CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 320 din 16 noiembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Zahava Lupu - Adagio Cantabile
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

- Eu fac muzica in pictura! afirma Zahava Lupu la modul cel mai firesc. 
Licentiata a Academiei de muzica din Tel Aviv dar si a Institutului de arta plastica   "Avni", Zahava a gasit, se pare, modalitatea de a combina cele doua haruri cu care a binecuvintat-o natura. Ea construieste tabloul ca pe o compozitie muzicala, respectind niste reguli din care nu lipsesc armonia si contrapunctul. Alege o melodie dupa starea de spirit in care se afla (muzica israeliana, sound "negru" , incantatii gregoriene sau arii din opere) si culorile potrivite. Si picteaza... 
  
Albul este la ea culoarea de baza, un alb puternic, cu numeroase nuante, la care se adauga ca pe un portativ celelalte culori. Forta texturii, colajul, hirtia de orez, sint micile secrete ale lucrarilor ei abstracte. Compozitiile Zahavei Lupu invita la o calatorie interioara, printre framintari sufletesti si sentimente dure exprimate prin linii energice dar si, aproape concomitent, printr-o intimitate armonioasa, in registru minor, exprimate prin culori senine. 
  
Nu ne vom lasa insa pacaliti. Armonia compozitiei ascunde sentimente care pot fi descoperite numai privind in adinc, lasind sa vorbeasca textura si felul in care e asternuta culoarea. In ciuda lirismului evident din lucrarile ei, avem de a face cu o pictura militanta, cu aluzii politice sau sociale si care lasa loc multor semne de intrebare. Pictura Zahavei Lupu exprima rasturnari si confruntari, o lupta continua cu natura, cu existenta, sugerind implicatii filosofice universale. 
  
Personal, am sentimentul ca lucrarile ei pleaca de la o istorie concreta, trecind printr-o melodie proprie care nu numai ca nu o izoleaza de lume, ci imbraca pe nesimtite o haina sonora, personala, intima. Pictura poetica a Zahavei Lupu, in ciuda aparentei complexitati, contine si o naratiune concreta si o melodie insidioasa, ajungind la acea semnatura inconfundabila care e numai a ei. 
  
Nu e surprinzator ca picturile, de cele mai multe ori compozitii de mari dimensiuni, au denumiri (colorate) din lumea muzicii precum "Contrapunct in alb", "Contrapunct in rosu", "Compozitie" sau "Adagio cantabile"... De ce pictura abstacta? Pentru ca muzica este cea mai abstracta dintre arte. Aici e probabil secretul Zahavei Lupu; in tensiunea ascunsa, in sensibilitatea ardenta tradusa in sunetele din culori... Creatia ei emana dinamism si energie. Materia si sunetul formeaza o unitate de expresie, ritm si cunoastere. Aflata la interferenta celor doua arte, dinsa realizeaza un echilibru intre sensuri, sentimente, convingeri, tensiuni ascunse, revolte si sperante nesfirsite.

  
 
Referinţă Bibliografică:
Zahava Lupu - Adagio Cantabile / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 320, Anul I, 16 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!