CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Anunturi >  

Welcome Discovery -ceremonia de primire a navetei spaţiale la Smithsonian Air and Space Museum
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
NASA a anunţat că Space Shuttle Discovery va efectua un ultim zbor deasupra Washington DC Metro Area, marţi 17 aprilie 2012. Ultima lansare a navetei în spaţiul cosmic a avut loc în data de 24 februarie 2011 la Kennedy Space Center din Florida.  
 
NASA 747 este portavionul de transfer (SCA), care va zbura la 1.500 feets altitudine cu Space Shuttle Discovery montată deasupra, în zona metropolitană. SCA va ateriza la Aeroportul Internaţional Dulles. Zborul este programat între orele 10:00 şi 11:00 am, iar Discovery va saluta cateva puncte de reper ale capitalei SUA: Washington National Mall, Reagan National Airport, National Harbor şi Smithsonian Air and Space Muzeum Steven F. Udvar- Hazy din Chantilly, Virginia. Ruta exactă şi calendarul de zbor depinde de vreme şi de constrângerile operaţionale.  
 
Discovery a efectuat 39 de misiuni spaţiale între 1984 şi 2011, a petrecut 365 de zile în spaţiu, a orbitat în jurul Pământului de 5.830 de ori şi a călătorit 148.221.675 km. Discovery a avut trei misiuni Hubble Telescope în 1990, 1997 şi 1999; a fost pilotată de primul comandant African – American, Frederick Gregory în 1989 şi de prima femeie pilot spaţial - Eileen Collins, în 1995. Printre pionieratele Discovery se numără şi prima întâlnire fără andocare cu staţia spaţială MIR în anul 1995.  
 
După festivitatea de retragere, NASA va transfera Space Shuttle Discovery la Smithsonian National Air and Space Museum Steven F. Udvar – Hazy pentru o nouă misiune - marturia realizărilor omenirii în spaţiul cosmic şi inspiraţie pentru generaţiile viitoare de exploratori.  
 
Cu această ocazie Smithsonian National Air and Space Museum va organiza festivalul „Welcome Discovery” pentru a celebra sosirea Space Shuttle Discovery în noua sa casă. Festivalul începe cu zborul de adio din 17 aprilie şi va cuprinde patru zile de activităţi legate de misiunile spaţiale navetei şi ale agenţiei NASA, spectacole, apariţii publice ale astronauţilor de la Kennedy Space Center - pionieri ai explorărilor spaţiale; filme şi festivitatea de instalare a navetei Discovery în noua sa casă - muzeul Smithsonian. Transferul navetei Discovery din Dulles International Airport în colecţia Smithsonian va avea loc la 19 aprilie, într-o ceremonie în aer liber deschisă pentru public.  
 
Românii au contribuţia lor specială în explorarea spaţiului, prin Henri Coandă - inventatorul motorului cu reacţie care propulsează navele în afara atmosferei terestre; Herman Oberth - părintele zborului spaţial; astronautul Dumitru Prunariu şi inginerii români constructori de sateliţi, care lucrează la NASA şi alte ramuri hi-tech, space & defense.  
 
Festivităţile "Welcome Discovery" sunt organizate în colaborare cu NASA. Un sprijin generos pentru ceremonia de bun venit a navetei Discovery la Washington au oferit Companiile Boeing şi Lockheed Martin Corporation. La toate activităţile accesul publicului este gratuit, va fi achitată doar taxa de parcare orară din aeroportul Dulles şi, respectiv, taxa de 15$ pentru parcarea de la muzeul Smithsonian situat la adresa 14390 Air and Space Museum Parkway, Chantilly, VA 20151.  
 
Space Shuttle Discovery va înlocui prototipul Enterprise, care se află la Smithsonian Air and Space Museum din 1985. Enterprise a efectuat 13 zboruri şi teste de intrare în atmosfera terestră înainte să devină piesa centrală a colecţiei Smithsonian. Ea va fi relocată la Air and Space Museum din New York şi va ajunge pe aeroportul JFK în data de 23 aprilie.  
 
Frank Mc Nally, specialist PR al muzeului Smithsonian din Chantilly, a declarat pentru presa locală că sunt aşteptaţi circa 30.000 de turişti şi localnici la festivităţile de primire a navetei Discovery din data de 19 aprilie. Zona de ceremonie din afara muzeului va fi deschisă între orele 9:00 am şi 6:00 pm. Clădirea muzeului va fi deschisă o oră în plus ( până la 6:30 pm). Turnul de observare Engen va fi deschis între orele 1,00 pm - 6:00 pm. Între orele 11,00 am - 2,00 pm sunt aşteptaţi cei 31 de comandanţi ai transportorului Discovery şi membrii echipajului, care sunt în viaţă. Organizatorii au programat câteva activităţi principale pentru data de 19 aprilie, dar unele depind de starea vremii, iar programul ar putea suferi modificări:  
 
11:00 am - Orbiterul Discovery ajunge la Smithsonian pentru ceremonia de transfer. Naveta va fi însoţită de formaţia Drum & Bugle a US Marine Corps şi va fi întâmpinată de către membrii echipajului Discovery pentru reuniunea cu transportorul spaţial Enterprise.  
 
11:30 am - Ceremonia de intonare a Imnul Naţional de către mezzo soprana Denyce Graves, urmată de interveniţiile vorbitorilor - NASA Administrator Charles Bolden; Smithsonian Secretar Wayne Clough; directorul general al National Air and Space Museum JR "Jack" Dailey; fostul senator şi astronaut John Glenn; Preşedintele Consiliului Regenţilor de la Smithsonian, doamna France Cordova.  
 
Vor fi prezentate misiunile şi realizările navetei. Se vor semna documentele de transfer pentru orbiterul Discovery de către oficialii NASA şi cei ai muzeului Smithsonian. Discovery va fi mutat apoi în hangarul dedicat spaţiului cosmic - James S. McDonnell, pentru afişarea permanentă.  
 
04:00 pm Publicul este invitat să vizualizeze navele Discovery şi Enterprise şi pentru fotografii cu astronauţii.  
 
O gamă foarte mare de activităţi sunt planificate în interiorul şi în afara muzeului. Lista completă a activităţilor este disponibilă pe website-ul muzeului; actualizările vor fi disponibile pe Twitter, Facebook şi Google.  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Welcome Discovery -ceremonia de primire a navetei spaţiale la Smithsonian Air and Space Museum / Simona Botezan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 469, Anul II, 13 aprilie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Simona Botezan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Simona Botezan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!