CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aniversari >  
Autor: Virgil Ciucă         Ediţia nr. 1263 din 16 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

Virgil CIUCĂ - ÎN AMINTIREA LUCEAFĂRULUI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ieri 15 iunie au avut loc la Ateneul Român manifestările prilejuite de comemorarea poetului national M. Eminescu , la 125 de ani de la trecerea sa în nemurire. Dintre organizatorii lipsă am remarcat Ministerul Culturii, Uniunea Scriitorilor şi chiar şi Liga Scriitorilor din România. Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, este un cetăţean român de origine ungurească, la USR domneşte spiritul antieminescian căci doar în opinia acestei instituţii Eminescu este scheletul din debara al poporului român, iar Liga Scriitorilor nu are putere financiară nici pentru o revistă!  
 
A lipsit şi Institutul Cultural Român, aflat se zice în subordinea Ministerului de Externe - şi nu ar fi trebuit - căci printre invitaţii cu titluri academice au fost şi personalităţi de peste hotare. La adunarea solemnă au participat academicieni şi din Basarabia, Mihai Cimpoi, şi din Bucovina, Vasile Tărâţeanu, dar şi din Serbia, Adam Puslojic - pe primii doi îi şi cunosc personal! Academia Româna a fost reprezentată de Eugen Simion care în program mai figurează ca Preşedinte al acestui for ştiinţific. Au fost prezenţi Dan Puric, Gheorghe Zamfir, Nicolae Licareţ, director artistic la Filarmonica George Enescu, pe care, cu săptămâni în urmă, am avut plăcerea să-l cunosc. O prezenţă de excepţie a fost şi soprana Rodica Anghelescu, ovaţionată!  
 
Spectacolul omagial a fost încheiat magistral de actorul de Dorel Vişan - şi pe Domnia Sa am avut onoarea să-l cunosc mai acum 2-3 ani la Botoşani, în plină stradă! Dureros a fost să aflăm că Muzeul Literaturii Române a fost evacuat. Clădirea a fost retrocedată proprietarilor! Suspectez că dacă în Franţa vor ajunge Băsescu, Ponta şi „foştii" din România cu siguranţă ca Versailles va fi retrocedat urmaşilor regilor Franţei! Nu înteleg cum dispar Institutiile de cultură ale Romaniei şi poporului român! iar intelectualitate - mai are oare România intelectualitate?- tace! Nu se putea oare ca in cladirea Academiei, construita sub domnia celui denumit Odiosul, să-şi aibă loc şi USR, şi LSR, şi Muzeul Literaturii Romane? Se vorbeşte că actuala clădire care adăposteşte Muzeul de Isorie a României este nesigură şi actualul ministru al Culturii - am mai precizat că-i ungur, intenţionează să mute tezaurul şi ce va mai fi de valoare şi mai cu seamă de aur! Poate că le va gasi loc în muzeele de la Budapesta că doar tot acolo a rămas şi moştenirea Gojdu - cu ajutorul fostului ministru de Externe Razvan Ungureanu, acum candidat la Preşedenţia României!  
 
Umblă zvonuri că el ar putea să doneze Apusului mult mai repede decât alţii şi Roşia Montană şi ce o mai fi rămas din bogăţiile României. Manifestările omagiale de la Ateneu dedicate lui Eminescu au fost organizate de Patriarhia Română, Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni în parteneriat cu Fundaţia Alistar, Fundaţia Dignitas, Televiziunea Română, Radio România, Jurnalul Naţional, Muzeul Literaturii Române şi Fundaţia Internaţională Eminescu.  
 
La Monumentul închinat lui M. Eminescu, realizat de sculptorul Gh. D. Anghel şi amplasat în faţa Ateneului Român, au fost depuse coroane de flori în numele gen.(r) Mircea Chelaru, Radu Cârneci, dr. Tudor Nedelcea, Dan Lupescu - scriitor craiovean, Dragolib Firulovici din Belgrad şi din partea Primăriei Sectorului 2. Poate că într-o zi resposabilii cu trecutul istroric şi cultural al României vor avea curaj să treacă în rândul sfinţilor – nu neaparat în sens religios- eventual al martirilor Neamului Românesc pe cel care a fost denumit Geniul poporului român!  
 
Mai mult budist decât ortodox Mihai Eminescu a afirmat că în România totul trebuie să fie dacizat! Deştepţi, şi din cale afară de patrioţi, actualii conducători ai României au răstălmacit spusele lui Eminescu zicându-şi că în Romania totul trebuie să fie vândut ! şi au vândut şi ne-au vândut!  
 
“De la Nistru pân' la Tisa  
Tot românul plânsu-mi-sa” ...  
“Voi ce-ati îndrăgit străinii  
Mânca-v-ar inima câinii “ ... versuri de suflet eminescian  
 
Surprinzătoare rămâne şi absenţa Instituţiei Prezidenţiale care consideră cu „succesuri” distrugerea economiei, îndatorarea României cu peste o sută de miliarde de euro şi cu exodul a milioane de români care-şi cată aiurea de lucru şi adăpost - la îndemn prezidenţial - şi desigur distrugerea culturii şi trecutului istoric al poporului român de dragul ideilor globaliste şi antiromâneşti.  
 
Mie îmi revine cu obstinaţie în minte discursul public al actualului Preşedinte de Tară care promovează cedarea de suveranitate şi integritate teritorială tocmai după ce a jurat şi pe Constituţie şi pe Biblie să apere Suveranitatea şi Integritatea României! Amfitrion, cunoscutul scriitor Victor Crăciun care a decernat şi medalia comemorativă academicianului Eugen Simion şi actorului Dorel Vişan.  
----------------------------------  
Virgil CIUCĂ  
Bucureşti  
16 iunie 2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Virgil CIUCĂ - ÎN AMINTIREA LUCEAFĂRULUI / Virgil Ciucă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1263, Anul IV, 16 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Virgil Ciucă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Virgil Ciucă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!