CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  

 Yankeii din statul Arizona vor sa detina arme de foc fara permis
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
justitia@justice.com

 

Cunoscut ca un stat ce ţine la faima sa de parte a comunităţii pistolarilor din Vestul Sălbatic şi în care drepturile cetăţenilor sunt la mare preţ, Arizona relaxează legislaţia privind dreptul populaţiei de a deţine şi a purta arme. Pentru anul acesta de exemplu, legislatorii din Statul Marelui Canion au în plan peste o duzină de proiecte de lege privind extinderea dreptului populaţiei civile de a deţine şi a purta arme de foc şi arme albe. 
  
Arme şi voturi 
  
Conform acestor proiecte de lege, cetăţenii pot avea asupra lor armă fără a deţine permisul de portarmă – adică nu mai este necesar ca armele produse în Arizona să fie înregistrate -, iar cadrele didactice din învăţământul universitar sunt libere să fie înarmate în incinta campusului. 
  
Deşi numărul acestor proiecte de lege nu este neobişnuit, susţinătorii dreptului la portarmă sunt de părere că anul acesta, cu un guvernator conservator – republicana Janice Brewer -, o legislaţie care le susţine cauza şi o mai mare libertate de exprimare, ar putea fi anul în care mai multe bariere să fie înlăturate. 2010 este, de asemenea, an electoral, iar dreptul de a deţine şi a purta armă a fost dintotdeauna element de greutate într-o platformă electorală populară în rândul conservatorilor. Dacă avem în vedere faptul că visul oricărui american este să aibă armă, nu este de mirare că politicienii nu au de gând să restricţioneze acest drept - aceasta şi pe motiv că nu doresc să piardă voturi. Este ştiut că orice îngrădire a libertăţilor cetăţenilor, inclusiv dreptul la portarmă aduce cu sine mai puţine voturi. În schimb, o legislaţie mai permisivă va atrage sufragiile unui mai mare număr de alegători. 
  
Barack Obama nu vrea arme la populaţia civilă 
  
Iată de ce anunţul făcut de Barack Obama în momentul instalării sale la Casa Albă, în care îşi exprima intenţia de a propune o lege prin care să restricţioneze accesul populaţiei la arme pentru a reduce rata criminalităţii, i-a determinat pe mulţi să se grăbească să achiziţioneze o armă. Teama oamenilor că ar fi posibil să nu se mai permită comercializarea armelor decât în anumite condiţii a făcut ca vânzările de arme de foc să crească în Statele Unite, de la momentul învestirii noului preşedinte. 
  
Cu toate acestea, pentru prima dată în ultimii 70 de ani, Curtea Supremă americană a confirmat recent, că dreptul fiecărui cetăţean de a avea o armă este garantat de Constituţie. Potrivit celei mai înalte jurisdicţii a ţării, în numele siguranţei publice, acest drept este imposibil de a fi limitat. 
  
Al doilea amendament 
  
Coroborată cu istoria Statelor Unite, această decizie a Curţii Supreme americane are sens, dacă ne gândim că al doilea amendament din Constituţia Statelor Unite se referă la Executivul era, astfel, restricţionat, pentru a nu comite abuzuri şi a nu subjuga populaţia după bunul său plac.dreptul populaţiei de a deţine şi a purta arme ("The Right of the People To Keep and Bear Arms"). Potrivit acestui amendament, "o miliţie bine organizată fiind necesară securităţii unui stat liber, dreptul ca poporul să deţină şi să poarte arme nu va fi încălcat". De altfel, acest drept a fost solicitat la momentul punerii bazelor SUA, astfel că dacă guvernul ajungea să recurgă la oprimare, subjugare, abuzuri etc., populaţia ar fi avut posibilitatea de a se lupta cu stăpânirea şi a-şi face dreptate. 
  
Acesta era, la început, unul din motivele pentru care americanii şi-au dorit arme. Se impune precizarea că în momentul de faţă, cu armamentul de care guvernul dispune, ideea ca populaţia să se lupte cu guvernul este deja perimată. 
  
