CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  
Autor: Cezarina Adamescu         Ediţia nr. 704 din 04 decembrie 2012        Toate Articolele Autorului

ZIUA INTERNAŢIONALĂ A PERSOANELOR CU DIZABILITĂŢI - tabletă - CEZARINA ADAMESCU
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

 

ZIUA INTERNAŢIONALĂ A PERSOANELOR CU DIZABILITĂŢI  

-tabletă-  

Ieri, 3 decembrie a fost Ziua Internaţională a Persoanelor cu dizabilităţi. S-a sărăbtorit şi la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din urbea mea. Un punct aparte în această manifestare a fost lansarea cărţii „Litania” avându-i ca autori pe Ecaterina Florea şi Maximilian N. Popescu-Vella, o carte omagială apărută recent, la Iaşi, Editura Opera Magna, pentru artistul Ionuţ Cătălin Florea.  

Trebuia să-mi prezint şi eu cărţile dedicate aceluiaşi artist plastic, dispărut în urmă cu unsprezece ani.  

Eu am lipsit de la manifestare dar m-au reprezentat cărţile mele. Ele sunt totdeauna acolo unde eu nu pot ajunge. Vorbesc pentru mine, mă apără, mă reprezintă.  

Aşa e în viaţă. Nu omul contează, ci, ceea ce rămâne după el.  

După Ionuţ au rămas cca. o mie de lucrări în creion, acuarelă, ulei, acryl ş.a.  

După mine vor rămâne cca. o sută de cărţi publicate, alte lucrări scrise împreună cu diferiţi autori, prezenţa într-un mare număr de antologii, culegeri, albume, dicţionare, ca şi puzderia de articole, eseuri, grupaje de versuri şi proză dintr-o sumedenie de reviste pe suport clasic şi virtual, operă la care am trudit peste 40 de ani fără întrerupere. Mult, puţin? E tot ce am şi tot ce pot să ofer lumii. Acum şi după ce nu voi mai fi. E tot ce am avut mai bun în mine.  

Cred că Ziua Mondială a Persoanelor cu dizabilităţi a fost emoţionantă, fiindcă a cuprins, pe lângă lansarea volumului „Litania” – un adevărat spectacol de muzică şi poezie, realizat de artiştii Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi. S-a recitat din versurile mele dedicate lui Ionuţ-Cătălin având ca sursă de inspiraţie tablourile şi lucrările lui de grafică. Un album delicat, expresiv şi reprezentativ, cu cele mai bune lucrări ale sale. Albumul se numeşte: „Răstignire pe lacrimă” şi a apărut la Editura Sinteze din Galaţi, anul acesta, în vară.  

Manifestări de acest fel dedicate persoanelor cu handicap, au fost peste tot în ţară, cu artişti renumiţi şi cu o prezenţă covârşitoare a persoanelor a căror zi a fost serbată ieri. Am văzut secvenţe, la TV din alte manifestări de acest gen.  

Un strop de lumină în viaţa, destul de dificilă a persoanelor aflate în cărucior, a persoanelor lipsite de văz, auz ori alte afecţiuni locomotorii, pe care statul român le ignoră vădit, lipsindu-i de cele mai elementare mijloace de subzistenţă pentru ei şi însoţitorii lor, obligându-i să fie prezenţi la comisia de expertiză periodic, pe cei aflaţi în cărucioare mobile, cu unul sau ambele membre inferioare inerte sau chiar lipsă. Ca şi când, din şase în şase luni, mâna sau piciorul lipsă ar creşte la loc. Cărora nu li se oferă măcar medicamentele gratuit, ceea ce e de-a dreptul revoltător.  

Trăim într-o ţară care nu are grijă de fiii ei mai slabi care nu se pot descurca singuri. Ce fel de ţară e aceasta, care-şi respinge bolnavii, bătrânii, oamenii fără adăpost, fără serviciu, fără resurse materiale, oamenii sărmani socotiţi rebuturile societăţii? Când ar trebui ca acestora să li se dea întâietate la nivel de asistenţă socială, cu programe clare, consistente, angajante.  

Ceea ce este cu adevărat miraculos în viaţa acestora este faptul că ei nu se plâng şi nu se manifestă exterior cu privire la handicapul lor. Sunt teribil de discreţi, mereu cu zâmbetul pe buze, senini, plini de speranţă, bucurându-se pentru fiecare clipă trăită alături de persoanele care le însoţesc. Ei preţuiesc viaţa şi-şi fac speranţe de viitor, iubind natura, arta, cultura, oamenii, îndeletinicirile simple care-i umple de bucuria lucrului împlinit şi-i fac părtaşi la creaţie. E pentru mine un adevărat prilej de uimire şi admiraţie faţă de ei, pentru că eu sunt o persoană care intră repede în panică, la cea mai mică durere sau tulburare fizică sau psihică. Da, sunt o persoană slabă şi temătoare.  

Pictorul Ionuţ Cătălin Florea a stat zece ani într-un cărucior cu rotile, a învăţat să-şi învingă durerile fizice şi deprimarea şi să meargă mai departe. A învăţat, s-a perfecţionat, a desenat, a demonostrat lumii că un handicap poate fi învins prin voinţă şi dorinţă de viaţă. De aceea, el nu poate fi socotit un învins, ci un învingător.  

O straşnică lecţie de viaţă. Pentru mine şi pentru alţii.  

Câtă vreme voi mai fi în stare să alcătuiesc astfel de lucrări, înseamnă că nu m-am predat zădărniciei şi morţii.  

 

4 decembrie 2012  

CEZARINA ADAMESCU  

Referinţă Bibliografică:
ZIUA INTERNAŢIONALĂ A PERSOANELOR CU DIZABILITĂŢI - tabletă - CEZARINA ADAMESCU / Cezarina Adamescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 704, Anul II, 04 decembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Cezarina Adamescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cezarina Adamescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!