CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  

Zi de vară, proză de Mariana Zavati Garner
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mariana Zavati Gardner 
  
Zi de vară  
  
-Nu vreau sa iau prânzul cu buldogul! 
  
Elenaîşi trage scaunul aproape de cel al lui Victor, a cărui faţă se luminează. Îi atinge buzele. Mosoare de ploaie lovesc ferestrele curbate. 
  
-Trebuie Elena! 
  
-N-are rost să ne grăbim,Victor. Una din duminicele astea, aş vrea să lenevesc în pat. E ca oţelul afară! 
  
-Hai să discutăm la rece! Elena îşi adăposteşte buclele blonde sub braţul bronzat al lui Victor. 
  
-Să fim realişti! Nu vreau sămerg nici in ruptul capului! Nici într-un caz! Nu după dimineaţa asta! Mătot dirijează! Cu hotarârile ei de guvernare a casei! Elena se pierde în ploverul lui din bumbac. 
  
-Suntem faţăîn faţă cu o problemă serioasă! Încă o oră până la prânz! Îi explorăabsorbit rădăcina nasului prin ochelari. 
  
-Te simt enervată. Hai să considerăm situaţia cu mintea limpede. Victor apucă biscuitele orfan rămas în cutia din carton de pe măsuţa de toaletăşi-l ronţăie cu poftă. 
  
-Au! Cred ca mi-a căzut plomba. 
  
-Victor, trezeşte-te la realitate. Trebuie neapărat să ne mutam. Cât se poate de repede. Tropăie peste demnitatea noastră. Nu vezi cum se poartă cu Colonelul ca şi cum i-ar fi valet. 
  
-Imi dau perfect seama cătrebuie să luam imediat o decizie, iubito. 
  
-Victor, am ajuns dincolo de cuvinte. Să fim realişti. Trebuie să scăpăm de aici. Să ne eliberăm de prânzul ei duminical! Ai privit-o cu atenţie? Arată ca un linţoliu în basorelief pe o stelă. Vocea Elenei strangulează strâns aerul. 
  
-...un ou spart împrăştiat într-o capsulă a timpului...te înţeleg perfect, Elena. 
  
-Îi conectată cu întreruperi. Să fim realişti. Nu pot să sar la fiecare moft al ei, numai pentru că-i suntem chiriaşi! M-am săturat! Sunt prea obosită la sfârşitul fiecărei zile! Ce sugerezi Victor? 
  
-Problema este că...suferim din lipsă de timp...după orele nesfârşite..cu pacienţii din spital! Sunt sigură!...Sunt convinsă că vom găsi ceva potrivit. 
  
-Victor, cu lipsa asta acută de locuinţe?...să fie cel puţin o camerăcu vedere la gradină,într-o casă cu baie...un loc unde săputem dormi până la prânz dumineca! Ca aici, dar fără... 
  
-Vreau să-mi trăiesc viaţa fărăDoama Ghervescu! E posesivăşi mereu nemulţumită! Măbagăîn boale cu atâtea amintiri întemniţate...Vorbele Elenei i se coaguleazăîn gât. 
  
-Mă bucur că nu mi-a fost directoare laliceu! Vreu să revin la Iaşi! Numai dacă nu se pierde subit...astfel...vom fi cu toţii feriţi...Privirea lui de oţel îi arde tapetul. 
  
-Nu vorbi aşa, Victor! Suntem medici. Trebuie să fim înţelegători! Pretind ca nu te-am auzit pronunţând aceste cuvinte. Cand am mers la baie dimineaţă, m-a încolţit pe palier...Colonelul se lupta deja cu maşina de gătit, camuflat strategic de o grămadă de prosoape de bucătărie, iar un morman de crătiţi i se urcau în faţă ca o piramidă. 
  
-Ea ne face să ne simţim consumaţi de vină! 
  
-Elena, Victor...Elena, Victor...! ţipă strident o voce ca glaspapirul de partea cealaltă a uşii. 
  
Un ciocanit greu reverberează prelung. 
  
-Elena, Vicotor...Coborâţi imediat...este Colonelul!...repede, repede...strigă glasul apretat din spatele uşii din stejar bine lustruite. 
  
Elenaşi Victor tresar. Se privesc vinovaţi. Ies din dormitor şi coboară scările câte două odată. Colonelul, lat pe canapea, cu faţa hâită, gâfâie ca un câine de curse. Doamna Ghervescu îi freacă mîinile şi încheieturile. 
  
-Repede Elena... ieşi în stradăşi strigă o birjă!Ordonă Victor. 
  
-Domnule Colonel, unde vă doare? Victor îi ia mâna stângăşi-i caută pulsul. 
  
-Îîîî...Colonelul se luptă să pronunţe, dar limba-i alunecăşi se dizolvăîn dantura falsă. 
  
-Domnule Colonel, mă auziţi? Puteţi săzambiţi, vă rog? Ii cere Victor. Gura Colonelului rămâne rigidă, colţul buzelor afundate spre stânga . Mintea-i este înămolităîn vise muşcătoare despre vânătoarea ursului, un urs care se ascunde în tufişuri uriaşe. Visează?...despre ursul, un urs al nopţii, de tip arlechin pe care nu-l poate vedea printre tufişurile dese. Parcă vine şi se duce...într-un vis despre cum să vânezi ursul după manualul inginerului silvic. Visează un vis despre un vulpoi prevestitor de rele? Sau este un vis despre sfârşit? 
  
Doamna Ghervescu nu mai radiază autoritate. Privirea-i confuză se deplasează de la faţa Colonelului la cea a lui Victor, ca şi cum ar privi un film mut. Se simte încordatăşi tulburată. Fata ei este cizelatăca în marmură. Se simte pusăîn priză. 
  
Elena aranjează perna pe care Colonelul îşi odihneşte capul fără vlagă, cu pielea inflamată. Îi scoate pantofii şi-i masează tălpile pe când Victor îi ridică capul usorşi încearcă să-l facă săînghită o tabletă de aspirină. Ochii Colonelului rămân închişi abandonat condiţiei sale. 
  
-Ce-o fi cu birja?Şopteşte Victor. 
  
Corpul Colonelului se frământăîn fermentaţie intensă cand sufletul lui prins în capcană evadează pe furişîn faţa ochilor lor. 
  
Doamna Ghervescu apucă ca în ghiare mâna Colonelului şi încearcă să-i vorbească la ureche. 
  
-Nu am puls!Şopteşte Victor. 
  
-Doamna Ghervescu, îmi pare rău dar nu mai putem face nimic pentru Domnul Colonel. Îmi pare atât de rău. 
  
Cu inima chinuită, Doamna Ghervescu-şi ridică faţa unghiularăspre Victor, respiră profund şi pronunţă cu glas egal. 
  
-Viaţa Colonelului a fost ordonatăîn ore bine definite şi precise, ca feliile tăiate de un curţit ascuţit. Scrisoarea pe care a primit-o ieri este de vină. 
  
Spune aşa pe măsură ce se calmează.  
  
-Doamna Ghervescu, să vă fac o cafea sau un ceai? O intreabă Elena cu lacrimi în ochi. 
  
-Dacă vrei, un ceai, te rog. Îi răspunde Doamna Ghervescu cu faţa ca cizelatăîn marmură. 
  
-Nu-l găsiţi că arată foarte bine? 
  
Ploaia contaminează vegetaţia grădinii. Mesajul ei ud pătrunde înăuntru prin uşile deschise dinspre grădinăşi zăboveşte pe parchetul din stejar. 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Zi de vară, proză de Mariana Zavati Garner / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 622, Anul II, 13 septembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!