Locotenentul Eric Shuhandler – victimă a civililor înarmaţi 
  
Revenind la situaţia din Arizona, doar nouă state au restricţii mai puţine decât Statul Marelui Canion privind portul de armă. O dată ce legislaţia va deveni şi aici, mai puţin restrictivă în această privinţă, există toate şansele ca indivizi certaţi cu legea sau criminali periculoşi să aibă asupra lor arme, în public. Din moment ce sunt accesibile, existând autorizarea generală, tot mai mulţi agresori îşi pot permite să se doteze legal cu arme de foc. În asemenea condiţii, există situaţii – şi nu puţine - când poliţiştii nu mai au timp să facă uz de armă. 
  
Un exemplu în acest sens este cazul locotenentului de poliţie Eric Shuhandler, în vârstă de 42 de ani, de la Departamentul de Poliţie din Gilbert, asasinat recent în Gilbert, Arizona. Omul legii a fost împuşcat mortal în cap, de unul din cei doi bărbaţi aflaţi într-un autoturism pe care acesta îl trăsese pe dreapta, la intersecţia a două şosele principale de la graniţa dintre Gilbert şi Mesa. În urmărirea suspecţilor, care au fugit de la locul crimei, au pornit mai multe echipaje de poliţie din Phoenix, care au reuşit să îi prindă câteva minute mai târziu. Dacă civilii pun cu atâta uşurinţă mâna pe pistol, fără să îşi facă procese de conştiinţă, riscul de a practica profesia de poliţist - şi aşa foarte mare - creşte. 
  
An armed society is a polite society 
  
Şi pentru că întotdeauna părerile sunt împărţite, susţinătorii unei legislaţii mai relaxate privind dreptul cetăţenilor de a deţine şi a purta armă afirmă că "an armed society is a polite society". Cu alte cuvinte, dată ce ai asupra ta o armă, te poţi apăra de răufăcători până la sosirea echipajului de poliţie. În plus, infractorii nu îşi mai permit să îşi facă de cap, ştiind că pot da oricând peste un proprietar de pistol. 
  
Dacă în Statele Unite sunt în circulaţie aproximativ 200 de milioane de arme de foc la 300 milioane de locuitori, pe bătrânul continent, finlandezii sunt în top în ceea ce priveşte armele deţinute de populaţia civilă, cu un procent de 69%. Lor le urmează elveţienii, 61%, suedezii, 40%, germanii, 36%, francezii, 34%, sârbii, 24% şi croaţii, 21%. În acest clasament, România se află pe ultimul loc în Europa, cu 1,1 deţinători de arme la suta de locuitori. 
  
Port Arthur, 1996 
  
În Australia, legea care prevede dreptul cetăţenilor de a deţine şi a purta armă a fost pusă la punct în 1996, când localitatea Port Arthur din Tasmania a fost teatrul unui incident armat în urma căruia 35 de persoane au fost ucise şi alte 18 rănite. Imediat după acest tragic eveniment, primul ministru John Howard a cerut guvernului să adopte Acordul Naţional privind Armele de Foc (National Agreement on Firearms). Astfel, s-a interzis a fi comercializate către populaţia civilă puştile şi pistoalele semiautomate de orice tip şi puştile cu încărcare manuală. 
  
Americanii vor arme 
  
Controlul armelor aflate la populaţia civilă rămâne şi pe mai departe una din preocupările majore la nivel internaţional. În special în Statele Unite, asasinatele şi masacrele tot mai numeroase produse într-o serie de state au făcut ca nemulţumirea populaţiei să crească. Rămâne de văzut dacă a nu purta armă la vedere, ci sub îmbrăcăminte – un drept de care numai poliţia s-a bucurat până acum - va avea ca rezultat reducerea agresivităţii şi a violenţei. Cert este un lucru - că societatea americană doreşte să deţină arme, indiferent că este vorba de arme de vânătoare ori de apărare. 
  
Octavian Curpaş 
Phoenix, Arizona 
  
  
Referinţă Bibliografică:
Yankeii din statul Arizona vor sa detina arme de foc fara permis / Octavian Curpaş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2, Anul I, 02 ianuarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Curpaş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Curpaş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!