigoreze dorinţa de a pătrunde în universul atât de divers şi complex al imaginaţiei unor autori. Total eronat. Apariţia unei cărţi cu iz de cancan sau monden ieftin nu va stârni dorinţă decât pentru acest gen de scriitură. Ulterior, o altă ipoteză s-a născut, parcă pentru a mă face să renunţ la publicarea acestei cărţi. Mi-am pus fireasca întrebare: oamenii nu mai citesc operele scriitorilor clasici, adevăraţii deschizători de drumuri... cum aş putea să cred că o carte de interviuri va influenţa în vreun fel intenţia vreunui cititor să ia volumul pentru a-l răsfoi?! Parţial adevărat, aş spune. Raportat la gradul de interes faţă de cartea scrisă consider că, la o primă analiză sunt patru categorii de persoane: cei care citesc având propriul sistem de alegere a lucrărilor, având un grad de cultură ridicat, cei care sunt convinşi de persoane avizate, vectori de opinie - gen critici literari – şi cei care citesc foarte rar, în genul acelora care iau o carte care a mai fost citită, să zicem în vremea adolescenţei, ca un gest al retrăirii acţiunii de ieri, dar cu ochii maturităţii de astăzi. Bineînţeles, ultima categorie este reprezentată firesc de cei care nu citesc, indiferent de anotimp. 
  
Astfel că, urmărind feedback-ul de succes în urma publicării interviurilor pe site-urile de literatură, beneficiind de aprecieri şi laude, dar şi de critici nefavorabile m-am decis să realizez această lucrare ca semn de respect pentru toţi cei prezenţi în aceste file, dar şi un omagiu pentru personalităţile care nu mai sunt printre noi. 
  
De ce “27 Dialoguri – Construcţii incomplete”? Ele, în mare măsură au fost concepute în perioada 2003-2004, pe când eram redactor al Cotidianului Naţional “INDEPENDENT” condus de binecunoscutul om de presă Horia Alexandrescu. O adevărată şcoală de jurnalism, prin exigenţele, pretenţiile şi cerinţele sale. A fost perioada cea mai frumoasă, dincolo de stresul, agitaţia şi rigorile specifice activităţii jurnalistice. Astfel că, prin natura meseriei de ziarist, am avut ocazia, dar mai ales bucuria de a cunoaşte personal oameni extraordinari, adevărate exemple de ambiţie, dorinţă şi talent. În două cuvinte: valori incontestabile. Aceasta este perioada cea mai frumoasă şi plină de amintiri memorabile. Sunt clipe care nu îşi doresc repetabilitatea. Sunt unice. Mai mult decât atât, activitatea desfăşurată în cadrul departamentului “Cultură” m-a făcut să văd lucrurile mai în amănunt, făcându-mă să realizez din ce în ce mai mult şi fără niciun dubiu că societatea în ansamblul ei şi-a pierdut reperele, modelele, îmbrăţişând obiceiuri şi atitudini, gusturi şi tabieturi lipsite de profunzime şi gust, de mândrie şi demnitate. Oricum, eu – aşa cum am mai spus şi într-un interviu acordat poetului adjudean Gheorghe Stroia, prefaţatorul acestei lucrări - am plecat pe drumul jurnalismului încurajat, parcă de viziunea naivă că, ideile, gândurile mele, opiniile argumentate pot forma, pot schimba anumite mentalităţi, pot scoate în evidenţă valorile reale, aşa cum le privesc şi apreciez.  
  
Din punct de vedere al conţinutului interviurilor, acestea au urmărit la vremea respectivă, să fie conforme cu cerinţele ziarului şi anume informaţii uşor-digerabile, generale, dar de bun simţ legate de viaţă, carieră, mergând mai mult pe latura sentimentală, umană şi mai puţin pe cea tehnică, specifică revistelor dedicate fenomenului cultural, amplu, complex şi profund.  
  
Şi, iarăşi, de ce incomplete? Poate oare cineva să cuprindă în câteva pagini o istorie, o viaţă?  
  
Cartea de faţă, prin întrebările adresate, nu îşi propune să scoată în evidenţă capacitatea intelectuală a intervievatorului, abilitatea acestuia de a creiona un peisaj cu interogaţii complexe, ci unul cu aspecte - mai puţin cunoscute de generaţiile mai tinere, postdecembriste – ale omului-creator, care ţin de viaţa acestuia, de condiţiile sociale în care îşi desfăşoară activitatea, de problemele cu care se confruntă până la finalizarea lucrării şi, uneori chiar şi după publicarea acesteia. 
  
Pot, oare, cuvintele să cuprindă toate conotaţiile vieţii şi operei unor personalităţi artistice, să dezvăluie pe înţelesul tuturor diferitele proiecţii ale unor conştiinţe care au marcat epoci şi au construit generaţii? Să desluşească sensuri ale unor destine, frământări şi dileme încifrate în propriile creaţii? Câţi oameni, atâtea opinii şi gusturi. Sunt zeci de partide politice şi tot atâtea ideologii.  
  
Un lucru, însă este cert. Lucrarea aceasta - aşa cum spuneam mai sus - se doreşte a fi un semn de respect pentru toţi cei prezenţi în aceste file, dar şi un omagiu pentru personalităţile care nu mai sunt printre noi. 
  
Cartea va fi lansată la Biblioteca Judeţeană din Piteşti pe data de 14 martie a.c. la ora 13:00. 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
27 DIALOGURI - Construcţii incomplete - interviuri, Ed. Tiparg, Argeş, 2013 / Gabriel Dragnea : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 780, Anul III, 18 februarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Gabriel Dragnea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriel Dragnea
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!