CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: Maria Diana Popescu         Ediţia nr. 91 din 01 aprilie 2011        Toate Articolele Autorului

Zborul VIP 132 sau polite vechi si noi
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Călcăm pe terenuri mişcătoare de pe care lipsesc foarte multe borne orientative, precum cele referitoare la siguranţa vieţii, la morală, la libertate, la sensul prezentului şi nimănui nu-i mai este îngăduit să acceadă la adevărurile, pînă mai ieri definite ca linii de convieţuire normală şi paşnică. Nesiguranţa în aer, pe ape şi pe uscat, din ce în ce mai articulată, mai solidă, scoate din scenă în mod tragic personalităţile devenite incomode, face ca avioane însemnate să fie ajutate la prăbuşire, iar pământul stimulat să se cutremure în zonele geografice sărace. Execuţii, asasinate, minciuni şi tăcere în gropile comune, iar în cutiile negre ale istoriei, complicitate la ştergerea urmelor, de fapt o închidere a relităţii într-o capsula newtoniană. Nu mai există semnale dătătoare de certitudini, decît avantaje şi dezavantaje. Turnurile de control nu mai pot stabiliza opinia publică referitoare la ideea de a survola întreaga sagă a ceţii politice, care îngroaşă într-o manieră adecvată ciocul vulturilor de pradă. Ca în orice alt caz de acest fel există victime de stat şi colaterale, iar conflictele între istorii, între arii de monopol şi de supremaţie, pîlpîie ameninţător. Greu de explicat, uman vorbind, cruzimea unor lideri manifestată în moduri din cele mai drastice!

Probleme care ţin de faţa ascunsă a istoriei, de limba vorbită de operatorii din turnurile de control, de linişte a naţiunilor, de poliţe mai vechi şi mai noi sau de monedă de tranzit, nu se rezolvă paşnic. Un popor îmbrăcat în doliu atrage regretul şi compasiunea lumii, dar şi ura pentru cei care profită de regie, ceea ce pentru unii e bine, pentru alţii e cumplit. Puterile lumii nu recunosc valorile, importante sînt obiectivele proprii, aducătoare de profit din resursele statelor îngenuncheate. Scopurile ar fi fost imposibil de atins, dacă nu ar fi avut loc integrarea, în care, din păcate, viaţa unor lideri pierde teren  sau se prăbuşeşte din aer, în favoarea unor strategii de control şi de execuţie. Dincolo de caracterul ocult al jocurilor politice periculoase, după caz şi mortale, acolo, în spatele cîmpului de război dintre puterile lumii, oamenii se luptă cu cele mai acute probleme de existenţă. Sub lozinca democraţiei şi a libertăţii individului, un alt tip de imperialism bombardează în mod legal omenirea. Ciudăţenii suspecte, gen 11 septembrie sau JFK, întîmplare, paranormal, eroarea de pilotaj - ipoteză aşezată pe ultimul loc -  aeronava a căzut pe teritoriul rusesc, sîngele va fi spălat în marea familie, cu arhicunoscuta secretomanie.

Orice traseu aerian al unui preşedinte este prioritar, aeronava este verificată minuţios înainte de zbor, însă prăbuşirea de la Smolensk
va mirosi urît peste decenii. Atîţia demnitari la un loc!, majoritatea eurosceptici, văzuţi ca un ghimpe în coasta Uniunii, optînd împotriva scutului antirachetă, împotriva monitorizării statelor sau a unor minorităţi sexuale.  S-a urmărit ca economia Poloniei, singura pe val din Europa, să fie doborîtă, ca să bată în poarta tătucului FMI, pentru îndatorare. Probabil, relaţiile tensionate dintre ţările implicate se vor ameliora subit într-un viitor apropiat, pentru că aşa vor suna deciziile Înaltei Porţi, iar masacrarea polonezilor nu va mai fi comemorată, ci doar tragicul accident în care ruşii stau alături de fraţii polonezi. Dacă ne gîndim la contextul geo-politic şi la cel complicat al relaţiilor euro-atlantice-ruse în care s-a produs tragedia de proporţii, soldată cu moartea primului om al statului polonez, observăm că vine la puţin timp după ce polonezii au refuzat amplasarea scutului antirachetă pe teritoriul lor şi imediat după semnarea la Praga a tratatului START dintre Rusia şi SUA, o uşoară dezgheţare a relaţiilor ruso-poloneze.  Masss-media vehiculează şi ipoteza că scenariul şi regia actului dramatic ar putea purta semnătura serviciilor secrete, ca represalii la refuz, de aşa manieră încît pe scena Rusiei să cadă cortina.

Cert este că evenimentul va alimenta resentimente grele faţă de Rusia şi va creşte riscul unor disensiuni în U.E. Vor apărea tot felul de comentarii, pentru că o anchetă a unui dezastru aviatic durează mult timp, poate un an, poate mai mult. Nu ştie dacă naţiunea grav vătămată e dispusă  să aştepte atît, pînă la pronunţarea unei concluzii oficiale. Cert este că diplomaţi ad-hoc vor primi indicaţii  de calmare a  spiritelor,  deşi, politic, militar şi istoric vorbind, situaţia poate genera urmări  greu de anticipat pe moment. Prăbuşirea avionului prezidenţial rămîne suspectă, luînd în calcul motivul deplasării:  comemorarea masacrului de la Katyn, care în acel timp istoric era teritoriu polonez. Pe nişte răni istorice se pune sare,  toată planeta se uită chiorîş la ruşi, iar puterea din umbră îşi freacă mîinile şi îşi face planuri prinvind importantele zăcămintele de gaze neconvenţionale descoperite de curînd în Polonia, care ar putea asigura independenţa energetică a Europei, dar ar putea produce şi desprinderea statelor europene de dependenţa gazului rusesc, Polonia devenind astfel unul dintre marii furnizori de gaze naturale ai Europei, de a căror extragere urmează să se ocupe o com­pa­nia americană.
 
 
Să luăm aminte!  
  
Maria Diana Popescu 
  
  
  
Maria Diana Popescu 
Referinţă Bibliografică:
Zborul VIP 132 sau polite vechi si noi / Maria Diana Popescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 91, Anul I, 01 aprilie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Maria Diana Popescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maria Diana Popescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!