CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  
Autor: Zaharia Bonte         Ediţia nr. 843 din 22 aprilie 2013        Toate Articolele Autorului

Zaharia BONTE - IOSIF ŢON LA BISERICA ROMÂNǍ DIN BRUXELLES (1)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O sǎptǎmânǎ de evanghelizare  
 
Ziua aşteptatǎ a sosit, sǎptǎmâna vestitǎ a debutat, pentru toate fie Domnul lǎudat. Ca în fiecare duminicǎ, mai mult de o mie de credincioşi ne-am adunat în Numele Domnului la închinare şi pǎrtǎşie, una mai aparte, având în vedere cǎ asemeni sǎrbǎtorii din Cana Galileii, Domnul nostru Isus Cristos şi ucenicii Lui au adus cetǎţii şi locuitorilor ei un imens prilej de uimire, de bucurie şi de edificare în credinţǎ. Cǎ, unde şi în ce fel se poate ilustra mai limpede, mai clar şi mai minunat taina iubirii lui Hristos pentru Biserica Lui decât având în faţǎ mire şi mireasǎ.  
 
Revenit după 23 de ani la Bruxelles, profesorul şi evanghelistul şi teologul arhicunoscut, fratele nostru mai mare, Iosif Ţon, ne-a asigurat cǎ pe parcursul sǎptǎmânii pe care o vom petrece împreunǎ în închinare şi pǎrtǎşii sfinte îşi va da toate silinţele sǎ ni-l facǎ pe Cristos Domnul iubibil*.  
 
Notǎ : *Fratele Ţon nu pronunţǎ Hristos, ci Cristos, iar epitete ca «iubibil» întâlnim des în vorbirea dumnealui şi acestea fac cuvântarea şi mai interesantǎ.  
 
Pentru distinşii miri Simon ai Ana-Maria, pentru invitaţii lor la nuntǎ şi pentru noi toţi a fost un prilej minunat de a asculta un mesaj evanghelic ancorat în Cuvântul Scripturii, în realitatea vieţuirii sfinţilor din toate vremurile şi atât de binevenit pentru fiecare din noi.  
 
Într-un moment de respiro, unul dintre participanţi mi-a şoptit : « Au trecut peste 30 de ani de când l-am mai ascultat pe fratele Ţon în direct şi sunt uimit sǎ constat cǎ şi-a pǎstrat pânǎ şi acelaşi timbru cristalin al vocii, înţelepciunea descrierii, puterea de a convinge şi ştiinţa de a ilustra Cuvântul Scripturii cu istoria trǎirii creştine. »  
 
Acelora dintre distinşii cititori care sunt obişnuiţi cu forfota adunǎrilor noastre, cu cântece şi cântecele de toate culorile şi în toate gamele le-aş povesti-descrie puţin atmosfera acestei serbǎri minunate :  
 
Corul mixt al bisericii Elim, soliştii vocali Paşcalǎu – soţ şi soţie, oaspeţi din Germania şi noi toţi am cântat într-o armonie rar întâlnitǎ. Cântarea sfânta a rǎsunat mai cristalin şi mai limpede ca oricând. Cuvântul de predicǎ a durat o orǎ si un sfert, iar tǎcerea de aur - pacea tǎcerii - din sala de cult era din când în când întreruptǎ cu valenţe de Amin şi Aleluia doar de gânguritu vreunui prunc în bratele mamei lui. Cǎ aşa am rostit si noi cu glasuri multe şi domoale, cǎ ne-am simţit purtaţi pe unda Harului Sfânt şi învǎluiţi în aura glorioasǎ a iubirii cristice.  
 
Am surprins şi un scurt dialog între doi vecini de scaun în timpul unei cântǎri solo :  
 
Esti localnic frate ? Ceva vechime în Belgia ai ? De care creştin eşti, mai paşnic, mai aşezat sau nǎvalnic şi în clocot ? Un scurt chicotit şi continuare : Cu ce te ocupi aici ? Ce alte pasiuni mai ai ? Pe internet zǎboveşti mult ?!  
 
