CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  
Autor: Ştefan Lucian Mureşanu         Ediţia nr. 220 din 08 august 2011        Toate Articolele Autorului

VORBIND DESPRE LUME...
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
VORBIND DESPRE LUME... 
  
(eseu) 
  
de Ştefan Lucian MUREŞANU 
  
Cuvinte cheie: lume, creat, perpetuu, imaginar, visare, superioritate, fantastic, real.  
  
Existăm! 
  
Mi-am creat o lume a mea, care m-a depărtat mult de lumea reală, dar nu am ieşit din lumea în care am fost „creat”. Nu te poţi rupe de ceea ce este adevărat, de ceea ce există. Nu poţi nega ziua sau noaptea dar ţi le poţi imagina, cu ochii închişi, ca şi cum ar fi reprezentări ale imaginaţiei tale. Într-o continuă visare, prinsă între valtrapurile speranţei, ne ducem viaţa. Dar oare ce trăim este real? Trăim noi cu adevărat? Dar când murim?  
  
Vorbim despre lume ca şi cum am vorbi despre o cutie cu conserve de peşte. Atât de banal a devenit acest concept, în care se adună sentimente, fapte, viaţă. De unii acest cuvânt este luat în derâdere: „lume, lume ... ” semnificând o îngrămădire de suflete într-un mers al neorânduielii. Alţii exclamă: „ce lume nebună!” dacă o surprind într-o stare euforică contrară stării lor. Lumea se împarte pe mai multe criterii: lume bună, lume rea şi lumea politică, a demagogilor, puţini dar dominanţi sau cea a „băieţilor deştepţi”, în fapt nişte ipocriţi. Lumea, în general, este absurdă. Ascultă şi porneşte apoi, fără să gândească, pe un drum ghidat de unul din lume, care se crede a fi „Cel de Sus”, să nu vă imaginaţi din ceruri; când spun de sus, şi nu mă interesează ceea ce crede el, mă gândesc la un par în care vârtejul vremii l-a agăţat, pentru a-i privi pe cei mulţi. Am putea discerne, dar este mai uşor să-l urmezi ca necuvântătoarele pe semenul care prin neputinţă înşeală speranţele, zicând că merge pe un drum drept, spre fericire.  
  
Ce este fericirea, în definitiv? O „Fata Morgana” de la care te aştepţi că îţi aducă numai bine. O iluzie. O altă închipuire a lumii. O ironie a sorţii. Ce este binele? Un caz particular, de multe ori nelipsit de îndatorat. O clipă de lumină în eternitate. Oamenii se îndatorează pentru a-şi împlini vrerea existenţei. Conştientizăm oare noi de câtă îndatorare suportă viaţa aceasta, pe care ne-o trăim pe Pământ? Nu. Nu cred. Este o frământare continuă a eului. Unii consideră că totul li se cuvine, fie că există, fie că nu. Aceasta este o lume absurdă, insistentă şi dăunătoare.  
  
Dar cunoaştem noi, în viaţa aceasta, ce este al nostru şi ce nu? Avem vreo limită a bunului simţ? Puţini, şi acela într-un procent ce, cred eu, nu depăşeşte cu mult ... întregul. Adică ... nimic. Avem impresia superiorităţii fiindului în avantajul ipocriziei. „Bun simţ”. Îmi salut şi-mi ajut prietenii la nevoie. Dar cu cei care mă pizmuiesc ce fac? Îi las spre pierzanie? Îmi respect bunicii şi părinţii. Dar dacă sunt într-un mijloc de transport şi stau pe un scaun uitându-mă indiferent la un bătrân, care abia se mai ţine pe picioare lângă mine. Şi nu mă ridic. Şi eu sunt obosit. Vin de la muncă sau ori de unde voi veni. Este treaba mea. Eu l-am găsit liber când am urcat în mijlocul de transport. „Hodorogul” acesta să stea în picioare, cine-l pune să călătorească când eu vin, de unde vin? „Bun simţ”, zâmbesc. Ce este acela bun simţ? Demagogie. Într-o zi am urmărit o scenă. O tânără cochetă, cu un aer nemărgint de intelectualitate, conversa fantastic de frumos cu un tânăr, care o asculta vrăjit, sorbindu-i vorbele, dar şi figura. Râdeau, zâmbeau. Şi nu mă mira nimic din comportamentul lor. Am întors privirea urmărind, doar o clipă, prin geamul autobuzului, mersul unui copil. Câtă gingăşie. O voce ascuţită, stridentă mi-a oprit brusc contemplaţia şi, mare mi-a fost mirarea! Cuvinte dure, josnice pentru acea tânără au început să se reverse asupra unei bătrâne uscăţive, care îi agăţase, din neatenţie sau dintr-o simplă coincidenţă a faptului existenţial, cu o sacoşă din rafie, ciorapul. O pereche de ciorapi care au un preţ fix, stabilit de oameni. Mă întrebam, ce preţ i s-ar fi putut pune acelei tinere, care urlase cu atâta înverşunare la îndărătnica şi necăjita femeie cu sacoşa din rafie? „Câţi ca voi!” îmi trec prin minte versurile unei poezii de Topârceanu.  
  
„Of! lume”, exclami când greul îţi apasă inima ca o piatră de moară. Ai o suferinţă şi ai dori ca toată lumea să ţi-o cunoască şi să ţi-o aline. Doreşti ca piatra de pe sufletul tău, încărcat deja cu multe greutăţi, să ţi se ridice şi trupul împovărat de nevoi să-ţi fie uşurat.  
  
Dar nimeni nu te ajută... Îi vezi cum trec pe lângă tine cu capetele plecate şi cu frunţile încruntate. Parcă ar şti că le doreşti, măcar pentru o clipă, oprirea din drumurile lor grăbite să te asculte să ştie că exişti. Şi atunci, mă întreb din nou: este reală existenţa noastră sau doar o imagine a imginarului nostru perpetuu mărginit la ceea ce suntem, o entitate-om.  
  
Te ocolesc şi nu-ţi întind mâna oferindu-ţi speranţa. Şi mii de oameni dintr-o lume neajutorată cad pradă îngerilor decăzuţi. Acei îngeri care ademenesc şi răpesc sufletele neprihănite, sufletele lăsate de izbelişte, şi o teamă mă cuprinde, căci în interiorul meu „Poteca de-acum coboară ca fumul / din jertfa ce nu s-a primit.” Şi oare unde va coborî acea potecă, mă întreb ca şi Blaga, decât în Infern? Dar ce este Infernul? Lumea! Dar care lume? Noi suntem nişte energii trecătoare pe suprafaţa diluvionată a acestei planete. Solul ei va digera mereu trupurile noastre.  
  
Dar sufletul? Există o lume a conştiinţei? Şi ce URMEAZĂ? 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
VORBIND DESPRE LUME... / Ştefan Lucian Mureşanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 220, Anul I, 08 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Ştefan Lucian Mureşanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Lucian Mureşanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!