CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  

Ziua Limbii Române la Târgu Mureş , articol de Mariana Cristescu
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Articol de Mariana Cristescu 
  
ZIUA LIMBII ROMÂNE, LA TÂRGU-MUREŞ 
  
Sâmbătă, 31 august, conformându-ne nu numai inimilor, ci şi frumoasei Legi promulgate în luna februarie a acestui an, cu privire la instituirea Zilei Limbii Române, un grup – destul de restrâns, din păcate - de entuziaşti, iubitori de Neam şi Ţară, ne-am adunat la Centrul Cultural „Mihai Eminescu” din Târgu-Mureş, pentru a pune în operă proiectul iniţiat împreună cu Nicolae Băciuţ şi coordonat de directorul Direcţiei de Cultură, atât spiritual, cât şi (mai ales!) material, aportul instituţiilor abilitate şi obligate prin noua lege să se implice fiind cu desăvârşire nul. E adevărat, Parlamentul nu s-a gândit să fixeze Ziua Limbii în campanie electorală! Să fi văzut atunci cum s-ar fi adunat „patrioţii”, călcându-se pe bombeuri! Nu-i nimic, campanii au fost, şi-or să mai fie! Ştiţi şi dumneavoastră, ... urna alege! Om trăi şi om vedea! Sănătoşi o să fim, deoarece, deşi fonduri au existat doar pentru gulaşul altor manifestări cu pretenţii culturale, noi pledăm pentru o alimentaţie sănătoasă, aşa că am preferat să investim fondurile personale (nimic nou sub soare, de ani de zile!) pentru a cinsti, după puteri, Ziua Limbii Române, cea „frumoasă ca o duminică”. Şi puterile noastre au fost sporite de iubirea celor din jur, căci „dacă dragoste nu e, nimic nu e...”. 
  
La bustul, provizoriu amplasat, al lui Grigore Vieru, în faţa Centrului cultural (până când unii consilieri vor binevoi să se documenteze asupra meritelor Orfeului de la Pererita de a străjui din ce în ce mai împuţinatul suflet românesc al oraşului), Nicolae Băciuţ a vorbit despre istoricul şi semnificaţia sărbătorii.  
  
Aşezaţi între cele două splendide borne ale culturii româneşti - Eminescu şi Vieru – cu emoţie, am reîntregit patria de cuvinte, dând glas sentimentelor apoi într-una din sălile Casei de Cultură, unde au fost lansate apariţiile editoriale consacrate primei sărbători oficiale a Zilei Limbii Române la Târgu-Mureş: Antologia de poezie „Ceasul de flori”, ediţia a II-a, realizată (tot) de Nicolae Băciuţ – prezentată de dr. Valentin Marica (aflat, şi ca poet, în volum) - şi cartea de publicistică „Timpul iubirilor” de Mariana Cristescu. Au citit din creaţiile lor, sau doar au comentat evenimentul, poeţi antologaţi, dar şi intelectuali din public: doamnele Mariana Cristescu, Mariana Ploeşteanu, Rodica Puia, Cornelia Hetrea Jinga, Ileana Luduşan (profesoară de Limba română pentru diaspora din Roma), Violeta Petică, Rodica Lazăr, Doina Felegean, Veronica Vasilescu, domnii Lazăr Lădariu, Nicolae Băciuţ, Răzvan Ducan, Mircea Dorin Istrate, pictorii Marcel Naste şi Liviu Ştef, dr. Ioan Sita, Dimitrie Poptămaş, scriitorul şi graficianul Romeo Morari - venit din Germania pentru noi, dar mai ales la aniversarea surorii sale (La mulţi ani, cu sănătate şi bucurii, Rodica!), col. (r.) Teodosiu... 
  
Manifestarea a fost onorată de prezenţa jurnalistului transilvănean Ioan Matei (născut la Habic şi debutat de cotidianul nostru!), acum director în Ministerul Culturii, remarcându-se, între participanţii la manifestare, doamnele profesoare Codruţa Băciuţ, Valerica Duicu, Elena Vultur, plasticianul Ilarie Opriş, jurnalistul Ion Drăgan, managerul artistic Gheorghe Vanga. 
  
În contextul literar înfrumuseţat de glasurile Ioanei de pe Câmpie şi ale duetului Enea - Smaranda German (tată şi fiică), din Reghin, Nicolae Băciuţ a conferit Diplome personalizate celor 11 autori antologaţi în „Ceasul de flori” – pentru merite deosebite în „Creşterea limbei româneşti şi a patriei cinstire”, precum şi placheta de ceramică „Grigore Vieru” (cu şnur tricolor). 
  
Volumul de publicistică al Marianei Cristescu a fost prezentat de scriitorii Lazăr Lădariu şi Răzvan Ducan şi, după paharul cu vin sărbătoresc şi micul protocol tradiţional, la iniţitiva doamnei Mariana Ploeşteanu, care a oferit câte o floare participanţilor, grupul a poposit la statuia lui Mihai Eminescu, dăruind „darul”, pentru a croi o fărâmă de „rai” din suflet românesc Luceafărului. 
  
Prima sărbătorire a Zilei Limbii Române la Târgu-Mureş a constituit, în ciuda tuturor mizeriilor, premeditate sau nu, de unii-alţii, un succes şi o reală bucurie pentru toţi participanţii, demonstrând, încă o dată, că se poate foarte bine şi fără – sau mai ales fără – cei aflaţi întâmplător (şi nu pentru veşnicie !) „pe sus”, în fruntea bucatelor, care promit marea cu sarea (că gura nu doare!) mai ales când îi frige alunecuşul la funduleţ, dar când vine scadenţa, îi loveşte amnezia. Nu-i nimic, nu toată lumea are probleme cu ţinerea de minte.  
  
Eu nu voi întreba din nou, precum neuitatul Adrian Păunescu: „Totuşi, unde-au fost românii/ Când tăiară pe Viteazul?”, fiindcă, pur şi simplu, mi-e lehamite şi silă de atâta ipocrizie. Nu poate invoca nimeni motivul că nu s-a ştiut, că nu s-a mediatizat suficient. „Cuvântul liber” a lansat invitaţia în fiecare zi a săptămânii, pe prima pagină! Măcar câte unul, „de sămânţă”, să-şi fi trimis reprezentanţi: Primăria, Prefectura, Consiliul Judeţean, Biblioteca Judeţeană, Muzeul, altele ... atâtea, că sunt o mulţime. 
  
Aici nu mai e vorba doar de obraz, ci de lege! Necunoaşterea legii nu e o scuză, nici măcar în faţa instanţei.  
  
Penibil, domnilor! Dar fiecare moare singur. Şi nu mor caii când vor câinii. 
  
Dacă era Ziua limbii vreunei alte etnii conlocuitoare, ar fi dat buluc, şi din Burkina Faso, cu sutele, cu miile. Nu învăţăm niciodată nimic. Sau prea târziu. 
  
La mulţi ani, Limbă sfântă, „limba vechilor cazanii”! 
  
„Limba română e patria mea” ! 
  
MARIANA CRISTESCU 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Ziua Limbii Române la Târgu Mureş , articol de Mariana Cristescu / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 976, Anul III, 02 septembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!