Nu ştiu de au mai fost note de investigaţie, atâta reţin şi îmi pare cǎ şi mai mult de jumǎtate din rǎspunsuri. Cred cǎ mi-au plǎcut, dar mǎ gândesc, mai ales, cǎ dialogul v-ar ajuta sǎ ne cunoaşteţi mai repede şi mai bine decât m-aş pricepe eu sǎ vǎ explic. « Eu am vreo 12 ani de Belgia ... » zice primul la care primeşte rǎspunsul « Vreun an şi jumǎtate, lucrez în construcţii, nu ştiu ce pasiuni si hobby-uri aş avea, dar mǎ pasioneazǎ cercetarea Scripturii şi pǎrtǎşia frǎţeascǎ, particip la multe întâlniri cu tinerii şi cu fraţii aici la Elim. Nu ştiu sǎ rǎspund la asta cu ce fel de creştin, mǎ gândeam cǎ mǎ întrebi de-s penticostal, dar aş zice cǎ-s mai asezat, aşa, cǎ-s din Bucovina - Pe internet nu umblu. » Ǎstalalt era din colţul opus de ţarǎ, din nord-vest, sǎtmǎrean ...  
 
V-aş reda, dragi cititori şi un scurt fragment din încheierea predicii fratelui octogenar Iosif Ţon revenit dupa 23 de ani în Belgia, împlinitor a 54 de ani de cǎsǎtorie cu distinsa sorǎ Elisabeta, pe care de asemenea am surprins-o şi în imagine, dar am uitat vârsta exactǎ, concentrat fiind asupra redǎrii exacte ale celor spuse. Iatǎ-le în cele ce urmeazǎ şi vǎ rog sǎ nu ezitati sǎ verificaţi în înregistrarea de pe site-ul bisericii noastre, cǎ poate am greşit, totuşi ceva pe undeva:  
 
«Persoanelor pe care le consiliez ca familii obişnuiesc sǎ le dau urmǎtorul sfat : Sǎ aveţi mǎcar o orǎ sǎptǎmânal un timp de stare de vorbǎ unul cu altul. În acest timp sǎ vǎ spuneţi nemulţumirile, sǎ vǎ faceţi cunoscute aşteptǎrile unuia faţǎ de celǎlalt. Şi niciunul sǎ nu-şi întrerupǎ jumǎtatea din vorbǎ, cǎ e important sǎ vǎ cunosteţi continuu. Dar, lucru foarte important, dupǎ ce v-aţi spus unul altuia jalbele, apoi sǎ le spuneţi tot pe rând în rugǎciune şi Pǎrintelui Ceresc. O sǎ aveţi mari surprize şi o sǎ vedeţi cǎ cele mai multe neajunsuri se estompeazǎ tocmai pe loc între etapele acestei pǎrtǎşii ... Dumnezeul nostru face minuni atunci când ne bizuim pe braţul Lui ! ».  
 
*****************************  
 
La plecare de la adunare am vrut sǎ colecţionez de la cel care mi s-a pǎrut atât de entuziast şi satisfǎcut de vizita bǎtrânuluui pastor, de cuvântul lui de predicǎ, esenţa celor spuse. Asta, deoarece cuvântul citit şi propovǎduit din Efeseni 5. 18-33 despre Hristos şi Biserica Lui, a fost demn de crezare şi de folos oricui va stǎrui în el sǎ-l împlineascǎ cu fapta.  
 
Iatǎ ce am aflat :  
Taina unirii noastre cu Cristos se întâmplǎ în patru moduri şi etape :  
 
Întruparea Fiului lui Dumnezeu venit la noi,  
Venirea noastrǎ la Cristos cu pocǎinţǎ şi încheind legǎmântul slujirii,  
Întrepǎtrunderea esenţei cristice cu noi prin stǎruirea în Cuvântu Lui,  
Prin experimentarea pǎrtǎşiei noastre zilnice cu Dumnezeu în ascultare, iar cu aproapeleîin armonie şi iubire. Doamne ajutǎ-ne tuturor în toate – Amin !  
 
Post Scriptum :  
Rǎmâne o posibilitate pentru fiecare dintre cei interesaţi sǎ confruntaţi cele ce a reuşit reporterul sǎ vǎ relateze, cu cele ce s-au întâmplat şi harul de care ne-am bucurat cu adevǎrat, din arhiva video a site-lui bisericii noastre www.elim-bruxelles.org  
 
Zaharia BONTE  
Elim-Bruxelles, Belgia  
14 aprilie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Zaharia BONTE - IOSIF ŢON LA BISERICA ROMÂNǍ DIN BRUXELLES (1) / Zaharia Bonte : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 843, Anul III, 22 aprilie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Zaharia Bonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Zaharia Bonte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!